""
""

Džordž Kamsel – pijana noć i prvi dan nove 1927...

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.01.17. | 09:00

Pre ravno 90 godina, na prelazu iz stare u novu godinu, postignut je jedan od najčuvenijih het-trikova u istoriji engleskog fudbala...

U prvim satima nove 1927. Džordž Henri Kamsel (1902-1966), jedan od najvećih predratnih golgetera engleskog fudbala – a posle neprospavane noći i “nekoliko“ čašica reskog, mladog “šetača” iz Kilmarnoka, tek da zalije staru i dočeka novu - postigao je gol na 12. utakmici sezone zaredom. Taj podatak sam po sebi bio je dovoljno velik da ostane u vekovnom sećanju, ali tog popodneva na starom Ajrsom parku (Midlzbro – Port Vejl 5:2) Kamsel je postigao i het-trik, zaokruživši tako strašan niz: 12 mečeva - 29 golova (1, 1, 1, 4, 1, 4, 1, 2, 4, 5, 2 i 3).

Izabrane vesti

Kamsel je legenda Midlzbroa (stigao iz amaterskog Durama u transferu vrednom 500 funti), najveća uz Džordža Hardvika i Vila Maniona, i ta sezona 1926/27. najbolja je u njegovoj karijeri. Midlzbro je osvojio ubedljivo prvo mesto u Drugoj diviziji (današnji Čempionšip) ispred Čelsija, Mančester Sitija i Notingem Foresta, a 24-godišnji Kamsel postigao je ukupno 59 pogodaka. Njegov rekord po broju golova u jednoj sezoni oboriće naredne godine čuveni napadač Evertona Diksi Din – 60.

Kamsel je i pored fantastičnih golgeterskih sposobnosti (najbolji strelac u istoriji Midlzbroa, 325 golova na 418 utakmica) bio u senci Dina tokom većeg dela svoje karijere, zbog čega se danas o njemu mnogo manje pripoveda nego što je zaslužio. Dinovi golovi donosili su trofeje na Gudison, dok je Džordž Kamsel sa svojim Midlzbroom “plivao” između prve i druge lige i uglavnom se borio za opstanak...
“Nikada se nije hvalio, njega kao da svi ti silni golovi i rekordi nisu mnogo zanimali. Davao ih je po pet, šest na jednoj utakmici, a kući bi dolazio kao da se ništa nije dogodilo. Tek uz večeru, ako bi ga majka ili neko od nas dece pitao, govorio bi o utakmici, usput spomenuvši svoje golove”, pričao je svojevremeno Džordž Kamsel junior.

Bez obzira na to što nije bio “ekskluzivni” centarfor, Kamsel je zaigrao i za reprezentaciju Engleske. I ne samo da je zaigrao – postao je deo slavne predratne istorije Tri lava. Zabeležio je devet nastupa i na svakom postigao bar po gol – ukupno 18. S prosekom od dva pogotka po utakmici najproduktivniji je fudbaler kojeg je ta reprezentacija ikada imala.

Džordž Kamsel završio je igračku karijeru 1939. u 37. godini, posle 14 sezona u dresu Midlzbroa. Za sve te godine nije osvojio nijedan trofej. Tokom Drugog svetskog rata radio je u lokalnoj fabrici. Posle se zapolsio u klubu kao skaut i trener. Veliki Brajan Klaf njegovo je otkriće i najveći profesionalni uspeh otkako je prekinuo s igranjem. Kamsel se penzionisao 1963. Preminuo je tri godine kasnije, u martu.

Nije dočekao da vidi kako Bobi Mur podiže Zlatnu boginju... 

PIŠU: Slavko Đorđević, Marko Protić, Predrag Dučić 


tagovi

Premijer ligameđunarodni fudbalfudbalEvropaEngleskadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara