Garinča, Pele i Žist Fonten
Garinča, Pele i Žist Fonten

ISTORIJAT SP - Švedska 1958: Rađanje Kralja fudbala

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.06.18. | 10:30

Sa nepunih 18 godina Pele je zajedno s Garinčom ušao u prvi tim Brazila na insitiranje Didija i tako je sastavljen jedan od najboljih timova svih vremena

ŠESTO SVETSKO PRVENSTVO obeležilo je rađanje Kralja fudbala. Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea. Sa nepunih 18 godina Pele je zajedno s Garinčom ušao u prvi tim Brazila na insitiranje Didija i tako je sastavljen jedan od najboljih timova svih vremena. Čuvenu navalu kompletirali su Vava i Mario Zagalo.

Izabrane vesti

Pele je dao gol Velšanima za prolaz u polufinale; tamo je „sahranio“ Francuze (5:2) sa tri komada, a onda u finalu antologijsko prebacivanje lopte preko glave jednom zbunjenom Šveđaninu, majstorska završnica i one suze na kraju dok ga saigrači podižu na ramena. Slike koje se ne zaboravljaju...

Brazilci su te ’58. patentirali novu formaciju - 4-2-4, ili 2-4-4, kada napadaju. Suština je bila da su u navali imali dva klasična centarfora plus dva krila, a uz dvojac u sredini dejstvovali su izuzetno ofanzivni bekovi (Nilton Santos i Đalma Santos). Niko od njihovih rivala u Švedskoj nije na vreme primetio promenu. Da bi se odbranili od te napadačke sile bilo je potrebno igrati sa dva centarhalfa, a svi su uglavnom igrali sa jednim u formacijama 2-3-5, ili 3-4-3. Otuda i tako ubedljive pobede Brazilaca, čak i u polufinalu i finalu.

FINALE na stadionu Rosunda u Stokholmu krenulo je kako se samo poželeli može za domaćina. Nils Lidolm pogađa mrežu Žilmara u 4. minutu. Šveđani takođe imaju strašan tim. Tu su i Gunar Gren, Kurt Hamrin, veliki dribler Lenart Skoglund... Ali Brazilci non stop imaju čoveka viška u navali i momci u žutom to ne znaju da brane. Vava za 1:1, pa opet Vava 2:1, Pele, Zagalo, još jednom Pele - 5:2! I Brazil je šampion sveta po prvi put u svojoj istoriji.

SVE MOZZART KVOTE ZA SVETSKO PRVENSTVO

JUGOSLAVIJI je opet glave došla Zapadna Nemačka. Plavi su uspešno izašli iz grupe s Francuzima, Škotima i Paragvajem, da bi ih u četvrtfinalu na volej dočekao Helmut Ran.

AKO NISTE ZNALI...

* Reprezentacija Sovjetskog Saveza po prvi put je učestvovala na Mundijalu. Sovjeti su toliko bili štedljivi da na put nisu poslali nijednog predstavnika medija. Ulogu novinara i reportera preuzeo je fudbaler Sergej Salnikov.

* Rukavice su postale sastavni deo golmanske opreme. Ruski golman Lav Jašin koristio ih je među prvima.

* Postigavši pogodak protiv Velsa u četvrtfinalu (1:0) Pele (17 godina u 239 dana) poneo je titulu najmlađeg strelaca na završnim turnirima, koja mu i dan-danas pripada...

* Po prvi put su sve utakmice Mundijala prenošene na televiziji...

* Pošto su doživeli totalni brodolom u Švedskoj (poslednje mesto u grupi), ekspedicija Argentine pri povratku sletela je u Kordobu umesto u Buenos Ajres, u strahu od linča navijača. Međutim, Gaučosi se svakako nisu lepo proveli. U Kordobi su ih besni navijači gađali kesama punim smeća.

* Te 1958. prvi i poslednji put se dogodilo da sve četiri selekcije Ujedinjenog Kraljevstva (Engleska, Škotska, Severna Irska, Vels) nastupe na Mundijalu...

* Rekord Francuza Žista Fontena od 13 postignutih golova na jednom šampionatu i dalje je aktuelan. On je dao gol na svakoj od šest utakmica Mundijala.

* Trijumf Brazila 1958. i dalje je jedini od strane neke južnoameričke selekcije na evropskom tlu. Nije bilo ni suprotnih slučajeva.

* Prvi put na SP došlo je do nerešenog rezultata bez golova, Brazil – Engleska 0:0.

* Brazilski napadač Hoze Altafini dobio je nadimak Macola zbog neverovatne fizičke sličnosti sa čuvenim Valentinom Macolom, legendom Torina. Na narednom šampionatu u Čileu Altafini je igrao za Italiju...


FAKTI

Broj učesnika 16
Broj utakmica 35
Postignuto golova 126
Golova po meču 3,60
Najbolji strelac Žist Fonten, Francuska (13 golova)
Najbolji igrač Pele, Brazil
Ukupna poseta 868.000
Poseta po meču 24.800


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara