ISTORIJAT SP - Engleska 1966: Najsporniji gol u istoriji fudbala, Peleovo pogaženo obećanje i italijanski brodolom... (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.06.18. | 12:17

Pred start šampionata engleska javnost bila je vrlo nezadovoljna što je selektor Alf Remzi izabrao u tim Džefa Harsta pre asa Čelsija Pitera Osguda. Harst je u finalu dao tri gola...

OSMO SVETSKO PRVENSTVO obeležili su komercijalizacija, najsporniji gol u istoriji fudbala, rađanje nove velike zvezde – Euzebija, te italijanska bruka. Severna Koreja tukla je Azure sa 1:0 u odlučujućem meču i eliminisala ih grupi. Mađari su poslednji put imali veliki tim i značajno su doprineli ispadanju Brazila u prvoj fazi, pošto su ih tukli sa 3:1, a Pele je ponovo prebijen – ovoga puta glave su mu došli Bugari – tako da je obećao da se više neće pojavljivati na Mundijalima. Nemci su predstavili novi tim, predvođen poletarcima Bekenbauerom i Overatom, Španija se obrukala (dva boda), dok je domaćin sigurnim korakom izašao iz teške grupe sa Francuskom, Urugvajem i Meksikom.

Severna Koreja, posle Italiije, umalo nije šokirala i moćnu Portugaliju. Imali su Korejci čudesnih 3:0 posle 25 minuta igre u četvrtfinalu, ali Euzebio je sa četiri komada preokrenuo, pa Hoze Augusto zapečatio – 5:3. U polufinalu Engleska je golovima Bobija Čarltona poslala kuci Portugalce (2:1), dok su Nemci isterali SSSR – 2:1.

Izabrane vesti

A FINALE za anale. Veliki neprijatelji Nemci i Englezi udarili jedni na druge. Iako daleko talentovanija, četa Helmuta Šena tek pogotkom Vebera u 89. minutu stiže do 2:2 i produžetaka. Vrhunac drame u 101. minutu. Džef Harst postiže drugi gol tako što lopta udara u prečku i pada na liniju. Da li je prešla ili nije? Gotfrid Dinst se konsultuje s pomoćnikom Tofikom Bahramovim, sve traje nekoliko sekundi i – na centar. Bahramov, inače Azerbejdžanac, tako postaje obeležen za sva vremena kao ruski čovek koji je pogurao saveznike do titule. Do kraja Harst pogada još jednom za 4:2. Kako su godine prolazile ta situacija se analizirala u raznim „laboratorijama“ i nalazi bi uvek bili različiti: Englezi kažu – gol; Nemci – nije. Jedno nije sporno. Četvrti gol apsolutno je neregularan. U trenutku kad Harst pogada mrežu Tilkovskog na terenu je više navijača koji proslavljaju pobedu Engleske...

JUGOSLAVIJA se nije plasirala za Mundijal u Engleskoj pošto je završila treća u kvalifikacionoj grupi sa Luksemburgom, Norveškom i Francuskom.   

AKO NISTE ZNALI...

* Engleska je postala treći tim koji je osvojio Boginju kao domaćin, posle Urugvaja 1930. i  Italije 1934. Posle toga organizator će slaviti još 1974. (Zapadna Nemačka), 1978. (Argentina) i 1998. (Francuska).
* Prvi put na Svetskom prvenstvu pojavila se maskota – lavić Vili.
* Takođe, prvi put su na utakmicama bili prisutni dečaci koji su skupljali lopte.
* Vlada Severne Koreje unajmila je 12 navijača da navijaju za njihovu selekciju.
* Severna Koreja postala je prva azijska zemlja koja je prošla prvi krug Mundijala.
* Brazil je, s druge strane, postao prvi branilac titule koji nije uspeo da prođe grupnu fazu. Kasnije to će se dogoditi Francuzima (2002) i Italijanima (2010).
* Meksički golman Antonio Karbahal u Engleskoj je učestvovao na svom petom Mundijalu. Njegov podvig ponoviće Nemac Lotar Mateus...
* Engleski napadač Džef Harst jedini je igrač u istoriji koji je postigao het-trik u finalima Mundijala...
* Pred start šampionata engleska javnost bila je vrlo nezadovoljna što je selektor Alf Remzi izabrao u tim Harsta pre asa Čelsija Pitera Osguda...
* Zlatna boginja nestala je uoči turnira, zbog čega je morao da interveniše Skotland jard. Trofej je na kraju u jednom londonskom parku umotan u papir pronašao sada već čuveni pas Pikls. Kao nagradu njegov vlasnik dobio je 6.000 funti i privilegiju da gleda meč koji god poželi na SP.
* Helmut Šen, novi selektor Nemačke, započeo je seriju od 25 utakmica na Mundijalima bez poraza, što je aktuelni rekord.
* Argentina i Engleska započele su veliki rivalitet tokom četvrtfinalnog okršaja na Vembliju. Bila je izuzetno gruba utakmica, s mnogo povreda, a kapiten Gaučosa Ratin isključen je zbog prigovora nemačkom sudiji. Argentinac je bio toliko besan da nije želeo da ode u svlačionicu i seo je na crveni tepih rezervisan za kraljicu. Naposletku, dvojica policajaca izvela su ga sa terena, a Alf Remzi izjavio je posle meča kako je zabranio razmenu dresova: „Ne menjamo majice sa životinjama“, kazao je tada selektor Gordog Albiona.

FAKTI
Broj ucesnika: 16
Broj utakmica: 32
Postignuto golova: 89
Golova po meču: 2,78
Najbolji strelac: Euzebio, Portugalija (devet golova)
Najbolji igrač: Euzebio, Portugalija
Ukupna poseta: 1.614.677
Poseta po meču: 50.459


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara