""
""

Adio Azzurri!

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.17. | 22:40

Švedska na Mundijalu

Svet da stane. I da protrlja oči. Desilo se ono što nije bilo 59 godina.

Hteli, ne hteli, moraće svi zaljubljnici u fudbal da priznaju kako ovo nije ona Italija i da će posle 14 uzastopnih učešća propustiti naredni Mundijal na koji ide ekipa koja ih je prevarila tipično „žabarskim“ stilom. Na gol manje. Nije Švedska primila gol u Solni, nije ni večeras u Milanu, a kad izdrži 180 minuta sa gigantom svetskog fudbala od kog je ostao samo Đanluiđi Bufon da brani to sveto ime onda nema druge do da joj se stisne ruka i kaže:
„Srećno u Rusiji“.

Izabrane vesti

Selekcija koja se godinama vezivala za ime Zlatana Ibrahimovića pokazala je da posle njegovog reprezentativnog penzionisanja i te kako ima čime da se podiči. Možda večeras Emil Forsberg nije bio na prepoznatljivom nivou, možda tim Janea Andersona nije želeo da napadne ili mu to Azuri nisu dozvolili, ali su u odbrani imali četvorku koja bi se odbranila taman da se na nju zaleti i svaki od 74.000 navijača sa tribina milanskog „San Sira“.

Čvrstu, otpornu na udarce, spremnu i da zada po koji, da se porve i sačuva početnih 0:0 što je u kombinaciji za pobedom od pre tri dana (1:0) značilo najveću senzaciju planetarnog fudbala ove godine, jer su severnjaci kroz vrtlog baraža za plasman na Prvenstvo sveta prošli neokrnjeni.

Svaka im čast na tome!

E, sad, da li je ovo trijumf defanzivnog fudbala kakav je decenijama bio zaštitni znak Italijana ili nedostatak kreativnosti kod istih to će narednih dana da raspredaju sve viđenije face na Apeninima i šire, ali je jedno definitivno: Švedska je naučila da se takmiči. Pre samo godinu i po dana na EP u Francuskoj baš od Italije je izgubila 0:1 (pa još i od Belgije, uz mršav remi sa Ircima), a onda se uspravila, u izuzetno zahtevnoj grupi završila druga iza Francuske, otpisala Bugare i Holanđane, došla na megdan favoritu i pokazala da ima i golmana koji se primakao velikoj sceni.

Robin Olsen je branio sve. Apsolutno sve. Posebno u finišu kad je pred njegovim očima zujalo sa svih strana kao da rakete lete. Ukrotio je udarac El Šaravija koji je bio verovatno i najjača pretnja domaćina, pre toga Kjelinija, u prvom delu šuteve Florencija i Parola, imao sreće da nogom uštopuje pokušaj Imobilea koji je slutio na pogodak. A imao je i sjajnu podršku u vidu Lustiga, Lindelefa, Augustinsona i pre svega kapitena Grankvista koji su kao tornjevi čistili sve pretnje iz vazduha.

A Italijani?

Realno, za večerašnje izdanje nema im se šta zameriti. Bili su dominantni. Tačno 23 puta šutirali su ka golu (naspram četiri Šveđana), osmišljavali akcije, na sve načine pokušavali, nema koje oružje nisu aktivirali, međutim, nijedno nije bilo dovoljno razornog dejstva da bi srušilo švedsku tvrđavu!

Italija od fudbalera svetske klase ima samo - golmana i jednog štopera! Sve ostalo je sumnjivo za fudbal koji pretenduje da bude veliki kao nekad. Jedino za čim svet ima pravo da žali što Azura neće biti na Mundijalu jeste što Đanluiđi Bufon, taj gorostas među stativama nije dobio još jednu šansu da se bori za Zlatni globus. Njemu uz rame još Đorđo Kjelini... Ostali - prosek.

Teško da bi bolje bilo sa, na primer, Lorencom Insinjeom, koji ima i brzinske i ralizatorske sposobnosti. U sistemu kakav je uspostaljen u Napoliju. A ovo  sa Đanpjerom Venturom ne liči na sistem. Ni na ozbiljnost. Već na stihiju koja je na „o-ruk“ pokušala da stigne prednost Švedske.

Ne ide.

Do nekog novog selektora jedne države koja ne zaslužuje da se devetorici igrača iz polja ni ime pomene. Kad su gubitnici.

BARAŽ ZA PLASMAN NA MUDNIJAL, REVANŠ MEČ

ITALIJA - ŠVEDSKA 0:0 prvi meč 0:1

Milano
Stadion: San Siro
Gledalaca: 74.000
Sudija: Lahoz (Španija)
Žuti kartoni: Kjelini, Barzalji Bernardeski (Italija), Johanson, Forsberg, Lustig (Švedksa)

ITALIJA: Bufon - Barzalji, Bonuči, Kjelini - Kandreva (od 76. Bernardeski), Florenci, Žoržinjo, Parolo, Darmijan (od 63. El Šaravi) - Gabjandini (od 63. Beloti), Imobile.

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig, Lindelef, Grankvist, Augustinson - Kleson (od 72. Roden), Larson, Johanson (od 19. Svenson), Forsberg - Toivonen, Berg (od 54. Telin).

(FOTO: Action images)


tagovi

Italijameđunarodni fudbalfudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Švedskereprezentativni fudbalŠvedska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara