""
""

Špadijer je proštepao novi rekord na probuđenoj Avali

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.06.17. | 13:36

Bilo je prevrtanja, bilo je havarija, ali i adrenalina koji je ponovo probudio duh legendarne trke na brdu pokraj Beograda

Nova brdska Avala nije razočarala! Čekali smo na brdsku trku nadomak prestonice punih pet leta i ona ona dođe i to u punom takmičaskom sjaju koji diktira važnost bodovanja takmičenja za Centralnoevropsku zonu (CEZ) i Kup Srbije. Pravilnik Sportskog auto moto i karting saveza Srbije (SAKSS) je rekao dve trke. Tako je i bilo, pa smo na Avali gledali dva dijametralno suprotna nadmetanja u kojima se proslavio Crnogorac, Luka Špadijer koji je slavio u diviziji V postavivši novi rekord staze.

Izabrane vesti

Takmičarskim palnom Avala 2017. počela je obaveznim brifingom direktora trke. Interesantno zvuči podatak da je svega pet trkača uspelo da stazu od starta do cilja izveze bez greške. Nažalost sledeća scena nije baš mila, mada je normalna za ovaj sport. Nikola Jović je izleteo posle čega je nastao jednočasovni prekid takmičarskog programa. Vozač je brzom intervencijom vatrogasne službe i ostalog organizatorovog osoblja isčupan iz havarisane karoserije i upućen na obavezan klinički pregled. Kada se mislilo da je najgore za taj dan prošlo, desilo se novo izletanje i novi prekid takmičenja. Izleteo je Goran Kapičić

Ipak vratimo se sportu, odnosno rezultatima za ponos beogradskog brda. U klasi “mali N” slavio je Miloš Paunović u “jugu 55”, a u čemu bi drugo ako znamo klasna pravila kod nas takmičarima najdostupnije klase. U klasi II pobednik je Branimir Cvetić koji je uprkos početnih tehničkih problema uspeo da ukorti ergelu popularnog “hibrida”. Nije mu bilo lako, jer njegovo prvo mesto je zasluženo sa svega 185 hiljaditinki boljim vremenom u odnosu na Jovana Lazarevića.

U nastavku zabeležismo još izletanja, ali drastičnih havarija nije bilo. Pouka je za neke stigla prekasno, a za neke dovoljno rano da na “tuđoj koži i limu” osete šta se sve može desiti u borbi sa Avalom i štopericom. Tragom ovog dela priče spomenimo Luku Kotarčevića koji se uistinu malo zavrteo, oštetio felnu, ali to zaista nije ništa naspram onoga što su doživeli Nikola Jović i Goran Kapičić.

 Stigosmo i do klase III u kojoj je slavio Dragan Gagi Filipović. Aleksandar Vidosavljevič Bobo posle pauze od tri godine viteški se poneo u klasi IV, kao i Dejan Ilić Dženinks, ljubimac navijača i miljenik asfalta. Slava u klasi V pripala je Urošu Brkiću, dok je u šetoj najspretniji bio Mario Zahirović. I tako dalje preko šeste i sedme klase u kojima su svoj pečat ostavili Stefan Nešić i Aleksa Radojković koji je važno je napomenuti osvojio i prvo mesto u generalnom plasmanu za Šampionat Srbije.Kada je reč o  Kupu “fića” najbolji je bio Marko Pavlović, a zatim Nikola Ekmeščić.

Zbirni utisci su pozitivni. Istina, javnost nema naredbodavno, sportsko niti bilo kakve ingerencije da od SAKSS-a zahteva dugoročnu tapiju na održavanje ove trke, ali zato može da apeluje. Neka se zato čuje da Avala ne samo što treba, već i na svaki način mora da ostane u takmičarskom automobilističkom kalendaru domaćeg automobilističkog takmičenja.

PLASMAN ZA CEZ

Divizija I
1. D. Filipović
2. V. Radenković
3. S. Lazarac

Divizija II
1. Đ. Brkan
2. S. Nešić
3. M. Zahirović

Divizija III
1. A. Radojković
2. U. Brkić
3. A. Vidosavljević

Divizija V
1. L. Špadijer

GENERALNI PLASMAN ZA KUP SRBIJE

1. A. Radojković
2. U. Brkić
3. A. Vidosavljević
4. D. Filipović
5. V. Radenković
6. D. Ilić
7. M. Vukašinović
8. S. Lazarac
9. B. Cvetić
10. J. Lazarević

(Foto: Izahorizonta)


tagovi

SAKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara