Stiven Žang i Simone Inzagi (©Reuters)
Stiven Žang i Simone Inzagi (©Reuters)

Suning rizikuje gubitak Intera, hoće li se desiti Milanov scenario?

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.05.24. | 13:23

Postoje tri načina za rešenje situacije, investicioni fond Ouktri ne želi da zadrži klub na duže staze

Inter je proslavio 20. titulu i prišivanje druge zvezdice na grb, ali aktuelni šampion Italije se nalazi u veoma nezavidnoj situaciji. Kompaniji Suning i predsedniku Intera Stivenu Žangu ponestaje vremena da dogovore novi zajam sa bankom Pimko, kako bi investicionom fondu Ouktri uplatio 395.000.000 evra duga do ponedeljka. Ukoliko se to ne desi Inter rizikuje da izgubi klub.

Ouktri je Suningu 2021. godine obezbedio hitni prenosni zajam od 275.000.000 evra, nauštrb udela u Interu. Takva transakcija je omogućila njegovim vlasnicima da ulože više kapitala u klub, čije je finansije poharala pandemija korona virusa.

Izabrane vesti

Trenutno postoje tri opcije koje mogu da utiču na ovu situaciju. Za prvu ne može da se tvrdi da će se desiti, ali ni sa sigurnošću ne može da se odbaciti, a to je da Ouktri odobri odlaganje rokova, kako bi milanski klub finalizovao sporazum sa bankom Pimko. Drugi način je da se između Intera i Ouktrija pokrene dijalog o refinansiranju sa kratkim rokovima (pod pretpostavkom da proces već nije u toku), još šest meseci, zapravo tehnički prolaz, rok u kome mora da se okonča prodaja Intera, da bi kalifornijski fond mogao da se dokopa ne samo obračunatih kamata, već i famoznih 20 odsto prodajna akcija preduzeća.

Žang je već odbacio mogućnost da obnovi zajam sa Ouktrijem, pokušavajući da traži druge puteve. Ali se sada nalazi pod velikim pritiskom i ponovo mora da razmišlja u tom pravcu. A tu je i treći scenario, a to je da Ouktri izvrši zalog na akcije i stoga odmah preuzme kontrolu nad Interom. Pod pretpostavkom da fond ne želi da zadrži klub na duži rok, ovaj put bi omogućio američkoj kompaniji da upravlja budućom promenom vlasništva Nerazura ka novom vlasniku.

Ouktri je zabrinut da bi Suning povećao dalji dug sa trećom stranom i tako znatno smanjio šanse za prodaju Intera. Takođe, ukoliko italijanski velikan ponovo dođe u vlasništvo Ouktrija vrlo lako može da se nađe u situaciji potencijalnog raspada i neizvesnosti u timu.

U sličnoj situaciji se našao i njegov gradski rival Milan 2018. godine kada kontroverzni biznismen Jonghong Li nije uspeo da otplati zajam koji je koristio za kupovinu Milana godinu dana ranije, pa ga je preuzeo investicioni fond Eliot Menadžment.

Inter se priprema za slavlje i primanje šampionskog pehara, ali šta će biti od utorka to trenutno niko ne može sa sigurnošću da kaže.



tagovi

InterStiven ŽangSerija A

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara