""
""

Argentinski slučaj: Imaju Mesija, ali i najgori tim u 21. veku?

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.17. | 11:17

Može li jedan od najboljih fudbalera današnjice sa ovakvim saigračima da se dokopa trofeja koji bi mu verovatno bio i najdraži?

Mesi i deset vodonoša. Da nije Mesija, ne bi bilo ni Argentine na Svetsko prvenstvu. Sam protiv svih. Ovo su samo neki od naslova koji su proteklih dana opisivali het-trik Lionela Mesija u pobedi u Ekvadoru kojom su Gaučosi stigli do Mundijala. Prosečan navijač sve vreme se pitao: kako je bre moguće da takav tim zavisi od samo jednog igrača?

Ali da li je Argentina baš toliko jaka koliko često umemo da pomislimo? Pitanje kojim se pozabavila madridska Marka, analizirajući startne postave Gaučosa na svim planetarnim smotrama u 21. veku. Konačan zaključak? Rano je, jer iako se čini da su Argentinci, posebno početkom 2000-ih, imali jače sastave nisu imali - Mesija.

Izabrane vesti

Čisto rasprave ipak da se prisetimo kako je to izgledalo...

KOREJA I JAPAN, 2000: BIJELSINA KATASTROFA

Jedno od najvećih razočaranja za Argentince. Ispali su u grupi. Savladali su Nigeriju, pa izgubili od Engleske, remi sa Švedskom nije bio dovoljan. Iako je Marselo Bijelsa na raspolaganju imao asove kakvi su Klaudio Batistuta, Dijego Simeone, Huan Sebastijan Veron, Havijer Zaneti...

NEMAČKA, 2006: PRVI MESIJEV MUNDIJAL I POSLEDNJI RIKELMEOV

Tada 19-godišnji Lionel Mesi debitovao je na velikoj sceni, mada nije bio toliko bitan šraf u mašineriji Hozea Pekermena. Ernan Krespo je bio zakucan u navali, uglavnom mu je društvo pravio Karlos Tevez, povremeno i Havijer Saviola. Neprikosnoveni lider ekipe ipak je bio Huan Roman Rikelme. Najveće probleme im ali su na desnom beku gde su se menjali Burdiso, Skaloni i na kraju Koločini. Srbiju su u grupi preslišali sa 6:0, sećamo se toga dobro nažalost, na kraju su stali u četvrtfinalu. Nemačka ih je izbacila na penale.

JUŽNA AFRIKA, 2010: NEMCI ODVSIRALI KRAJ MARADONINE TRENERSKE KARIJERE

Da je to uradio bilo ko drugi ne bi mu se oprostilo, ali legendarnom Dijegu Armandu Maradoni progledali su kroz prste i kada je iz tima izbacio veterane Zanetija, Kambijasa, pa i mlađeg Gaga. Lansirao je Dijego Nikolasa Otamendija, ali akcenat je bio na moćnoj navali sa Di Marijom, Tevezom, Iguainom i Mesijem. Sve je izgledalo lepo dok ih Nemci u četvrtfinalu nisu otresli o pod (4:0) i de facto okončali Maradonin trenerski opus.

BRAZIL, 2014: DI MARIJA, A NE MESI

Najveći uspeh Gaučosa u 21. veku. Mesi ih je vukao u grupi, ali je u nokaut fazi uzde preuzeo sjajni Anhel Di Marija, koji je tada igrao fudbal života. Međutim, njega zbog povrede nije bilo u finalu, a Mesija u tom konačnom obračunu nie bilo nigde, pa su Nemci ponovo bili kobni po Argentinu i prigrlili Zlatni globus. 

RUSIJA 2018: POSLEDNJA ŠANSA

Za Lionela Mesija da se dokopa Mundijala naravno. Ali kvalifikacije ne obećavaju. Jedva su Argentinci uspeli da se domognu ruske vize, promenili su trojicu selektora, Horhe Sampaoli je iz tima izbacio čak i Pipitu Iguaina. Di Marija je i dalje tu, ali zenit je odavno premašio, očekuje se mnogo od Maura Ikardija i Paula Dibale, međutim, oni za sada nisu uspevali da isporuče. I zato sve opet zavisi od jednog čoveka - Lea Mesija.


tagovi

ArgentinaJužna AmerikaLionel Mesireprezentacija Argentinereprezentativni fudbalRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara