""
""

Italija podrhtava pred derbi: Protiv Juventusa se opet rađa veliki Milan

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.09.14. | 13:09

Berluskoni odavno nije bio ovako “naložen” na Milan, Juventus želi da dokaže da uspesi nisu bili samo Konteovi

(Od dopisnika MOZZART sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Možda zvuči paradoksalno, ali večeras na San Siru je Milian taj koji može mnogo više da izgubi nego aktuelni šampion Juventus, ali i mnogo više da zaradi. To su osetili svi u okruženju Rosonera, od navijača koji su prvi put posle dužeg vremena kupili sve karte u prodaji (San Siro je rasprodat za večeras, zarada od prodatih karti gotovo 3,5 miliona evra), do Silvija Berluskonija.

 

MILAN - JUVENTUS
(San Siro, 20.45)
Sudija: Nikola Ricoli
Milan (4-3-3): Abijati - Abate, Zapata, Rami, De Šiljo - De Jong, Poli, Muntari - Menez, Honda, El Šaravi
Juventus (3-5-2): Bufon - Kaseres, Bonući, Kjelini - Lihtštajner, Pogba, Makrizio, Vidal, Asamoa - Ljorente, Tevez

Stara dama ne mora nikome ništa da dokaže, čak i da ostanu praznih šaka posle večerašnjeg dvoboja to neće redimenzionirati tim koji trenira Masimilijano Alegri. S druge strane, Milan stavlja u zalog svoj kredibilitet i pravo na „državljanstvo“ u grupi velikih klubova Serije A, pretendenata na tri mesta koja vode u Ligu šampiona.  Prekaljeni gazda Milana, Silvio Berluskoni osetio je da je ovo prelomni momenat za sudbinu Rosonera u tekućem šampionatu i juče je skoro tri sata proveo u Milanelu, treću nedelju zaredom. Tako česte posete se ne pamte još iz vremena šefovanja Karla Anćelotija u Milanelu. Vizite Belruskonija su bila retkost kako tokom Alegrijeve tako i Sedorfove sage na klupi Milana.
“Rekao sam fudbalerima da  utakmica protiv Juventusa nije važna već fundamentalna. Ako pobede igrajući dobar i lep fubdal svi će zaboraviti poslednje dve teške godine, a navijači će ponovo imati entuzijazam i biće nam blizu kao što je to bilo u periodu od 2003. do 2007.  godine kada smo osvojili sve što se može osvojiti. Ako pobedimo večeras u roku od dve godine možemo ponovo da se vratimo u vrh ne samo italijanskog već i evropskog fudbala“, ispričao je Berluskoni svojim prijateljima.

Berluskonijeva ćerka, Barbara je pripisala zasluge za ponovno približavanje bivšeg „Viteza rada“ (Kavalijerea prim.aut) Milanu, novom treneru Filipu Pipu Inzagiju.
“Inzagi je probudio i rasplamsao strast mog oca za Milan. Nisam ga odavno videla tako zainteresovanog i strastveno bliskog klubu kao u ovom periodu“, poverila je potpredsednica Milana.

Silvio zove na telefon svaki dan Barbaru i Galijanija, sa Inzagijem se redovne čuje pre i posle utakmica. Učestvovao je direktno u odlučivanju o prodaji Balotelija, lično je zaustavio pregovore o dovođenju Samuela Etoa jer ga je smatrao neadektvatnim za novi projekat Milana. Posle Alegrija kojeg nikada nije previše cenio i kojeg je trpeo samo zbog višedecenijskih odličnih odnosa sa Galijanijem, glavnim zaštitnikom i sponzorom Alegrija tokom njegovog troipogodišnjeg vođenja Milana, i velikog razočarenja u Sedorfa koji nije ispunio ni dellić očekivanja bivšeg italijanskog premijera, Inzagi je došao kao melem na ranu. Milanista do srži, fanatično posvećen poslu , spreman da sluša svaki Berluskonijev savet, Inzagi je osvojio u potpunosti poverenje i podršku Berluskonija, a samim tim i čitavog kluba.

Dve pobede na startu prvenstva, uz osam postignutih golova i pet primljenih, neočekivano su lansirali Milan koji je bio „šamaran“ gde god se pojavio na internacionalnoj sceni tokom pripremnog perioda. Istini za volju, Rosoneri su nastavili da primaju golove, ali su počeli i da ih postižu što nije bio slučaj tokom letnjeg perioda. Inzagi neće moći da računa na Dijega Lopeza i Aleksa. Odsustvo španskog golmana nije toliko dramatično koliko brazilskog defanzivca. Abijati je pouzdana alternativa dok Zapata i Rami ne ulivaju ni pojedinačno, ni zajedno sigurnost.

S druge strane povratak El Šaravija u prvi tim posle lakše povrede daje garancije da bi večeras mogli da vidimo spektakularnu predstavu, mada su svi uvereni da će Inzagi pribeći staroj proverenoj taktici koja predviđa prepuštanje inicijative Juventusu i brze kontranapade preko Žeremija Meneza, El Šaravija i Honde. Više-manje sličan scenario smo videli protiv Lacija na premijernom meču u Seriji A. Večeras bi trebalo da debituje u dresu Rosonera Tores. El Ninjo će u igru ući najverovatnije s klupe u drugom poluvremenu.

Ako Milan ima najefikasniji napad na startu sezone, Juventus uz Inter i Romu ima najneprobojniju odbranu. U prve tri utakmice u Seriji A i Ligi Šampiona, Bufon nijednom nije morao da vadi lotpu iz mreže. Alegri je vrlo inteligentno, i pored svojih fudbalskih načela koja predviđaju odbranu sa četiri defanzivca, ostavio  na snazi Konteovu šemu 3-5-2, modifikujući je uz saglasnost senatora u timu Stare dame da se igra sa manje presinga i sa više dodavanja i posedom lopte. Ne bez razloga, kapiten Juventusa Bufon i golgeter Tevez su hvalili rad Alegrija izjavivši da su metodi gotovo isti, ali da ih novi stručnjak manje stresira i da je mnogo manje fanatičan u taktičkim zahtevima i insitiranju na presingu protivnika.

Bufon i Tevez su takođe stavili do znanja da je sada na njima mnogo veća odgovornost da pokažu da su trijumfi Juventusa u poslednje tri godine bili više plod njihovog rada i kvaliteta nego Konteovog trenerskog umeća.

Na teren San Sira će istrčati gotovo isti tim koji smo videli na poslednje dve utakmice u prvenstvu protiv Udineza  i Ligi šampiona sa Malmeom, Pirlo i Barzalji su i dalje povređeni tako da će Kaseres biti potvrđen u odbrambenom zidu, a Markizio u ulozi metronoma igre Juvea. Jedina dilama je upotreba Vidala, koji se oporavio od povrede i vrši veliki pritisak da zaigra večeras od prvog minuta dok su stručni štab i medicinsko osoblje mišljenja da bi bilo bolje izbeći nepotrebne rizike i smestiti Čileanca na klupu.

U zavisnosti od upotrebe  „kralja Artura“  visi i druga dilema Alegrija: Evra na boku srednjeg reda i Asamou kao centralni vezni ili vraćanje reprezentativca Gane na spoljnu poziciju i bacanje u vatru Pereire. I pored toga što mu je bilo dovoljno nekoliko minuta na utakmicama protiv Udinezea i Malmea da osvoji navijače Juventusa,  het-trika na pripremnoj prijateljskoj utakmici pred meč sa Milanom, Morata će početi meč sa klupe.  Tevez i Ljorente predstavljaju i dalje prvi napadački tandem Juventusa, barem još neko vreme.  

Piše: Željko Pantelić (Rim)


tagovi

EvropaFilipo InzagiItalijaJuventusMasimilijano AlegriMilanSerija ASilvio Berluskoni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara