Ima drugih, ima boljih, ali Ronaldo zna...

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.02.19. | 14:47

Atletikov GG tandem možda je najusklađeniji u svetu fudbala

Zar i to nije lepota? „Evo vam lopta, s njom ne možete ništa“, vrište Čolovi lavovi iz poslednje linije pošto su na sitne komade rastrgli Juventusov plan o osvajanju Madrida, „pojeli“ Marija Mandžukića za večeru, upoprastili povratak Kristijana Ronalda u glavni grad Španije i pokazali da fudbal ne mora da bude isključiv, da se samo igra lepo i napada – mada bi 90 odsto ljudi diglo ruku za takav stil – već da je umetnost i kad onog ko atakuje učiniš bezopasnim.

Jer, nije fudbal samo da se juriša i postižu golovi. Mora neko da ih sprečava, kao što su Dijego Godin i Hose Marija Himenez ne mali broj puta učinili u klupskom ili reprezentativnom dresu. Sve više poklonika ove igre spremno je da proglasili Uruse najboljim štoperskim parom sveta, posle blistavog izdanja u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Ima skupljih (Virdžil van Dajk), trofejnijih (Serhio Ramos), mudrijih (Đorđo Kjelini), ali niko, bar se takav utisak stiče, nema takvog parnjaka, niko ne čini tako idealan spoj, kao Atletikovi tornjevi blizanci u odbrani ispred Jana Oblaka.

Izabrane vesti

Takve stene da se o njih odbio Kristijano Ronaldo. Ne prvi put. Štaviše, otkako GG tandem (Himenez se u originalu piše Gimenez) zajedno dejstvuje u srcu defanzive nije CR7 nikad probio taj bedem i mora da je veliki izazov i za njega da u revanšu 12. marta pokuša da uradi ono što je propustio sinoć i u svakom prethodnom obračunu sa Atletikovom odbranom kad su njome združenim snagama komandovali momci iz Urugvaja. Bilo da je u pitanju Kup kralja, La Liga ili Liga šampiona nikad se još nije desilo da Ronaldo postigne gol ako su štoperski tandem činili Godin i Himenez.

Bilo je slučajeva kad je Himenez zbog povreda i(li) kartona saigrača morao da se pomeri na beka i tad je brana Atletika popuštala, ali u svakoj drugoj varijanti pisalo je STOP za Portugalca. Ukupno na pet susreta zaključali su jednog od najboljih napadača sveta, sveli ga na minimum pokušaja, a zanimljivo je da su taj doktorski rad iz Madrida preneli i u reprezenatciju Urugvaja, o čemu svedoči poatak da su na prethodnog Mundijalu tukli Portugalce 2:1, a da je strelac za prvaka Evrope bio Pepe.
Nije ovde reč o kvalitetu, već o našim velikim srcima“, ukazuje Himenez, koji je osim što je oterao Ronalda daleko od gola stigao pred tuđi i uradio dupli posao, doneo Jorgandžijama više nego zasluženu prednost.

Pretendenta na evropski presto dokrajčio je Dijego Godin, koji broji već devetu sezonu u Madridu. Verovatno oproštajnu, pošto su sve glasnije najave da će se na leto, kao slobodan igrač, preseliti u Inter. Ako ništa drugo zaslužio je da dogura do samog kraja, pokuša još jednom da se bori za trofej koji mu je dvaput izmicao, da eventualno pojavljivanje na „Vandi Metropolitano“ 1. juna bude veliko finale ove generacije, koja je osvojila i Ligu Evrope i Primeru i Kup kralja i Superkup Španije i Superkup Evrope, samo joj nedostaje taj ušati pehar.

Deluje da je krajnje vreme, jer bi time bio zaokružen ciklus negovanja tima kojim upravlja Dijego SImeone, pa da i on mirne duše, iako je nedavno produžio saradnju do 2022, može kao pobednik da ode. Jednostavno, ovaj tim nije stvoren preko noći, na njemu se radilo duže od deceniju, pa je tako Koke već 19 godina u klubu, Saul 11, Huanfran, Godin i Dijego Kosta (sa epizodom u Čelsiju) po devet, Filipe Luis i Tomas po osam, Rodri (s obzirom da je produkt akademije) i Himenez po šest, Oblak i Grizman po pet... Pravi dokaz kako uprava strpljivo vodi računa o ekipi.
Prošlo je tek prvo poluvreme. Još ovde ništa nije gotovo, ali imamo sjajan rezultat. Moramo dobro a se spremimo za izazov u Italiji, da 90 minuta odigramo kao što smo u Madridu. Savršeno“, opominje Dijego Godin.

Ono što u svetu modernog fudbala posebno upada u oči jeste da su čelnici Atletika potrošili na Hose Mariju Himeneza i Dijega Godina baš male pare, a dobili jedan od najboljih štoperskih tandem sveta. Ruku na srce, Godin je potpisao pre nego što je tržište pomahnitalo, stigao je u avgustu 2010. iz Viljareala za samo 8.000.000 evra, da bi mu se tri godine kasnije iz urugvajskog Danubija pridružio u to vreme tinejdžer Himenez za siću od 900.000 evra.

Zbitno 8.900.000 evra. To je suma koju danas najbogatiji klubovi sveta troše na, primera radi, golmane Vilija Kabaljera i Asmira Begovića, bekove poput Serža Orijea, da ne pominjemo kako je Klemon Lengle plaćen čak 36.000.000 evra... A za sve njih su Himenez i Godin doktori nauka kad je odbrana u pitanju.

Jer, lepota je i umeti da se braniš.

FOTO: Reuters


tagovi

Hose Marija HimenezDijego GodinAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara