Bonifaci (desno)
Bonifaci (desno)

Čari prelaznog roka: Prodali ga sinoć za 10.000.000, danas ga kupili za 11.000.000 evra... I opet bi da ga prodaju?!

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.06.19. | 20:28

Te čudne klauzule u Italiji

U Italiji je prelazni rok popularan skoro kao fudbal sam po sebi. Italijani su majstori fudbalske trgovine. Čak i kada nemaju para kao konkurencija, uspevaju da od prelaznih rokova naprave spektakl. Medijski se prelazni rok nigde ne prati toliko kao u Italiji, a klubovi, direktori i ostali trgovci su zvezde svakodnevnice.

Italijani vole i da zakomplikuju prelazni rok. Uvek prvi nađu rupe u pravilima, uvek gledaju kako da prođu što jefitnije i da se ograde od eventualnih grešaka. Jedno vreme je zaštitnik znak prelaznog roka u italijanskom fudbalu bio dvojno vlasništvo, potom su se prebacili na razne vrsta pozajmica sa raznim uslovima, a u poslednje vreme su im hit povratne klauzule.

Izabrane vesti

Kada neki jači klub proda mladog igrača nekom slabijem, obavezno se štiti povratnom klauzulom po kojoj može da vrati tog istog igrača.

Jedan takav zanimljiv slučaj se desio danas.

Torino je prošlog leta pozajmio mladog štopera Kevina Bonifacija u SPAL jer nije ozbiljno računao na njega. Igrač je u sezoni 2017/18 stagnirao i dobijao šansu na kašičicu u Torinu, a sezonu ranije je igrao za SPAL u Seriji B i ostavio sjajan utisak. Klub iz Ferare se prošlog leta opet javio sa namerom da pozajmi Bonifacija. Ali uz pravo da ga otkupi po unapred dogovorenoj ceni. Tako je i bilo...

Torino je odredio cenu od 10.000.000 evra, ali i insistirao na povratnoj klauzuli za milion više.  Maldi štoper je odirgao sjajnu sezonu za SPAL u Seriji A, postao i standardni štoper malde reprezentacije Italije i skrenuo pažnju na sebe.

Od sinoć je za manje do 24 sata promenio dva kluba, a uskoro bi mogao i treći.

SPAL je sinoć iskoristio opciju da ga otkupi za 10.000.000 evra, a Torino je danas iskoristio klauzulu da ga vrati za 11.000.000 evra. I nije sigurno da će Bonifaci igrati za Toro. Cena mu je skočila i žele ga jači klubovi poput Milana, Lacija, Rome, Atalante... Toro bi mogao opet da ga proda. Po većoj ceni.  

Inače, SPAL je danas doveo i zamenu za Bonifacija. Iz Red Bul Salcburga je stigao mladi Brazilac Igor za 3.000.000 evra.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara