""
""

PET NA PET - Mladen Alvirović: Sećanje na legendarne auto-trke ne bledi, ali Zvezdin Bari i Tokio se prepričavaju deci!

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.01.18. | 09:21

„Do pola trke ćemo najbrže što može, a od polovine dodajemo gas“, kaže automobilski novinar iz druge generacije Alvirovića, za koga odustajanje nije opcija

Mladen Alvirović je automobilski novinar već punih 25 godina. Veći deo karijere proveo je u SAT Medija Grupi čiji je suosnivač od 1996. godine. Od 2000. godine pojavljuje se kao redovan prezenter u emisiji SAT sa publikom od 1,2 miliona ljudi na nedeljnoj bazi. Godinu dana kasnije, postao je jedan od osnivača revije SAT Plus, časopisa o automobilima i putovanjima. Na mestu izvršnog urednika proveo je 11 godina, da bi 2012. godine postao glavni urednik revije SAT.

Izabrane vesti

Tokom novinarske karijere posebno je posvećen istraživanjima i specijalnim testovima tako da je prvi put u našoj zemlji u medijima uveo praksu merenja performansi vozila, ispitivanja dugovečnosti i kvaliteta, sproveo je prva merenja performansi pneumatika i tako redom. Deo karijere proveo je i u Italiji radeći za najstariji automobilski časopis u Evropi, Kvatrorote. Član je međunarodnog automobilskog žirija Autobest, gde predstavlja Srbiju kao jednu od 30 zemalja članica. Od 2007. odigrao je ključnu ulogu u osnivanju prve škole bezbedne vožnje i ujedno prve piste u Srbiji, NAVAK – Nacionalne vozačke akademije gde je kao direktor razvoja programa istovremeno bio zadužen i za kreiranje potpuno nove profesije u Srbiji – trener bezbedne vožnje.

Prvi je srpski sertifikovani trener bezbedne vožnje sa licencom „Automotiv sjefti centra“ iz Milana, jedini naš čovek koji je kompletirao reli akademiju Juhe Kankunena u Finskoj, jedan od prvih šest evaluatora za javne treninge kompanije Meklaren, nosilac zlatne vozačke licence kompanije Lotus.

Između ostalog, završio je i najviše nivoe vozačkih treninga za vozače obezbeđenja. Zahvaljujući vozačkim kvalifikacijama, ali i iskustvu u organizaciji treninga 2016. našao se na mestu sportskog direktora najvećih Mazdinih događaja u Rusiji na pisti „Moskov rejsvej“.

Mladen Alvirović, rođen je 1976. godine u Beogradu, oženjen je i ima dvoje dece. Za rubriku MOZZARTOVOG portala, „Pet na pet“ , Mladen nam je otkrio da li ga je pored automobilizma privlačio još neki sport, ko su mu bili sportski uzori i koji sportski događaji su mu se urezali u pamćenje.

1.Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?
„U osnovnoj školi bavio sam se odbojkom. Zapravo, moje društvo je bilo prva pionirska odbojkaška ekipa Crvene zvezde posle dugo vremena. Kasnije sam počeo da se bavim atletikom, ponovo u Zvezdi. Kao dugoprugaš kod trenera Lazara Ćirovića takmičio sam se na 1.500, 3.000 m, na kros trkama, i u polumaratonu... Nažalost, posle povrede 1996. godine pravih rezultata više nije bilo, a posle sam se rekreativno bavio tekvondoom i streličarstvom. Danas i dalje trčim i takmičim se kao polumaratonac i maratonac sa vremenima koja su među najbržih 200 u Srbiji. Naravno, kao neko ko je posvećen automobilizmu bavio sam se i trkama u toj oblasti ali samo sporadično i u inostranstvu vozeći povremeno trke izdržljivosti i amaterske trke formule Predator“.

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
Ne mogu da kažem da sam imao idola, ali sam u svakom periodu bavljenja određenim sportom imao nekoga koga sam posebno cenio. Svojevremeno to je bio atletičar Goran Raičević, odbojkaši Brđović i Tanasković, vozač Airton Sena i tako redom. Ali, uvek sam se trudio da imam svoj stil i svoj način da stignem do rezultata“.

3.Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?
„Nosio sam, pre svega Jugoslaviju, a sad Srbiju i ne identifikujem se u potpunosti sa nekim klubom. Ipak, godine sam proveo u Crvenoj zvezdi i bez obzira na to što ne pratim njene uspehe u svim sportovima, njeno ime mi još uvek greje srce“.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
„Mnogo teško pitanje. Puno je takvih. Volim sport i uživam i kao učesnik i kao posmatrač. Mnogo je legendarnih automobilskih trka čijih se uzbuđenja i danas setim. Međutim, utakmice Crvene zvezde u Bariju i Tokiju su nešto što se prepričava deci“.

5. Životni i sportski moto?
„Do pola trke ćemo najbrže što može, a od polovine dodajemo gas. Odustajanje nije opcija“.

Bonus pitanje: Šta u MOZZARTOVIM kladionicama odigrati na utakmicu sa Apenina i duel ATALANTA – JUVENTUS.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 20:45 1001 ITA K Atalanta - Juventus ug 3+ 2,30

„To je prva utakmica polufinala italijanskog kupa. Stara Dama ima osam trijumfa u nizu. Klub iz Bergama ima tri pobede između kojih se udenuo poraz od Napolija. Naravno da je istorija na strani kluba iz Torina koji je 28 puta savladao Atalantu.Nekako verujem u napadače i igram ukupan broj golova,  tri plus”.

Pišu: Nela i Đurđe Mečanin
djurdje.mecanin@mozzartbet.com
( Foto: Mladen Alvirović/privatna arhiva)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara