ISTORIJAT SP - Španija 1982: Kako da ne pobediš nikoga u grupi i postaneš prvak sveta...

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.06.18. | 11:08

Još jedna velika nameštaljka, prvi Maradonin Mundijal, princ koji poništava gol i šta je bilo sa Platinijevim saigračem koji mu je preoteo ženu...

DVANAESTO SVETSKO PRVENSTVO obeležile su mnoge senzacije, još jedna istorijska nameštaljka, polufinalna drama i trijumf Italijana, koji su prvu fazu takmičenja prošli nepobedivši nikoga. Uz tri remija. Gotovo da nema grupe u kojoj se nije desilo poneko iznenađenje. Ažir je tukao Nemačku, Belgija je bila bolja od Argentine, Italija nije mogla da dobije Kamerun, a domaća Španija - Honduras. Taj čudesni poraz Nemačke od Alžira (1:2) mogao je da košta Pancere eliminacije, ali u poslednjem kolu protiv Austrije četa Jupa Dervala slavila je sa 1:0. To je bio rezultat koji je dalje vodio i jedne i druge. I mogli bi Austrijanci i Nemci možda nekako i da se „pokriju“ da 80 minuta posle gola Horsta Hrubeša nisu bukvalno puzili po terenu. Navijači su zviždali, Španci s tribina vikali „napolje, napolje“, a jedan rezignirani Nemac čak je zapalio zastavu svoje zemlje. Zabeleženo je da ni jedni ni drugi nisu prišli golu rivala posle gola u 10. minutu... FIFA nije reagovala. 

U Španiji ’82. po prvi put su učestvovala 24 tima, pa je posle prve faze 12 selekcija bilo podeljeno u četiri grupe. U polufnale prošli su pobednici grupa – Poljska, Nemačka, Italija i Francuska. Najveće iznenađenje bila je eliminacije Brazila u drugoj fazi. Taj brazilski tim sa Zikom, Soratesom i Falkaom smatran je daleko najvećim favoritom. Glave su im došli Italijani – 3:2.

Izabrane vesti

Italija i Francuska u polufinalu odigrali su spektakularnu utakmicu, jednu od najboljih u istoriji Mundijala. Bilo je 1:1 za 90 minuta, a onda 3:3 posle dodatnih 30. Pogađali su Litbarski, Rumenige i Fišer za Nemce, odnosno Platini, Trezor i Žires za Francuze. Sve do 102. minuta Panceri su bili na konopcima, gubili sa 1:3... A posle jedanaesteraca – 5:4 za Nemačku! Italija je golovima Paola Rosija stigla do šanse da se bori za treću krunu. Pala je Poljska – 2:0.

FINALE je bilo na Santijago Bernabeuu pred 90.000 ljudi. I italijanska predstava za pamćenje u drugih 45 minuta. Strašni Rosi (tri gola Brazilu, dva Poljskoj) načeo je Šumahera u 57. minutu. Tardeli je 12 minuta kasnije duplirao prednost Azura, da bi Altobeli stavio ruku na trofej u 81. Utešni gol Brajtnera nikome ništa nije značio... Italija sa Encom Bearcotom na klupi priredila je nesvakidašnji šok fudbalskom svetu.

JUGOSLAVIJA se vratila na veliku scenu, ali nije se proslavila. Poraz od Španije (1:2), remi sa Severnom Irskom (0:0) i mršava pobeda nad Hondurasom doneli su nam tek treće mesto u grupi A i ranu eliminaciju...

AKO NISTE ZNALI...

* Norman Vajtsajd (Severna Irska) imao je 17 godina i 42 dana kada je zaigrao protiv Jugoslavije na ovom Mundijalu i tako postao najmlađi debitant na SP.

* Dijego Maradona nastupio je na svom prvom Mundijalu, imao je 21 godinu.

* Na meču između Francuske i Kuvajta u Valjadolidu dogodila se neverovatna scena. Alan Žires postigao je četvrti gol za Francuze pred kraj utakmice, a princ Kuvajta u svojoj karaktersitičnoj odori sišao na teren i prekinuo meč kako bi porazgovarao sa sudijom. Pošto mu je objasnio da su njegovi zemljaci stali jer su čuli pištaljku sa tribina, a Francuzi to iskoristili kako bi brzo povećali prednost, atbitar (Miroslav Stupar iz SSSR-a) usvojio je primedbu i poništio gol. Do kraja, Kuvajt je ipak primio četvrti pogodak, pa je poražen sa 1:4.

* Francusku reprezentaciju nekoliko dana pred početak Mundijala zadesio je veliki skandal. Jednog od najboljih igrača sveta u tom trenutku – Mišela Platinija, supruga je napustila zbog njegovog saigrača iz reprezentacije Žana Fransoa Lariosa. Iako do tog prvenstva standardan, Laros više nikada nije zaigrao za nacionalni tim, a u Sent Etjenu je dobio otkaz.

* Posle neočekivanog poraza od Italije i eliminacije u drugoj fazi takmičenja, u Brazilu je zabeležen talas samoubistava i nekoliko srčanih udara sa smrtnim ishodom. 

* Posle sramnog, nameštenog meča između Nemačke i Austrije FIFA je uvela pravilo da se ubuduće svi mečevi poslednjeg kola igraju u isto vreme, kako bi se izbegla mogućnost štelovanja rezultata...

* Mađar Laslo Kiš postigao je najbrži het-trk na Mundijalima. On je protiv Salvadora (10:1) dao golove u 70, 74. i 77. minutu, a ujedno je postao i jedini igrač s klupe kome je pošlo za nogom da tri puta na jednoj utakmici SP zatrese mrežu.

* Seviljska policija zabranila je radnicima Crvenog krsta da prisustvuju polufinalnom meču Francuska – Zapadna Nemačka?! Kao rezultat tog suludog poteza, Patrik Batiston je tri minuta ležao na terenu bez prave pomoći posle stravičnog starta nemačkog golmana Haralda Šumahera...

FAKTI

Broj učesnika: 24
Broj utakmica: 52
Postignuto golova: 146
Golova po meču: 2,81
Najbolji strelac: Paolo Rosi, Italija (šest golova)
Najbolji igrač: Paolo Rosi, Italija
Ukupna poseta: 1.856.277
Poseta po meču: 35.698


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara