Sahranjen Bora Stanković

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.03.20. | 15:19

Da su prilike drukčije nema sumnje da bi se "pola sveta" sjatilo u Beograd da isprati košarkaškog velikana...

Legenda srpske, jugoslovenske i svetske košarke - Borislav Bora Stanković, sahranjen je danas na beogradskom Novom groblju. Jedan od najvećih sportskih radnika 20. veka, počasni prvi čovek FIBA i Košarkaškog saveza Srbije ispraćen je na večni počinak uz prisustvo najužih članova porodice: kćerke, dve unuke i dvoje praunučića, odnosno minimalnog broja ljudi, a sve u skladu sa aktulenom situacijom u našoj zemlji i svetu. 

Da su prilike drukčije, nema sumnje da bi se "pola sveta", pre svega košarkaškog, sjatilo u Beograd da isprati velikog Boru Stankovića i oda mu počast za sve što je uradio za košarku kao sport u celini.

Izabrane vesti

Stanković je, podsetimo, jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, a nastupao je i za Železničar i Partizan. Bio je trener OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i osvojio tri titule, a kao šef struke radio je još u Partizanu i italijanskom Kantuu.

Sa reprezentacijom u raznim ulogama učestvovao je 28 puta na Evropskim prvenstvima, na 14 Svetskih prvenstava i 14 Olimpijskih igara. On je u Argentini 1950. godine postao prvi košarkaš koji je postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu.

Stanković je bio jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Za vreme njegovog boravka u Fibi uvedene su brojne promene u košarci, među kojima i promena dimenzije terena, uvodjenje "trojke", a i pređeno je sa poluvremena na četvrtine, kako bi se evropska košarka primakla NBA ligi.

Košarkaški savez Srbije (KSS) je saopštio da je posle smrti Borislava Stankovića košarka ostala bez jednog od svojih najvećih vizionara.

Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara