"Mijat Gaćinović"
"Mijat Gaćinović"

Evropa bruji o Gaćinoviću: Podseća na Marsijala, moraš da ga kočiš koliko zapinje

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.10.17. | 20:34

Čim te pomenu u istoj rečenici sa Žozeom Murinjom

Mijat GaćinovićPojavio se nenajavljeno, Nemanja Matić je posle utakmice srpskim novinarima otkrio da Žoze Murinjov ume da tako u tajnosti “bane“ na poneku utakmicu. U Beču nije uspeo da se sakrije, pa su svetski mediji danima istraživali ko je to bio na oku šefa struke Mančester junajteda dok na kraju nisu iskopali ime Mijata Gaćinovića. Istina, brzonogi fudbaler Ajntrahta, kao uostalom i niko drugi iz srpskog tima, nije baš imao čime da se pohvali sa duela u Beču, ali je logično što je priča o Murinjovom navodnom interesovanju dobila svoj nastavak. Mijat Gaćinović je ovih dana jedna od vrućih tema u evropskom fudbalu.

Pa tako mediji skloni senzacionalizmu tvrde da 22-godišnjeg momka iz Trebinja uveliko prate i skauti Arsenala, pa čaj i Bajerna iz Minhena. Oni ugledniji podsećaju da najveći klubovi u svakom trenutku motre ogroman broj igrača, pa u pomoć zovu stručnjake koji su malo više upoznati u Gaćinovićeve kvalitete.

Izabrane vesti

Pre svih tu se misli na trenera Ajntrahta Nika Kovača, koji o srpskom reprezentativcu govori u superlativu.
"Drago mi je zbog Mijata, uspeo je da se vrlo brzo ugura u seniorsku reprezentaciju, igra redovno, igra dobro, Mundijal će biti vrhunac njegove karijere. On je igrač koji uvek daje 100 odsto. Na treningu, na svakoj utakmici, ne skida stopalo sa papučice za gas. Nekad toliko zapinje da moraš da ga kočiš", hvali Kovač.

Nemački Kiker procenjuje da su s obzirom na godine i dobar prvi utisak u seniorskom timu Gaćinovićeve šanse da zaigra u Rusiji više nego dobre. Dodaju da Mijat najviše voli da igra klasičnu desetku ili po levom krilu, ali da u Kovačevoj formaciji 3-5-2/5-3-2 često nema izbora nego da igra “osmicu” koja mu, kako se navodi, odgovora zbog tehnike i sposobnosti da jede kilometer. Obično ih, podvlači novinar Kikera, pretrči po više od 12 na svakoj utakmici.

u dresu Ajntrahta

Portugalski Rekord je na tragu vesti kontaktirao Gaćinovićevog selektora sa U19 nivoa Ljubinka Drulovića. A on nije štedeo komplimente. Uostalom, zajedno su 2013. osvojili titulu prvaka Evrope. Samo po najboljem ga se seća Drulović.
"Bio je U19 prvak 2013. kad sam ja bio selektor, 2015. je pod Veljkom Paunovićem osvojio U20 Mundijalito. On je član zlatne generacije, navikao je da pobeđuje", počinje Drulović.

Pitanja nije trebalo postavljati.
"Otac mu je takođe bio fudbaler, sada je pomoćni trener u Spartaku iz Subotice. Zašto ga prati Junajted? Vrlo je brz i tehnički potkovan. Ima ogroman prostor za napredak. Najviše voli da igra na desnoj strani, ali može in a levoj. Pored toga što je izvanredan igrač on je sjajan momak. Obožavam ga".

A kako Gaćinovića približiti prosečnom fudbalskom fanatiku koji ga nikad u životu nije gledao? Novinari često pokušaju time što potraže poznatijeg kolegu na koga igrač podseća. Novinar Rekorda se ograničio samo na fudbalere Junajteda, pa je Drulović izabrao zanimljivo i jedino logično poređenje.
"Pomalo podseća na Marsijala".

Gaćinovićev ugovor sa Ajntrahtom ističe 2021. godine.  Junajted? Možda je bar trenutno to i preveliki zalogaj za Mijata. Ali sa ovakvom medijskom propagandom moći će da bira. Možda je ipak najpametnije da izabere ostanak u Frankfurtu. Bar do Mundijala. Pa nek onda sebi “nabije” cenu dobrim igrama za Orlove.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Niko KovačNemackaMijat GaćinovićLjubinko DrulovićEvropaAjntraht Frankfurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara