""
""

Bugarski uragan 15 minuta duvao Humskom ulicom! Valeri Božinov će u ovoj ligi ipak biti strah za golmane (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.07.15. | 21:49

Novajlija u špicu crno-belih namestio dva, pa dao jedan gol protiv za igru raspoloženog Metalca (4:0) i kreirao desetu uzastopnu pobedu Partizana na premijeri srpskih prvenstava

Deset od deset! Otkako se igra Superliga Srbije (bez Crnogoraca) Partizan ne greši na premijeri prvenstva. Od 2006. do danas crno-beli su oborili na pleća svakog rivala u prvom kolu, a listi žrtava posle Bežanije (4:3), Vojvodine (1:0), Banata (1:0), Borca (5:0), Inđije (2:1), Novog Pazara (5:0 i 4:3), BSK-a (7:0) i Voždovca (3:1) dodali i Metalac (4:0), poslavši jasnu poruku konkurentima da imaju kvalitet za odbranu šampionskog naslova.

U utakmici koja je imala dva cilja - uspešan start na srpskoj i pumpanje mišića pred nastavak seozne na evropskoj sceni - izabranici Zorana Milinkovića visokom ocenom položili su oba testa i navijačima, kojih je u sparnoj večeri u Humskoj bilo čak četiri puta manje nego protiv Dile Gori, dali za pravo da veruju kako će u utorak slaviti i u Gruziji. Za takav nalet optimizma postarao se najviše Valeri Božinov, koji je naročito potezima u prvom poluvremenu, izrastao u centralnu figuru susreta i nagovestio da bi, makar na ovdašnjoj sceni, trebalo da pravi razliku u korist aktuelnog prvaka.

Izabrane vesti

Očigledno motivisan da popravi utisak sa premijere do pre tri dana, povremeni bugarski reprezentativac je za tačno 15 minuta namestio dva i postigao jedan gol i brzopotetno povukao liniju razdvajanja između šampionskog i tima koji se posle godinu dana odsustva vratio u elitni rang. Božinov je za kratko vreme pokazao da mu je dovoljno malo prostora da svoje nesporno umeće pretvori u ono što je godina bio zaštitni znak Partizana: odigravanje iz prve, lopta u prostor i saigrač sam pred golmanom. Taj idealan fudbal, koji ne važi samo za crno-bele, najpre je viđen na delu u 16. minutu, kad je Božinov omogućio Andriji Živkoviću da poentira, a na isti način je "izbacio" i Abubakara Oumarua, za njegov prvenac pred Grobarima i najavu sloma ekipe iz Gornjeg Milanovca.

S obzirom da je uz sebe imao vrlo dobrog Oumarua, te rastrčanog Živkovića (dobio priliku umesto suspendovanog Nikole Ninkovića), Valeri Božinov je lakše ulazio u šanse nego protiv Dile Gori, a kad se toma doda detalj iz 31. minuta, kad su mu zlatni srpski Orlić i sve bolji Darko Brašanac spremili priliku koja se ne propušta postalo je jasno da doskorašnji špic Ternane nije zaboravio osnovni posao: da daje golove.

Partizanova igra ponovo se oslanjala na kapitena Stefana Babovića (opet igrao napred, smisleno) i već pomenute role sjajnog Brašanca, čije ideje tek sad, u novom sistemu 4-3-3 dolaze do izražaja i bez obzira što su i Dila Gori i Metalac rivali skromnog kvaliteta mladi srpski reprezentativac je pokazao da će biti - ili već jeste - jedna od pokretačnih snaga Parnog valjka. A on ni u drugom poluvremeni nije obarao ritam, iako je za to imao legitimno pravo jer ga u utorak čeka revanš u Gruziji.

Gosti iz Gornjeg Milanovca su pretrpeli i šesti poraz u isto toliko poseta Humskoj ulici i bez obzira što bi se na osnovu rezultata moglo zaključiti kako su opet služili za topovsko meso, to nije bio slučaj.

Naročito zbog toga što je ekipa Nenada Vanića želela da igra fudbal, napravila pet, šest opasnih situacija pred golom Živka Živkovića, ali je što zbog dobre postavke i smirenosti novopečenog reprezentativca, što zbog bojažljivosti i(li) nepreciznosti Luke Merdovića, Nemanje Mladenovića, Vladimira Otaševića i Gorana Brkića ostala uskraćena za gol, koji je mogla da postigne već u 40. sekundi da je Stefan Bukorac ciljao za nijansu bliže stativi.
 

Mada, ta ofanzivna taktika u drugom delu i želja da se nadigravanju po sistemu "idemo prsa u prsa, pa šta bude" stvorila je kod Milanovčana utisak da će se na isti način ponašati i narednog vikenda kad na stadion kraj Despotovice stigne Crvena zvezda.
 

Od važnijih detalja do kraja utakmice valja izdvojiti debi NIkole Trujića pred Grobarima, skandiranja legendarnom kapitenu Saši Iliću kad je ulazio na teren, ali i aplauz navijača sa svih delova stadiona Stefanu Baboviću, koji bi mogao da se protumači kao pomirenje posle nesporazuma koji se desio na utakmici sa Dilom Gori. Tačku na pobedu crno-belih stavio je Saša Ilić u sudijskoj nadoknadi.
 

PARTIZAN - METALAC 4:0 (3:0)
/Andrija Živković 16, Umaru 21, Božinov 31, Ilić 90/

Beograd
Stadion Partizana
Gledalaca: 4.000
Sudija: Milan Ilić
Žuti kartoni: Jevtović, Balažic, (Partizan), Rnić, Otašević (Metalac)

PARTIZAN (4-3-3): Ž. Živković - Vulićević, Balažic, Ćirković, Petrović - Jevtović, Brašanac, Babović (od 79. Saša Lukić) - A. Živković (od 71. Trujić), Oumaru (od 63. Saša Ilić), Božinov.

METALAC (4-1-4-1): Belić - Nikodijević, Otašević, Sedlar, Rnić - Panić (od 65. Ivanović) - Dimitrijević, Bukorac, Mladenović, Merdović (od 56. Brkić) - D. Đenić (od 76. Milovanović).


SRBIJA – SUPERLIGA, 1.kolo

PETAK

Partizan – Metalac  4:0 (3:0)
/Živković 16, Oumaru 21, Božinov 31, Ilić 90/

Borac – Radnički (N) 2:1 (0:1)
/Jevtović 60, Krstić 81 – Zemljanuhin 37/

SUBOTA

17.00 Spartak – Radnik

17.00 Rad – Voždovac

19.00 Jagodina – Mladost (L)

19.00 Novi Pazar – Javor

NEDELJA

17.00 OFK Beograd – Crvena zvezda

19.00 Vojvodina – Čukarički

(Foto Star Sport)

 


tagovi

Valeri BožinovSuperligaStefan BabovićSrbijaFK PartizanMladost LučaniEvropaAndrija ŽivkovićAbubakar Oumaru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara