""
""

NACIONALNA KLASA: Junak kola - gromovnik Vitas! Đuričić opet igrač utakmice, aplauzi za Mitra, Luku, Markeca, Stojiljkovića... (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 14.02.17. | 13:56

Mnogo razloga za zadovoljstvo Slavoljuba Muslina...

Još jedan vrlo uspešan vikend je iza srpskih fudbalera u inostranstvu! Prošle nedelje u Nacionalnoj klasi glavni junaci bili su Filip Đuričić, Aleksandar Katai, Andrija Živković, Milan Gajić, pa Basta, Prijović...ali ni ove ne zaostajemo. Pri svih, izdvajamo apsolutni hit u Belgiji, Uroša Vitasa, međutim, o njemu i njegovim gromovima iz slobodnjaka nešto kasnije. Ovoga puta krenućemo sa Englezima...

Izabrane vesti

Standardno dobre Nemanju Matića i Aleksandra Kolarova ovoga puta ostavićemo u drugom planu, jer su pažnju proteklih dana privukli jedan novajlija u Premijer ligi i jedan povratnik u englesku elitu. Nije teško pogoditi – Luka Milivojević i Lazar Marković. Posle dužeg čekanja doskorašnji vezista Olimpijakosa konačno je dobio radnu dozvolu i već u prvom meču za Kristal Palas pokazao da će biti pravo pojačanje za ekipu Sema Alardajsa. Orlovi su poraženi u Stouku (0:1), no mediji i navijači na Ostrvu bili su puni reči hvale za našeg asa. Na društvenim mrežama moglo se između ostalog pročitati da je odigrao na nivou Kloda Makelelea, dok je londonski Standard konstatovao kako je Kristal Palas u pravog čoveka uložio 13.000.000 funti, koliko je koštao transfer Milivojevića ove zime.
„Posle samo jednog treninga sa ekipom, Luka je izgledao jako dobro na terenu. Uneo je dosta čvrstine u vezni red Palasa. Očigledno je da je jak na lopti. Ako ni zbog čega drugog, Big Sem bar zbog njega ima čemu da se nada u nastavku sezone“.

Poraz je doživeo i Markovićev Hal (0:2), ali komplimenti stižu i na njegov račun. Na Emirejtsu Arsenal se dobrano namučio da slomi otpor gostiju, a jedan od najopasnijih po gol Petra Čeha bio je upravo Markec. Njegovu partiju novinari su uglavnom ocenili kao odličnu. Prodori po boku zadavali su mnogo problema defanzivcima domaćeg tima, pre svega Gibsu. Iako je daleko od pune fizičke spreme očigledno da je Lazar Marković zadobio poverenje Marka Silve i da će biti jedan od aduta Tigrova u borbi za opstanak.   

Sve to i te kako može da raduje selektora Slavoljuba Muslina koji se već pohvalo izrazio o Lazaru i njegovoj poslednjoj partiji...

Kada je u pitanju Premijer liga pomenućemo još asistenciju Dušana Tadića u ubedljivoj pobedi Sautemptona nad Sanderlendom (4:0), dok je u Čempionšipu Aleksandar Mitrović nastavio da se uspešno vraća u golgetersku formu. On igrao prvih 45 minuta na gostovanju Njukasla Vulverhemptonu i to mu je bilo dovoljno da golom reši utakmicu.   

U Španiji je igrala naša standardna ekipa – Radoja i Čaušić po 90, Katai i Krstičić nešto manje. Zanimljivo -  svi su poraženi. Alaves je deklasiran pošto mu je Barselona na Mendizorozi dala čak šest komada, Čaušićeva Osasuna namučila je Real, ali je na kraju poklekla, baš kao i Radojina Selta koja je protiv Atletika vodila sve do 86. minuta.

Raduje što se Saša Zdjelar ustalio u ekipi Majorke, odnosno što je Srđan Babić upisao novih 90 minuta u dresu Reusa... 

Generalno gledano prethodni vikend bio je pozitivan za sprske fudbalere u Seriji A. Svi koji su istrčali na teren, sa izuzetkom Lazovića i Ćosića, dobili su prelazne ili visoke ocene. Pravo osveženje je Filip Đuričić koji počinje da pokazuje svoj raskošni talenat u Seriji A; Saša Lukić je odlično obavio svoj deo posla na prvoj utakmici koju je počeo kao starter; Adem Ljajić je prekinuo tromesečni golgeterski post; Ivan Radovanović ponovo dirigovao sigurno igrom Kjeva, a i Nenad Tomović je odigrao, neko bi rekao konačno jednu utakmicu na svom nivou u dresu Fjorentine.

Prvi meč od starta i odmah pohvale: Naježio sam se od aplauza! (VIDEO)

Posle neubedljivog strata, čak stidljivog, Đuričić igra svake nedelje sve bolje u dresu Sampdorije. Posle utakmice sa Milanom, u kojoj je presudno doprineo pobedi tima iz Đenove, i protiv Bolonje (3:1) je srpski repezentativac kumovao preokretu i pobedi svog tima. Filip je od svih novina proglašen za igrača utakmice, ocenjen je „sedmicom“.
“Đuričić je predvodio preokret Sampdorije dominirajući desnim bokom, njegova je bila perfektna asistencija za vodeći gol - 2:1. Lucidan, tehnički potkovan, odlučan”, opisala je Gazeta našeg reprezentativca.

Dobar utisak ostavio je i Saša Lukić kojem je Siniša Mihajlović prvu put poverio ključeve igre Torina u ovoj sezoni od prvog sudijskog zvižduka. Od svih izveštača bivši fudbaler Partizana zaradio je vrlo dobrih 6,5 i pohvale za prikazanu igru. Jedini prigovor koji su dali odnosi se na naivno zarađeni žuti karton koji je pripisan njegovim godinama i neiskustvu.

I Adem Ljajić odigrao je dobro utakmicu protiv Peskare – 5:3. Njegov učinak je uglavnom ocenjen sa 6,5, sa izuzetkom Tutosporta koji mu je dao 6. Svi se slažu da je vrlo važno da se Adem „odblokirao“ postigavši gol u Seriji A posle tri meseca.

Ivan Radovanović je odmah iz strelca het-trika Inglezea najbolji igrač Kjeva na meču u Ređo Emiliji protiv Sasuola. Naš vezista dirigovao je igrom tima iz predgrađa Verone uz minimalni broj pogrešnih pasova i značajno je doprineo pobedi od 3:1. Od izveštača uglavnom je dobio 6,5, a Gazeta mu je čak dala „sedmicu“.

 Nenad Tomović se vratio među starter Fjorentine na meču protiv Udinezea i posle dužeg vremena odigrao jedan meč na svom nivou, bez padova koncentracije i grešaka koje su ga koštale gubitka statusa standardnog prvotimca. Za svoju solidnu partiju ocenjen je sa 6 ili 6,5.

Uroš Ćosić nije tako loše odigrao protiv Intera, ali zbog odogovornosti za prvi primljen gol Empolija nije dobio prelaznu ocenu, uglavnom je ocenjen sa 5.5.

A Darko Lazović utopio se u sivilo Đenove protiv Napolija. Kao i kod ostatka tima i kod sprskog fudbalera je primetan pad forme koji se vezuje za atmosferu u klubu. Kao i puno puta u prethodnim sezonama predsednik i vlasnik kluba Enriko Preciozi je prodajom ključnih fudbalera u prelaznom roku poslao jasan signal timu da ga interesuje samo opstanak u Seriji A, a kako je taj cilj praktično ostvaren, došlo je do pada koncentracije, forme i dobre atmosfere u timu...

Što se tiče Bundeslige izdvojićemo prvih 90 minuta Nevena Subotića posle dugo, dugo vremena. On je pružio sasvim pristojnu partiju u porazu Kelna od Frajburga - 1:2. Nastasić je sedeo na klupi protiv Herte (2:0), Jojić takođe, Filip Kostić nije imao prevelikog uticaja na veliki i iznenađujući trijumf Hamburgera u Lajpcigu...

Mijat Gaćinović bio je ispod svog proseka, a nije se proslavio ni Miloš Veljković koji se sa svojim Verderom kod kuće poražen od Borusije iz Menhengladbaha.

U Francuskoj su igrali samo Milan Gajić i Vukašin Jovanović. Njihov Bordo ubedljivo je izgubio od Pari Sen Žermena (0:3) pred svojim navijačima, čemu je jednom "asistencijom" kumovao pozajmljeni igrač Zenita. Vule ne snosi nikakvu krivicu, jednostavno, posle njegove intervencije glavom Edinson Kavani je zahvatio strašan volej i pogodio za početak kraja nada domaćeg sastava da mogu do iznenađenja.

Kada su Portugalci u pitanju Fejsa i Živković još jednom su bili standardni u timu Benfike (protiv Aruke 3:0) i to raduje, baš kao i činjenica da je Raća Petrović počeo redovno da igra otkako je stigao u Rio Ave. Ipak, pre svih, pažnju zaslužuje reprezentativni napadač Nikola Stojiljković koji je u remiju Brage postigao gol, sedmi u sezoni...

U Turskoj, nažalost, ne baš lepe vesti. Jagoš Vuković promašio je penal za svoju Konju pri rezultatu 1:1 i tako propustio da donese tri boda svom timu. Duška Tošića nije bilo zbog suspenzije, a Darko Lazić je igrao 63 minuta za Alanju.  

I dođosmo konačno i do Belgije. Junak kola - Uroš Vitas! Štoper Mehelena napravio podvig kakav se retko viđa u modernom fudbalu, a pogotovo je retko dostižan za defanzivce. Nekadašnji igrač Rada postigao je dva gola u pobedi nad Kortrajkom (2:0) i oba iz slobodnog udarca. 

Podsetio nas je Vitas tako na neka davna i divna vremena kada je Siniša Mihajlović na sličan način harao italijanskim Kalčom. Sa ta dva gola 24-godišnji defanzivac došao je brojke od pet golova u ovoj sezoni.

Na nagradu nije trebalo dugo da čeka. Već sutradan iz Fudbalskog saveza Srbije stigla je potvrda pisanja MOZZART Sporta da će selektor Muslin tokom iduće nedelje biti u Belgije i između ostalih uživo gledati jednog od najboljih igrača Mehelena...


tagovi

Evropameđunarodni fudbalreprezentativni fudbalSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara