NIGERIJA – Dres je već šampion Mundijala! A šta je ispod njega?

Vreme čitanja: 7min | sre. 13.06.18. | 11:05

Prizivaju se duhovi ’94. u grupi smrti gde su opet s Argentinom. Najkonstantnija afrička reprezentacija ima i najveći pritisak

Opet su tu... Šesti put na poslednjih sedam Mundijala. I peti put u grupi s Argentinom! Po pravilu, Nigerija na svetskim prvenstvima upada u grupe smrti. Tako je bilo 1998. i 2002, a tako je i sada. I opet im se ne piše dobro.

Nigerija je najkonstantnija afrička reprezentacija na svetskim prvenstvima, ali ne i najbolja kada se plasira na turnir. Uvek su u senci nekog iznenađenja s Crnog kontinenta poput Alžira na prošlom SP-u, Gane na pretprošlom, Senegala 2002. u Japanu i Koreji...

Izabrane vesti

Nigerijci su uspeli na prošlom Mundijalu da se dokopaju osmine finala i naprave uspeh, ali su imali sreće da dobiju laku grupu sa BiH i Iranom, igrali su jako neubedljivo i uz mnogo sreće i neke sudijske odluke su se provukli u nokaut fazu gde nisu imali šanse. Sada bi takav plasman predstavljao podvig.

MOZZART KVOTE
Nigerija šampion sveta - 200.00

Ipak, Nigerija nije totalni autsajder. Makar u svojim glavama. Od one generacije iz devedesetih s Amokačijem, Finidijem, Okočom, Amunikeom, Kešijem, pokojnim Jekinijem i ostalima još čekaju da reprezentacija tako jako zablista na Mundijalu. Reč je o reprezentaciji s ogromnim pritiskom javnosti i 180.000.000 navijača koji uvek očekuju da se ponovi ta zlatna generacija. I uvek se razočaraju...

Nigerija je takva ekipa da će sve krenuti po zlu od početka, ili će zajahati talas nekog fudbalskog transa i kao pre 20 godina u grupi smrti napraviti iznenađenje. S Nigerijcima nikada niste načisto… Kvalitet uvek imaju, ali i mentalitet da se sve raspadne posle jedne greške. A to je u mnogome rezultat pritiska i loše atmosfere.

Korumpiran savez, političari i menadžeri koji se konstatno mešaju u reprezentativna pitanja, ogorčeni bivši asovi koji su izvisili za neku funkciju, potplaćeni mediji i konstantni rolerkosteri sa smenama selektora, igrače ostavljaju na vetrometini kritika koje prevazilaze granice ukusa. Zato igrači često žele da se distanciraju od Saveza i javnosti i zajedničkim snagama pokušaju da naprave pozitivnu atmosferu. A najbolji igrači su obično prva meta napada, jer im se najčešće zamera što „zarađuju previše, a u reprezentaciji ne igraju kao u klubovima”. Pogotovo ako traže premije koje su im obećane i koje uglavnom podele u humanitarne svrhe...

Zasad uspevaju da se odbrane od spoljnih faktora. Pregrmeli su strašnu kvalifikacionu grupu s Alžirom, Kamerunom i Zambijom bez poraza i poslali poruku koliko su opasni. Selektor je Nemac Gernot Ror. Nekadašnji igrač Bajerna donosi dozu nemačke discipline, ali isto tako veoma dobro poznaje labilni afrički mentalitet. Godinama radi na Crnom kontinentu, ovo mu je četvrta afrička reprezentacija. Trpeo je ogromne pritiske prilikom sastavljanja spiska, gurani su mu razni igrači za prodaju, ali je uspeo da odoli i zaista se odlučio za najbolje koje je imao na raspolaganju. Nije izvisio niko bitan. Reprezentacija ipak nije postala menadžerski poligon za prodaju...

Međutim, nije ni toliko jaka da bi gordo pretila favoritima kao što su Argentina i Hrvatska. Ima tu kvaliteta, ali i brojnih slabih tačaka. Prva je na golu.

Nigerija neće moći da računa na prvog golmana Karla Ikemea koji je pre godinu dana oboleo od leukemije. Ipak, Vulverhemptonov golman je registrovan kao 24. član rerezentacije i selektor Ror je već najavio da će Ikeme biti dodatni motiv reprezentativcima da izgaraju na terenu. Nema ni veterana Enjeme koji se posvađao s prethodnim selektorom i otišao u reprezentativnu penziju. Na golu će biti 19-godišnji Frensis Uzoho iz Depotriva, koji ima samo dve utakmice u karijeri za tim iz La Korunje. Ozbiljan rizik, ali i mogući faktor iznenađenja. Talentovan je, sjajno građen i samo mu nedostaje iskustvo. Uostalom, i Enjema je lansiran na Mundijal 2002. kao tinejdžer i ispostavio se kao jako pristojan golman...

Pored golmana, Nigerijci strepe i zbog odbrane. Jedno ime će biti pod posebnom lupom – levi bek Elderson Ečijele. On bi mogao da bude najveća rupa u nigerijskoj ekipi. Mnogo je skepse povodom njegovih izdanja. Nekada je bio dobar u Bragi, ali karijera mu je već godinama u strmoglavom padu. Sklon kiksevima, spor i nepouzdan, a ići će na Mesija, Di Mariju, Mandžukića i ostale napadače top klase. Ali Nigerija nema boljeg od njega... Ečijele će mnogo prelaziti na protivničku polovinu kako bi se smanjio rizik, pa će zato Šehu Abdulahi morati više da probija po desnom boku. On je izuzetno ofanzivan i brz desni bek, ali isto tako ostavlja previše prostora rivalima, jer mu kao bivšem vezisti defanzivna inteligencija nije jača strana.

Štoperi će biti Vilijem Trost Ekong iz Burse i Lion Balogun iz Brajtona. Trost Ekong je fizički dominantan defanazivac koji je odrastao u Holandiji i Engleskoj, prošao Totenhemovu školu, ali nije dobio pravu šansu na Ostrvu. Nije baš mentalno stabilan, lako gubi kompas i to mu je najveća mana. Uz njega će igrati jedno od otkrića Bundeslige u prošloj sezoni Lion Balogun. Nedavno je prešao u Brajton, a poput Trosta Ekonga i on je „gastarbajter“. Odrastao je u Nemačkoj, zbog čega ga je prethodni selektor Oliseh otpisivao kao previše mekanog i nedovoljno dobrog da se prilagodi afričkom stilu fudbala. Ipak, Ror ga vidi kao stub odbrane. Problem je što Nigerija na klupi nema rešenje ako neko od defanzivne četvorke ispadne iz tima...

NIGERIJA PROLAZI GRUPU 3.20

Ror je probao razne formacije u prijateljskim mečevima i beležio loše rezultate, pa će se za Rusiji vratiti omiljenom sistemu 4-2-3-1. U toj kompoziciji će Vilfred Ndidi iz Lestera biti zadužen za čišćenje ispred odbrane, duele i prekidanje protivničkih napada. A pokazao je u Lesteru da to jako dobro radi i da je pravi naslednik Ngola Kantea. I tu dolazimo do jedne od većih dilema u nigerijskom timu. Ror planira da igra sa dvojicom defanzivnih veznih i da iza Ndidija igra Onazi i Trabzona. Jako rizičan igrač koji pravi nepotrebne faulove, dobija mnogo kartona, a nema baš neku sjajnu pas igru. Nigerijska javnost bi radije da u tandemu s Ndidijem vidi kapitena Mikela, jer Ndidi ionako trči za dvojicu i pokriva ogroman prostor. Ali Ror planira da Mikela gurne napred na poziciju „desetke“ zbog njegove pas igre i iskustva. S obzirom da će biti autsajder protiv Hravstke i Argentine, ova opreznija varijanta sa Onazijem ima podlogu.

S Mikelom u sredini, po krilima će dejstvovati Mozes i Ivobi, a kao najistureniji Odion Igalo. I zato visi možda i najbolji nigerijski fudbaler u ovom trenutku Keleči Ihenačo. U onoj varijanti s Mikelom i Ndidijem u tandemu, bilo bi mesta za Ihenača kao polušpica i Nigerija bi s njim bila daleko opasnija. Ali moguće je da zaigraju u toj formaciji protiv Islanda kada će morati da jure tri boda.

Veliki hendikep za Nigeriju će biti izostanak Gentovog krila Mozesa Sajmona koji može da igra na svim pozicijama u ofanzivnoj liniji i pominje se ovih dana kao pojačanje Liverpula. Njega je povreda sprečila da se nađe u Rusiji, a mogao je da bude jak adut Superorlova.

Pored Ihenača, šansu s klupe će čekati i Ahmed Musa. Makar prema poslednjim najavama. To je druga dilema i zamerka na Rorov izbor. Nemac veruje u Igaloa kao prvog špica, ali posle odlaska u Kinu bivši golgeter Voforda nije u nekadašnoj formi. Ipak, on je fizički dominantniji, donosi dubinu u napadu i jedina je „teška devetka“ u nigerijskom timu zbog čega je favorit kod Rora. Ihenačo i Musa su više napadači za igru na kontranapade i zato nisu starteri. Mada, u kombinaciji s Mozesom i Ivobijem, Ihenačo i Musa bi doneli strašnu brzinu nigerijskom napadu i napravili bi mnogo problema protivničkim odbranama.

Mozes bi uz Mikela trebalo da bude vođa ovog tima. Pokriva celu desnu stranu, podjednako koristan u defanzivi i ofanzivi, univerzalni vojnik Antonija Kontea je dočekao šansu da postane prva zevzda tima. Ror mu bezrezervno veruje za razliku od prethodnih selektora, a Mozes je faktor stabilnosti u svlačionici. Prošao je sve reprezentativne selekcije Engleske u koju se doselio sa 11 godina kada su mu ubijeni roditelji u Nigeriji, ali je ipak izabrao domovinu u seniorskoj konkurenciji.

NIGERIJA POSELDNJA U GRUPI - 2,15

Od Ivobija će se očekivati da pravi razliku u napadu i da igra s više samopuzdanja nego u Arsenalu gde je ipak bio sporedni igrač pored većih zvezda u napadu. Nećak Džej Džeja Okoče je odrastao u Engleskoj i ne podseća mnogo tehničkim karakteristikama na slavnog ujaka. Ipak, ima brzinu i dribling da prođe jedan na jedan i pogodi ili asistira.

S ovim napadom Nigerija ima dovoljno aduta da zapreti. Ali kako će se odbraniti s takvom defanzivnom linijom od sila kao što su Argentina i Hrvatska, to ne može ni da se nasluti.

Kod njih je sve stvar psihe. Kako krene protiv Hrvatske, tako će se i završiti. Imaju adute da iskoriste slabosti hrvatske odbrane. Potreban je možda samo jedan gol da bi Superorlovi poleteli. Možda ne baš kao ’94. ili ’98. kada su imali mnogo bolje igrače, ali svakako bolje od onoga na prethodna tri mundijalska učešća kada su bili skoro pa bezopasni...

RASPORED UTAKMICA U GRUPI S KVOTAMA
16. jun 21.00(1.80) Hrvatska (3.50) Nigerija (5.10)
22. jun, 17.00(2.80) Nigerija (2.95) Island (2.85)
26. jun, 20.00(6.00) Nigerija (4.00) Argentina (1,57)

U jednoj stvari su već pobednici Mundijala! Nigerijski dres je aposlutni hit ovog leta. Nigerijci su lansirali repliku onog legendarnog dresa iz ’94. i napravili haos na globalnom tržištu. Čim je objavljen izgled dresa, FS Nigerije je primio preko 3.000.000 narudžbina iz svih krajeva sveta za dres koji po komadu košta 70 evra. Najki ne može da proizvede toliko dresova koliko narudžbina stiže. Čak i svetske zvezde poput Obamejana na društvenim mrežama mole za egzotični dres Nigerije.

U Rusiji ćemo videti šta je ispod dresova i da li su naslednici opravdano preuzeli nasleđe zlatne generacije.

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentacija NigerijeRusija2018Vilfred NdidiAleks IvobiOdion IgaloDžon Obi Mikel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara