""
""

Ciriški studeti oborili svetski rekord u ubrzanju (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.07.16. | 15:06

Ko bi rekao da ova mala zujalica nalik na F1 bolid ubrzava do 100 kilometara na čas čak pola sekunde brže od moćnog Poršeovog „918 spajdera“

Reklo bi se studentska posla, ali nije baš tako. Akademija motosporta iz Ciriha AMZ, i grupa od 30 studenata uspela je da napravi konstruktorski podvig. Naime studenti su uspešno konstruisali bolid s kojim su oborili rekord u ubrzanju od 0 do 100 kilometara za čas, i to na distanci manjoj od 30 metara.

Izabrane vesti

Novi rekord sada pripada samo 168 kilograma teškom vozilu i iznosi 1,513 sekundi za ubrzanje do 100 km/č. Koliko je brza studentska igračkica najbolje se vidi iz podatka koji su postavljeni na Vikipediju. Naime zvanično najbrži automobil u proizvodnji je Poršeov „918 spajder“ koji je od ovog studentskog projekta sporiji za oko pola sekunde. Naravno, poređenje se u prvi mah čini neodgovarajućim budući da se posmatraju merenja brzine serijskih sportskih automobila i vozila koje je izrađeno samo u eksperimentalne svrhe. Sa druge strane ovako postavljene mere služe jedino kao uvid kako bi se došlo do jednostavnijeg uvida koliko je zapravo mali bolid nabildovan u odnosu na elitne automobilske bisere.

Minijaturni bolid pokreće 200 konjskih snaga koje oslobađaju 1.700 njutnmetara obrtnog momenta. Da bi sve išlo toliko brzo konstruisan je sistem prenosa snage koji redukuje vučnu sili za svaki točak ponaosob. Tako je stvorena harmonična celina koja bukvalno jede asfalt, a pri tom zbog električnog pogona ne zagađuje životnu okolinu.

Tako je ispalo da pred grupicom studenata kapu dole moraju da skinu svi zvučni svetski proizvođači sportskih automobila čije mašine su neosporno upotrebljivije, privlačnije, ali na žalost sporije od studentske zujalice.

(FOTO: Printscreen) 


tagovi

PoršeCirih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara