Norveška Elitserija na dlanu: Solskjermanija nosi Molde, problemi za Rozenborg, pojačana Volerenga, šampion u džet-skiju špic Mjondalena

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.03.19. | 09:21

Srpski stručnjak Vlada Filipović koji više od decenije živi u Alti za čitaoce MOZZART Sporta analizira najbolji šampionat ove skandinavske zemlje

Počinje najbolja liga Norveške – Elitserija. Ipak, ona je u drugom planu. U ovoj skandinavskoj zemlji sportska ličnost broj 1 je Ole Gunar Solskjer, menadžer Mančester Junajteda. Hladne Skandinavce zahvatila je groznica najvažnije sporedne stvari na svetu. Svi su ponosni na nekadašnjeg asa Đavola, koji je iznenada dobio šansu da sedne na klupu slavnog kluba sa Teatra snova. Iz malenog Moldea u epicentar Old Traforda.

Nekadašnji golman, Šapčanin Vlada Filipović više od decenije je stanovnik Norveške. Živi i radi u gradiću Alti, na severu zemlje, blizu Severnog pola. Posle završetka igračke karijere ostao je u fudbalu. Trenutno je koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške za okrug Finmark. Kao i prošle godine i ovaj put je detaljno za čitaoce MOZZART Sporta analizirao klubove u elitnoj ligi Norveške.

Izabrane vesti

Kada se kaže norveški fudbal, prva asocijacija je Rozenborg, najbolji klub ove bogate zemlje, četvorostruki uzastopni šampion. Može li neko da ugrozi dominacija tima iz Trondhajma?
Iznenadiću vas odgovorom, ali ove sezone veće šanse za titulu ima Molde. Tu je radio Ole Gunar Solskjer pre preuzimanja Mančester Junajteda. I dalje se oseća njegov duh u klubu. Zaista je euforija u Norveškoj zbog novog menadžera slavnog kluba. Svi su srećni zbog njega, a Molde će da profitira. Pominje se obeštećenje od 6.000.000 evra, a to je pola budžeta. Njegov doskorašnji pomoćnik Erling Moe je preuzeo kormilo. Ništa se tu neće menjati, ekipa će i dalje da igra po Solskjerovim notama, engleski stil, sa presingom, lopta ne ide nazad, na gol više. Svi u Norveškoj vide Molde na tronu“, rekao je Filipović na početku razgovora.

Kakva je stiuacija sa igračkim kadrom, da li je bilo pojačanja za šampiona iz 2012. i 2014. godine?
Klub je napustio najveći talenat norveškog fudbala, mladi napadač Erling Braut Haland. On je poznat po tome što je prošlog leta Branu dao četiri gola za samo 21 minut igre. Otišao je za 5.000.000 evra u Salcburg. Ima samo 18 godina. Njegova zamena je najbolji strelac Stabeka Ohi Omoijanfo, koji je plaćen oko milion evra. On je 2017. godine bio drugi strelac Norveške. Radi se o napadaču koji je iz Nigerije, ali ima norveški pasoš. Na generalnoj probi protiv švedskog Estersunda postigao je gol u pobedi od 4:1. Biće prvi špic Moldea. Klub je doveo i defanzivce Haugesunda i Boda Kristofera Haraldsena i Martina Bjornbaka, kao i krilo iz Stremsgodseta Eirika Andersena. Za svu trojicu plaćeno je obeštećenje od po 500.000 evra. Doveden je i Matis Boli, rodom iz Obale Slonovače koji je nekada igrao u Nemačkoj za Fortunu iz Diseldorfa i Grojter”.

Kreće i druga liga Norveške: Smena SMS-om, futsaleri ušli u viši rang, Olesund favorit, trener sa 25 godina

Šta je sa Rozenborgom, dominantnim timom prethodne četiri sezone?
Šampion je kasno dobio trenera. Mnogi su odbili Rozenborg, kako norveški stručnjaci, tako i stranci. Pominjao se Holanđanin Ronald de Bur. Na kraju, ekipu je preuzeo Eirik Horneland iz Haugesunda. Bilo je i tu problema, jer je Rozenborg prijavljen da je pregovarao mimo znanja kluba, pa je morao da plati obeštećenje. Prelazni rok je slabo odrađen, nisu dovedena neka zvučna pojačanja. Najpoznatiji fudbaler u Norveškoj, Danac Niklas Bendtner, nekadašnji as Arsenala, ostao je u klubu. Međutim, problematični napadač je imao mnogo problema sa zakonom, nosio je i nanogicu, vratio se u ekipu tek polovinom februara. Nije dovoljno fizički spreman. Problem je i povreda bitnog igrača Torea Reginuisena u generalnoj probi pred početak šampionata. Neizvesno je da li će igrati ovog vikenda. Otišao je iskusni islandski napadač Matijas Vilhjamson koji je pojačao Volerengu”.

Ko bi još mogao da se umeša u borbu za vrh tabele?
Volerenga se finansijski stabilizovala. To je jedini tim u najjačoj ligi iz prestonice Osla. Trener je Roni Deila, poznato ime u Norveškoj. On je sa Stremsgodsetom osvojio Kup i prvenstvo, a dve godine je bio trener Seltika. U prve dve sezone u Volerengi nisu bili zadovoljni njegovim radom, ali je dobio šansu da nastavi. Po svim prognozama, ekipa iz Osla je među prva četiri u ligi. Ima ubedljivo najbolje navijače u Norveškoj. Najzvučniji novajlija je nekadašnji meksički reprezentativac Efraim Huarez Valdes. On je prošle godine igrao u MLS-u za Vankuver. Bran je prošle sezone bio dugo konkurent za titulu, ali je u finišu pao. Radi se o klubu koji je finansijski stabilan. Uprava je nadogradila stadion, napravila nekoliko zgrada oko kompleksa i zaradila 16.800.000 evra. Bran ima takođe dobru podršku navijača. Od karata i prodaja dresova klub iz Bergena je prihodovao 2.000.000 evra. Najveće pojačanje je napadač Dauda Bamba iz Kristijansunda. On je plaćen 850.000 evra, a postigao je 18 golova u norveškoj Elitseriji”.

Legenda Liverpula Džon Barns sa Vladom Filipovićem

Kakva je situacija sa ostalim klubovima u norveškoj eliti?
Sarpsborg je bio hit u Ligi Evrope prošle godine, ali je platio ceh u domaćem šampionatu. Nije imao dovoljan fond igrača za Norvešku. Bio je tek osmi. Trener Sarpsborga Geig Bake je jedan od stručnjaka koji je odbio Rozenborg. Prošle sezone je najveće iznenađenje bio Kristijansund, koji je bio petoplasiran. Mislim da ne mogu da ponove taj uspeh. Ne bi me iznenadilo da se ovde godine bori za opstanak. Stremsgodset se prošle sezone jedva spasio ispadanja, i to golom u poslednjem minutu u poslednjem kolu. Budžet ove sezone je manji za 800.000 evra. Haugesund ne bi trebalo da brine za opstanak”.

VREDNOST IGRAČA (PROCENA PORTALA TRANSFERMARKT.DE)

Rozenborg 17.800.000 *
Molde 11.600.000
Bran 9.550.000
Sarpsborg 8.350.000
Stremsgodset 8.150.000
Volerenga 7.550.000
Kristijansund 7.000.000
Od Grenland 6.750.000
Haugesund 6.600.000
Stabek 5.800.000
Bodo 5.550.000
romse 5.500.000
Lilestrem 5.050.000
Mjondalen 4.850.000
Viking 4.650.000
Ranhajm 4.450.000
*Cifre su u evrima

Norveški Bilbao, Ranhajm, prošle sezone je dugo bio hit šampionata. Može li da ponovi prošlogodišnji uspeh, sedmo mesto?
I dalje Ranhajm ima najmanji budžet u ligi, ali ga odlikuje zajedništvo. Igra ratnički, nema zvezda. Igrači iz startnih 11 i oni sa klupe su sličnog kvaliteta. Zaista je specifičan klub. Trener Svein Malen je proglašen za trenera godine u Norveškoj. Klub radi na jačanju infrastrukture. Prošle godine su mu progledali kroz prste, dozvolili da igra na malom stadionu. Sada je provincijski Ranhajm uspeo čak dvojicu igrača da proda, da uzme nekoliko stotina hiljada evra. Kristijan Rismark je otišao u Bran, a Aslak Vitri u švedski Đurgarden. Iako više nije filijala Rozenborga tradicija je da klub dovodi mlade igrače iz Trondhajma na pozajmice. Pojačavao se takođe u komšiliku, iz Levangera i Stjordalsa”.

Ko treba ove sezone da strepi za opstanak?
Stabek je prošle sezone posle dva baraža jedva ostao u eliti. Najveće pojačanje je ostanak trenera Heninga Berga. On je vodio Blekburn, Legiju i Videoton. Stabek je ostao bez prvog strelca Ohija Omoijanfa koji je otišao u Molde, a u Kinu se preselio Džon Seter. Niko ne pominje novajliju Partizana Musu Ndžaja. Kao da nije ni otišao iz kluba. Bodo je očajno završio sezonu sa devet mečeva bez pobede. Tromse je finansijski slab. Čeka poznatog milijardera koji je godinama spasavao klub od propasti. Viking je veliki klub u Norveškoj. Posle 30 godina prošle godine je ispao, ali se odmah vratio u elitu. Bio je u minusu 1.000.000 evra, pa je prodao ime stadiona da bi isplatio dugove. Lilestrem je poznat po tome da svake nedelje ima mnogo igrača na probi. Od Grenland se oslanja na akademiju fudbala, na rad sa mladima”.

Navikli smo od našeg sagovornika i neke pikanterije iz Norveške. Zanimljiv je Mjondalen, debitant u društvu najboljih.
Za Mjondalen je potpisao najbolji strelac Nest Sotre Sondre Liset. Uporedo sa fudbalom je veoma uspešan u džet-skiju. Bio je juniorski šampion sveta. Inače, klub je postao popularan u Norveškoj jer je bio deo rijalitija. Nešto slično kao 'Veliki brat'. Otuda i finansijska stabilnost i eto ga odmah u eliti. Mjondalen je imao velikih problema sa golmanima u pripremnom periodu. Dvojica su se povredila pa je bilo nekoliko igrača na probi, između ostalih i naš Mladen Živković. Doveli su i mladog čuvara mreže iz Rozenborga na pozajmicu. Kapiten tima je Kristijan Goset. On je velika zvezda u Norveškoj, ali ne zbog igara na terenu. On je komentator na Eurosportu. Mislim da Kris jedini proklinje što je Mjondalen ušao u Elitseriju, jer neće više moći da bude analitičar najbolje lige”.

Za kraj, dotakao se Filipović i kvaliteta norveškog fudbala.
Kvalitet je u padu. Norvežani su opsednuti Premijer ligom i engleskim fudbalom. Primera radi, norveška televizija je jedina strana koja prati mečeve na Ostrvu sa terena. Dolaze u studio velika imena, od Džona Barnsa, Rajana Gigsa... Mladi fudbleri radije idu u Englesku u akademije fudbala nego što ostaju u Norveškoj. Trend u reprezentaciji je da ima sve više naturalizovanih igrača. Protiv Švedske u kvalifikacijama za EP od početka su bila četiri takva fudbalera, a jedan je ušao sa klupe. Norvežani se okreću afričkim igračima i tu crpe buduće asove“, zaključio je Filipović u razgovoru za MOZZART Sport.

ELITSERIJA – 1. KOLO

Subota
15.30: (2,70) Od Grenland (2,85) Bran (2,80)
18.00: (1,70) Volerenga (3,50) Mjondalen (4,80)

Nedelja
18.00: (2,40) Ranhajm (3,20) Tromse (2,85)
18.00: (2,70) Sarpsborg (3,00) Molde (2,65)
18.00: (2,05) Stremsgodset (3,25) Haugesund (3,50)
18.00: (2,15) Viking (3,25) Kristijansund (3,25)
20.00: (3,90) Bodo Glimt (3,35) Rozenborg (1,90)

Ponedeljak
19.00: (2,45) Stabek (3,20) Lilestrem (2,80)

*** kvote su podložne promenama

PROŠLOGODIŠNJA TABELA

Foto: Shutterstock


tagovi

sportsko klađenjeNorveška 1Vlada Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara