""
""

Ko kako prolazi na žrebovima? Neke više sile prate Real Madrid, Barselona prolazi najgore

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.12.16. | 09:24

Ovo je i najteži žreb u poslednjih godina jer je jedini u kojem igraju timovi iz šest najjačih liga

Liga šampiona osnovana je 1992. godine kao zamena za dotadašnji Kup šampiona. Sadašnji format najjačeg klupskog takmičenja na svetu, u kom prvoplasirani i drugoplasirani iz osam grupa idu direktno u osminu finala gde putem žreba dobijaju protinika u četvrtfinalu, ustanovljen je u sezoni 2003/04 (pre toga od 16 ekipa se formiralo četiri grupe iz kojih su po dve najbolje išle u četvrtfinale).

Izabrane vesti

Ovogodišnje izvlačenje kuglica sa imenima 16 klubova u jednoj stvari se razlikuje od prethodnih 13 – prvi put će se u činijama naći samo timovi iz šest najjačih liga. Poređenja radi, prošle godine u nokaut fazi učestvovale su ekipe iz deset različitih zemalja. Kao i prethodnih sezona, najviše predstavnika imaće Španija – Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid i Sevilja. Čast Premijer lige braniće njen šampion Lester, Arsenal i Mančester Siti. Kao i Englezi, i Nemci će imati tri učesnika osmine finala –minhenski Bajern, Borusija Dortmund i Bajer Leverkuzen. Po dva tima u prvoj rudni eliminacione faze imaće Francuska, Portugalija i Italija. Ligu 1 predstavljaće PSŽ i Monako, zemlju aktuelnih evropskih šampiona Benfika i Porto, dok će Juventus i Napoli dobrim rezultatima pokušati da donesu što više bodova Seriji A koja diše za vrat Premijer ligi u borbi za četvrto mesto u Ligi šampiona.

Sve što treba da znate uoči današnjeg žreba za LŠ i LE

Bez da ikog potcenimo, a uzimajući u obzir sastave svih osam grupa, čini se da se odmah po njihovom izvlačenju očekivalo da ovih 16 ekipa prođe prvi stepenik na putu do stadiona Milenijum u Kardifu 3. juna naredne godine gde će se igrati finale 25. izdanja Lige šampiona. A ako pogledamo sastave prvog (Arsenal, Napoli, Barselona, Lester, Atletiko, Monako, Dortmund i Juventus) i drugog šešira (PSŽ, Benfika, Siti, Bajern, Leverkuzen, Real Madrid, Porto, Sevilja), teško da postoji razlika između povlašćenih i nepovlašćenih timova. Tako u osmini finala može doći do dvoboje kao što su Arsenal - Real, Barselona -Bajern, PSŽ - Atletiko, Siti - Juventus, itd. Svi ovi timovi su pre početka sezone svrstavani u krug favorita za „ušatog“, a neki od njih će sigurno već u februaru moći da se usredsrede samo na takmičenja pod okriljem njihovih saveza.

Rezultati žreba u prethodnih pet godina, daju odgovor na pitanje koji od ovih timova je bio miljenik kuglica, a kome je sreća na dan izvlačenja u Nionu okretala leđa. Predmet analize su protivnici koje su u osmini finala i četvrtfinalu (polufinala nisu uračunata jer su jedino ovi timovi igrali polufinala) dobijali 10 najuspešnijih timova u poslednjih pet sezona i njihovi međusobni dueli , a to su: Arsenal, Čelsi, Siti, Dortmund, Bajern, Real, Barselona, Atletiko, Juventus i PSŽ.

Najuspešniji timovi u Ligi šampiona u prethodnih pet godinu su: Real Madrid, Barselona i Bajern. Ovaj trio osvojio je četiri od poslednjih pet trofeja namenjenih šampionu (Bajern 2013. godine, Barselona 2015. godine i Real 2014. i 2016. godine). Takođe, Madriđani, Katalonci i Bavarci su jedini timovi koji su u svih pet sezona došli bar do četvrfinala.

Na papiru, najlakši posao u osmini finala i četvrfinalima imao je Real. Od 10 žrebanja, kuglice su im samo u dva navrata dodelile protivnika iz skupine deset najboljih – Dortmund u četvrtfinalu sezone 2013/2014 i gradski rival Atletiko u istoj fazi naredne godine. U sezoni 2011/12 za rivala su imali CSKA i Apoel, a naredne godine Mančester Junajted i Galatasaraj. Pre već pomenute Borusije, prvi protivnik u nokaut fazi na putu do „Desime“ (deseti trofej u LŠ) bio im je Šalke, a u pohodu „Kraljevskog kluba“ na 11. trofej ove godine preskočene su prepreke u vidu Rome i Volfzburga. U osmini finala tim iz prestonice Španije nijednom nije imao protivnika iz Top10.

Sa druge strane, sreća na dan žreba nije bila saveznik njegovog najvećeg rivala Barselone. Sedam protivnika došli su iz kruga najuspešnijih, dok je poslednji protivnik koji ne spada u krem evropskih timova u prethodnih pet godina bio Milan u osmini finala u sezoni 2012/13. A ostala dva puta kada su Katalonci na papiru imali nešto lakšeg protivnika bilo je u sezoni pre kada im je protivnik u osmini finala bio Bajer iz Leverkuzena, a već pomenuti Rosoneri u narednoj rundi. Ostali protivnici tima sa Nou Kampa bili su: Mančester Siti (osmina finala 2014. i 2015. godine), Atletiko Madrid (četvrtfinale 2014. i 2016. godine), PSŽ (četvrtfinale 2013. i 2015. godine) i Arsenal u prvoj rundi nokaut faze prošle godine. Od ovog trija, ove sezone Barselona može da izvuče samo PSŽ (Arsenal u istom šeširu, sa Sitijem igrali u grupi).

Kada je reč o minhenskom Bajernu, oni su imali nešto trnovitiji put od Reala, a popločaniji od Barselone. Bavarci su se sastajali samo sa Juventusom (četvrtfinale 2013. godine i osmina finala 2016. godine) i Arsenalom (osmina finala 2013. i 2016. godine). Ostali protivnici petostrukog šampiona Starog kontinenta bili su Bazel, Marselj, Mančester junajted, Šahtjor, Porto i Benfika. Zanimljiva činjenica je da je žreb u svih pet polufinala nemačkog prvaka ukrstio sa timovima iz Španije (Real 2h, Barsa 2h, Atletiko). Dok je trener bio Jup Hejkens u oba navrata su bili bolji od Reala, odnosno Barselone, dok je pod komandom Pepa Gvardiole tim sa Alijanc arene tri puta eliminisan od predstavnika Primere.

Šta kaže matematika pred žreb: Najveće šanse za duel Atletiko - Siti, najmanje za Napoli - Porto

Atletiko Madrid, finalista iz 2014. i 2016. godine, od šest dvomeča tri puta se suočio sa najuspešnijima. Ukoliko kojim slučajem prođu prvu stanicu na putu do Velsa, čelnici i stručni štab Jorgandžija sigurno će moliti fudbalske bogove da im sledeća stanica Barselona. Jer u oba navrata kada su stizali na pretposlednji stepenik Lige šampiona protivnici su im bili Leo Mesi i družina. Jedini put kada je tim sa Visente Kalderona završio nokaut fazu pre finala bilo je 2015. godine kada im se isprečio Kristijano Ronaldo. A da bi dospeli do dva najveća španska kluba morali su da se prođu kroz Milano, Leverkuzen i Ajndhoven.

Što se tiče ostatka, možda i najnepovoljniji žreb imao je PSŽ. Sveci već četiri godine uzastopno uspevaju da se plasiraju u osam najboljih, ali tamo ih sačeka ili Barsa ili Englezi (Siti i Čelsi). Ostali takmaci bili su im Valensija, Leverkuzen i ponovo londonski Plavci.

Tim koji se često navodi kao baksuzni jeste Arsenal. Koga Tobdžije najčešće dobijaju za protvnika najbolje ilustruje tvit zvanične američke stranice Bajerna, koji je na objavu Arsenalove stranice da su pobednici grupe, okačio sliku svojih igrača na kojoj izlaze iz aviona uz poruku: Da rezervišemo karte za London? Pored Bavaraca, konkurenti su im bili Barselona, Leverkuzen i Monako. Iako je možda bili očekivano da ne eliminišu Bajern i Barselonu, navijači su očekivali da izabranici Arsena Vengera to učine Rosonerima i Kneževima.

Mančester siti odigrao je samo četiri meča u prve dve runde nokautfaze, a u dva navrata rival je bila Barselona i po jednom PSŽ i Dinamo Kijev.

Dortmund je na putu do Vemblija 2013. godine savladao Šahtjor i Malagu. Naredne godine Milionerima je posle eliminacije Zenita osvetu servirao Real Madrid, dok im je prošle sezone bila kobna „Stara dama“.

Čelsi je to svog „ušatog“ morao da stigne preko dve luke – napuljske i marseljske. U sezoni 2013/14 žreb im je darovao putovanje u Istanbul na megdan Galtasaraju i u Pariz. I sledeća dva puta Plavci su bili ugošćavani na Parku prinčeva, samo što su za razliku od četrtfinala pre tri godine, ova dva puta (2014. i 2015. godine) teren napuštali pognutih glava.

U sezoni (2014/15) kada je bilo jasno da se Juventus vratio na mesto gde je bio pre čuvenog Kalčopolija, „Stara dama“ je morala da iz daljeg takmičenja otpiše Borusiju i Monako. U dva navrata iz nokaut faze izbacivao ju je Bajern, dok joj je prvi protivnik u eliminacionoj rundi posle povratka bio Seltik 2013. godine.

Piše: Strahinja Jovanović


tagovi

ŠpanijaReal MadridLiga šampionaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara