""
""

Rozberg samurajski do pobede na Suzuki

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.10.16. | 09:10

Mercedes AMG Petronas je Rozbergovom pobedom obezbedio konstruktorski tron. VN Japana donela je i uzbudljiv duel Maksa Verstapena i Luisa Hamilton koji su zauzeli drugo i treće mesto na podijumu

Pobedom na Suzuki, vozač Mercedesa Niko Rozberg upisao je 23. trijumf u karijeri koji ga izvesno približava šampionskoj tituli. Branilac naslova prvaka sveta, Luis Hamilton nije dobro startovao, pa je posle početka VN Japana pao na osmo mesto što mu nije dalo ozbiljniju šansu da ugrozi timskog kolegu. Britanac je stigao treći posle pokušaja da na kraju trke obiđe vozača Red Bula, Maksa Verstapena.

Izabrane vesti

Pobedom na VN Japana, Rozberg je uspešno okončao Mercedesovu poteru za titulom u konkurenciji konstruktora.

Rozberg je do prve pobede na hirovitoj japanskoj pisti došao posle ubedljivih vožnji u kvalifikacijama i taktički perfektno vožene trke. Vredno je spomenuti da je pitanje pobednika tokom cele trke bilo u Rozbergovoj šaci budući da rivali posle Hamiltonove greške nakon starta nisu imali nikakve šanse da mu ozbiljnije zaprete.

Naravno, bitaka je bilo, a među njima svakako se izdvaja ona koja je vođena na relaciji Luis HamiltonMaks Verstapen. Mladi Holanđanin nije bio uplašen pritiskom koga je trpeo u poslednjih šest krugova trke. Otpor Verstapena prema Hamiltonu bio je toliko čvrst da je i sam Britanac u poslednjem času morao da pogreši. Naime, Hamilton je u pretposlednjem krugu trke pokušao poslednji juriš. Vozač Red Bula odlučno se odbranio zbog čega je Mercedesov pulen nakon žestokog kočenja izgubio kontrolu i nastavio pravo. Na svu sreću ispred Srebrne strele bilo je prostora za obilazak staze i vraćanje na pistu, naravno iza Verstapenovog bolida.

Opšti utisak o VN Japana govori da je Hamilton lošim startom otvorio Niko Rozbergu put ka pobedi koja će možda presudno uticati na odluku o novom šampionu. Grešku Britanca donekle je ispravila potpuno nelogična odluka Ferarija da Sebastijana Fetela prekasno pozove u boks. Rezultat tog poteza je Fetelovo četvrto mesto iza koga su kroz cilj prošli Kimi Rajkonen i Danijel Rikardo. Sedmo mesto na VN Japana zauzeo je Serđo Perez, osmi je Niko Hulkenberg, a deveto i deseto mesto pripali su Vilijamsovim vozačima, Filipeu Masi i Valteriju Botasu.

Trenutno je Niko Rozberg vodeći u generalnom plasmanu sa 313 bodova, dok Luis Hamilton u svom ukupnom skoru za njim kaska za čitava 33 poena. Interesantno je još spomenuti da u generalnom plasmanu Maks Verstapen i Sebastijan Fetel imaju po 165 bodova. Holanđanin je na petom, a Nemac na šestom mestu. Naravno, to će se već 23. oktobra promeniti kada će i Luis Hamilton imati novu šansu za hvatanje poslednjeg vagona u trci sa Rozbergom u Ostinu na VN SAD. 

Piše: Miloš Milić

(FOTO: Action Images)


tagovi

Formula 1Kimi RajkonenLuis HamiltonMaks VerstapenNiko RozbergSebastian Fetel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara