"Možemo samo da im zavidimo"
"Možemo samo da im zavidimo"

Ko je sad liliputanac? Island prvi put na Evropskom prvenstvu!

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.09.15. | 22:37

Štaviše, prvi put na nekom velikom takmičenju

Možemo samo da im zavidimoIstorija je ispisana u Rejkjaviku! Fudbaleri Islanda plasirali su se na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine pošto su odigrali bez golova sa Kazahstanom što im je bilo sasvim dovoljno da uz Češku obezbede mesto na kontinentalnoj smotri kao najbolji iz Grupe A.

Prvi put otkako se igra Evropsko prvenstvo malena ostrvska zemlja od svega 329.100 stanovnika imaće za koga da navija. Island će u Francuskoj debitovati među najboljima na Starom kontinentu. Štaviše, Island će prvi put u istoriji svoje zemlje igrati na nekom velikom takmičenju (Svetsko ili Evropsko prvenstvo).

Izabrane vesti

Fudbalski liliputanci su izrasli u ozbiljnu evropsku ekipu! Uostalom, nije da je žreb bio naklonjen izabranicima Larsa Lagerbaka. U konkurenciji velesile kakva je Holandije, te uvek neugodnih Čeha i Poljaka svoje mesto pod suncem pronašli su Gilfi Sigurdson, Kolbajn Sigtorson, Ejdur Gudjonsen i ostali igrači koja svakako ne spadaju u fudbalske čarobnjake, ali koji ginu za svaku loptu, koji igraju napred, koji će narednog leta živeti svoj i san čitave zemlje.

Protiv Kazahstana im je bio dovoljan i bod, a s obzirom na to da su sve vreme kao osice kružili oko protivničkog kaznenog prostora pravo je čudo kako nisu i pobedili. Ali neće im niko zameriti na tome. Islandski reprezentativci su heroji otadžbine.

U baražu za plasman na Mundijal u Brazilu zaustavila ih je Hrvatska. Ovaj put su naum izgurali do kraja. Zasluženo! Potpuno zasluženo. Izgubili su samo u Plzenju, na domaćem terenu očitali lekcije Turskoj (3:0) i Holandiji (2:0), ove druge šokirali i minimalcem u Amsterdamu, na osam utakmica primili samo tri gola, dva na tom gostovanju u Češkoj.

Island igra fudbal! Ozbiljan fudbal.

Grupa A

Letonija - Češka 0:2 (0:2)
/Limberski 13, Darida 25/

Turska - Holandija 3:0 (2:0)
/Ozjakup 8, Turan 26, Jilmaz 85/

Island - Kazahstan 0:0

Tabela: Island 19, Češka 19, Turska 12, Holandija 10, Letonija 4, Kazahstan 1

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalreprezentacija IslandaKvalifikacije za EURO 2016IslandEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara