Radost igrača Leverkuzena (©Reuters)
Radost igrača Leverkuzena (©Reuters)

Žurka u Leverkuzenu dok Bajern "visi" za drugo mesto, a Keln dobija kartu za Cvajtu

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.05.24. | 12:06

Poslednje 34. kolo u Bundesligi

Podvlači se crta u Nemačkoj. Ove subote na programu je "finale" u Bundesligi, kada se svih devet utakmica poslednjeg 34. kola meča igraju paralelno (15.30).

Biće donete konačne odluke. Na primer, ko će biti drugoplasiran. Bajernu je dovoljan bod da ostavi Štutgart iza sebe, a u svakom slučaju, postaviće se novi rekord sa najviše bodova koje je trećeplasirani tim na finalnoj tabeli Bundeslige ikada imao.

Izabrane vesti

Ali, pitanja o tome ko će da predstavlja Nemačku u Evropi i ko će morati da pređe stresan put do druge lige su nešto uzbudljivija. Keln je blizu selidbe u Cvajtu, a još strepi Union Berlin, dok Majnc i Bohum ne spavaju mirno jer mogu da završe na poziciji koja vodi u baraž.

15.30: (2,20) Hajdenhajm (4,00) Keln (2,90)

Naravno, u poslednjem kolu 61. sezone Bundeslige biće odigrana i jedna ili dve utakmice u kojima je u pitanju samo prestiž. Svaki od 18 timova najjačeg nemačkog ranga želi da se pobedom oprosti od sezone. Ako krunisani prvak Bajer Leverkuzen ponovo izbegne poraz, završio bi takmičenje bez neuspeha.

Dakle, zna se da je Leverkuzen šampion, a u Ligu šampiona idu još Bajern, Štutgart, RB Lajpcig i Dortmund. Ajntraht je trenutno na poziciji koja vodi u Ligu Evrope, ali Hofenhajm još ima priliku da mu preuzme tu ulogu, i prepusti mu mesto koje vodi u Ligu konferencije. Frajburg se nada poslednjoj karti za trećerazredno kontinentalno nadmetanje, ali ne zavisi od sebe. Neophodan mu je kiks sedmoplasiranog Hofenhajma.

No, u borbi za opstanak Jarčevi su iz prethodna tri meča izvukli pet bodova, ali pred finale matematika prilično govori protiv njih. Tim pre što Hajdenhajm definitivno nije tim koji se povlači. Pored svega, Keln mora da pobedi sa četiri ili više golova razlike.

S obzirom na dosadašnju realizaciju ekipe Tima Šulca, koja nikako nije impresivna sa samo 27 pogodaka, to nije nerealno.

"Sezona još nije gotova. Znamo za sve mogućnosti i razmišljamo o njima, ali pre svega biće potrebno da pobedimo. Tri boda su osnova i daću sve od sebe za njih", izjavio je Šulc.

15.30: (3,15) Hofenhajm (4,00) Bajern (2,10)

Meč u Zinshajmu biće poslednji za Tomasa Tuhela na klupi Bajerna. Iako se poslednjih dana spekulisalo da bi aktuelni strateg bavarskog velikana mogao da ostane, do razlaza će na kraju ipak doći.

Hofenhajm i Bajern imaju svoje ciljeve pred ovaj međusobni susret. Gosti bi hteli da dođu do rezultata koji bi ih zadržao na vicešampionskoj poziciji, a domaći bi bar da ostanu na sadašnjem sedmom mestu. Oba tima imaju situaciju u svojim rukama pred poslednji krug. Ako pobede, neće morati da se osvrću ni na koga. Tim iz Bavarske pokušaće da odbije napade trećeplasiranog Štutgarta, a Hofa "nervira" osmi Frajburg.

Ako bi Hofenhajm pao niže, odnosno na osmo mesto, morao bi da sačeka ko će da uzme Kup Nemačke. U slučaju da ga Leverkuzen osvoji, Hof bi na kraju igrao u evropskim kupovima, odnosno u Ligi konferencije. Tako da potencijalni neuspeh protiv Bajerna ne mora da donese frustraciju.

"Ovo će biti sjajan meč, neka vrsta finala. Protiv Bajerna pred rasprodatim stadionom",rekao je strateg domaćih Pelegrino Mataraco.

15.30: (1,25) Leverkuzen (6,50) Augzburg (10,0)

Leverkuzen će zvanično biti proglašen za novog šampiona Nemačke, što će želeti da zasladi pobedom pred svojim navijačima i tako kompletnu godinu Bundeslige završi bez poraza. Augzburg nema više za šta da igra, pošto je pre nedelju dana zatvorio sebi vrata Lige konferencije porazom od Štutgarta na svom terenu.

U prvom međusobnom susretu u januaru ove godine Verkself se radovao sa 1:0 u nadoknadi vremena, što je postala specijalnost ekipe Ćabija Alonsa.

"Bajer je sada 50 utakmica bez poraza, što je fantastičan rekord. Verujem da ćemo uspeti da uzmemo bodove u Leverkuzenu, iako smo svesni da nećemo imati lakih 90 minuta", rekao je Jes Torup, kormilar Augzburga.

Nije iznenađujuće, u suprotnom taboru, pred poslednja tri duela u sezoni - Bajer još čekaju finala Lige Evrope i Kupa Nemačke - postoji osećaj blagostanja. Tim pre što osim trenera Ćabija Alonsa i Josipa Stanišića, niko od igrača nikada nije podigao šampionski pehar iznad glave.

"Ne razmišljamo o dva finala. Utakmica protiv Augzburga je u suštini i finale. To je veoma dobar protivnik protiv kojeg ćemo morati dobro da igramo da bismo pobedili. Želimo da uđemo u istoriju. Tek tada možemo da slavimo", rekao je baskijski strateg.

Bajer nije postigao gol u samo jednom meču prvenstvene sezone, u remiju bez golova sa Borusijom Menhengladbah u januaru. Ipak, posle 33 kola Verkself je 87 puta zatresao mrežu, što je klupski rekord.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BUNDESLIGA - 34. KOLO

Subota

15.30: (1,15) Dortmund (8,00) Damrštat (16,0)

15.30: (2,50) Ajntraht (3,50) RB Lajpcig (2,75)

15.30: (2,20) Hajdenhajm (4,00) Keln (2,90)

15.30: (3,15) Hofenhajm (4,00) Bajern (2,10)

15.30: (1,25) Leverkuzen (6,50) Augzburg (10,0)

15.30: (1,27) Štutgart (6,25) Menhengladbah (9,50)

15.30: (2,10) Union Berlin (3,45) Frajburg (3,50)

15.30: (2,30) Verder (3,50) Bohum (3,00)

15.30: (3,30) Volfzburg (3,65) Majnc (2,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaKelnBajern MinhenBajer LeverkuzenĆabi AlonsoHofenhajm

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara