ISTORIJAT SP - Argentina 1978: Stadioni - logori, ubistva, političke igrarije i jedna od najvećih nameštaljki u istoriji fudbala... (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.06.18. | 19:17

Finale na Monumentalu u Buenos Ajresu jedno je od najuzbudljivijih ikada. Više od 70.000 domaćih navijača napravilo je takvu uvertiru s petardama, raketama i rolnama papira, da su se Holanđani uplašili da izađu na teren...

JEDANAESTO SVETSKO PRVENSTVO održano je u opštoj atmosferi straha, jer je Argentinom vladao vojni režim generala Horhea Videle. Odluka da se organizacija SP poveri baš Argentini često je dovođena u vezu upravo s nemirima u toj zemlji. Navodno, velike sile želele su da na taj način primire masu. Argentina je postala šampion, što je i bio osnovni cilj sprege političara i čenika FIFA, ali na putu domaćeg tima do trona dogodilo se mnogo kontroverzi. Ostaće zauvek zapisano da se u polufinalnoj grupi dogodila možda i najveća nameštaljka u istoriji Mundijala. Kako bi igrali u finalu, Argentinci su u poslednjem meču protiv Perua morali da dobiju sa četiri razlike, jer je Brazil pred taj meč imao bolju gol-razliku, pa domaćinu nije odgovarao „običan“ trijumf. Nije bilo četiri, nego 6:0 za Gaučose! A na golu Perua specijalno za tu priliku stajao je rođeni Argentinac Kiroga?! Uzalud brazilska kuknjava, domaćin je otišao u finale.

U senci tog sramnog meča – iz dana uoči početka SP – ostali su strašni događaji kao što je ubistvo predsednika organizacionog odbora Mundijala – Omara Aktisa, te masovna streljanja političkih protivnika (levičara) na stadionama na kojima će se koji dan kasnije igrati utakmice?!

Izabrane vesti

Na ovom prvenstvu podbacile su selekcije Francuske i Španije, koje nisu prošle grupu. Neke velike senzacije nije bilo. U meču za treće mesto Brazilci su tukli Italijane sa 2:1...

FINALE na Monumentalu u Buenos Ajresu jedno je od najuzbudljivijih u mundijalskoj istoriji. Više od 70.000 domaćih navijača napravilo je takvu uvertiru s petardama, raketama i rolnama papira, da su se Holanđani uplašili da izađu na teren. U razgovoru s čelnicima FIFA Ernst Hapel, ondašnji selektor Lala, upitao je šta će biti s njegovim igračima ukoliko slučajno pobede... Naravno da nisu uspeli. Mada, Dik Naninga pogotkom u 82. minutu uspeo je da za trenutak anulira vodeći gol Marija Kempesa iz 37. minuta. Samo za kratko... U produžecima Monumental je „pojeo“ Holanđane. Kempes u 104. za 2:1 i Bertoni betonira“ u 105. Argentina je šesti šampion sveta!

JUGOSLAVIJA je preskočila ovu smotru. Nije mogla da izađe iz kvalifikacione grupe gde su bili Španija i Rumunija. Plavi su imali učinak od jedne pobede (u Bukureštu 6:4) i tri poraza.

AKO NISTE ZNALI...

* Holanđani su odbili da prime medalje za drugo mesto u znak protesta protiv vladajućeg vojnog režima u Argentini.

* Vojna hunta na čelu s generalom Videlom mučila je, zatvarala i ubijala političke neistomišljenike (levičare), a zanimljivo da je reprezentaciju vodio upravo jedan deklarisani levičar, bivši komunista Sezar Luis Menoti.

* Škot Vili Džonston pao je na doping testu.

* Rob Resenbrink (Holandija) postigao je 1000. gol na Mundijalima (uspešno izveo penal protiv Škotske u porazu 2:3), a po prvi put igralo se s „tango“ loptom.

* Mario Kempes (Valensija) bio je jedini igrač i šampionskog sastava Argentine koji je igrao van svoje zemlje.

* Englezi po drugi put zaredom nisu uspeli da se kvalifikuju za Mundijal, iako su u kvalifikacijama izgubili samo jednom, od Italije u Rimu. Azuri su dalje prošli zahvaljujući boljoj gol-razlici...

* Tunis je prva selekcija s afričkog kontinenta koja je pobedila na SP. Tunišani su bili bolji od Meksika (3:1) u prvom kolu, da bi potom uspeli da odigraju 0:0 sa Zapadnom Nemačkom...

* Franc Bekenbauer (Nemačka) i Johan Krojf (Holandija), dve najveće evropske zvezde, nisu igrali 1978. Kajzer se povukao iz nacionalnog tima godinu dana ranije, iako je imao samo 31 godinu, dok je Leteći Holanđanin odbio da igra zbog političke situacije u Argentini.

* Uprkos strašnom pritisku navijača i medija argentinski selektor Menoti nije u nacionalni tim pozvao tada 17-godišnjeg Dijega Maradonu, najboljeg mladog fudbalera sveta. 

* Posle SP u Argentini veliki nemački stručnjak Helmut Šen povukao se s mesta selektora. Ostao je rekorder i po broju mečeva koje je vodio na Mundijalima (25) i po broju pobeda (16). 

FAKTI

Broj učesnika: 16
Broj utakmica: 38
Postignuto golova: 102
Golova po meču: 2,68
Najbolji strelac: Mario Kempes, Argentina (šest golova)
Najbolji igrač: Mario Kempes, Argentina
Ukupna poseta: 1.610.215
Poseta po meču: 42.374


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara