Stručno mišljenje iz Novog Sada - zašto sezonu treba proglasiti gotovom

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.03.20. | 13:12

"Pad forme kod igrača i ekipa će biti ogroman", smatra Saša Semeredi, kondicioni trener Vojvodine

Odluku o tome da li će se zamrznuta fudbalska sezona nastaviti, a to važi i za Srbiju, doneće čelnici Fudbalskog saveza, Zajednice Superligaša, klubova...

Ali valjalo bi čuti i reči stručnjaka. Onih koji vode brigu o zdravlju ili o spremnosti igrača. Za neke od njih, ova sezona je izgubljena, nastavak će više ličiti na agoniju nego na ozbiljno prvenstvo.

Izabrane vesti

Kondicioni trener Vojvodine Saša Semeredi javno diže glas da se prvenstvo proglasi gotovim. I ima stručno obrazloženje za to.
"S obzirom na to da ništa ne može da zameni timski rad sa loptom, pad forme kod svih igrača i ekipa biće ogroman. Ovo što možemo da radimo u ovim okolnostima nije dovoljno i biće jako opasno nakon svega ući u takmičenje u kojem će se igrati dve utakmice nedeljno. Rizik od povreda biće veliki, pa time čak i čitave karijere fudbalera mogu biti ugrožene. Po mom mišljenju, kada prođe vanredno stanje, ekipama će biti potrebno najmanje četiri nedelje priprema kako bi spremne ušle u nastavak takmičenja, ali s obzirom na nedostatak vremena, možda bi najpametnija odluka Saveza u ovom trenutku bila ta da se sezona proglasi završenom", tvrdi Semeredi.

Administrativni kraj sezone bi bio manje štetan od nastavka posle pandemije i preduge pauze, smatra trener novosadskih Lala. 
"Ako bi prvenstvo posle svega ovoga bilo nastavljeno, to bi bilo još manje regularno nego da se takmičenje proglasi okončanim. Treba imati u vidu da postoji i sezona posle ove i zato treba voditi računa o velikom broju mladih igrača u našem fudbalu, jer njima jedna povreda može čitavu karijeru da promeni".

Vojvodina i pored svega toga sprema novitet, neviđen u srpskom fudbalu ovih dana.
"Moram da kažem da će biti pravo čudo ukoliko igrači u ovakvim uslovima uspeju da održe formu koju su imali pre uvođenja vanrednog stanja. Ni oni, ni mi treneri, nikada ranije se nismo suočili sa ovakvom situacijom i zato je potrebno da joj se prilagođavamo iz dana u dan. Jako je važno da fudbaleri imaju poverenje u instrukcije koje im dajemo, a u zajedničkim grupama na telefonskim aplikacijama često razmenjujemo iskustva, snimke treninga i ostalo, te i na osnovu toga ponekad dobijamo nove ideje i uvodimo nove metode rada. Od danas, krenućemo sa zajedničkim onlajn treninzima, po čemu će Vojvodina sigurno biti među prvima, ako ne i prva u Srbiji. To će se odvijati tako što ću ja pokazivati vežbe iz svoje kuće, a putem konferencijskog poziva, igrači će me pratiti, tako da će delovati kao da smo svi zajedno na istom mestu".

Kondicioni trener Novosađana ima preporuke u ove teške dane i za one koji nisu profesionalni fudbaleri.
"Najbitnija je pametna improvizacija i truditi se da se ne obori uobičajena količina aktivnosti tokom dana. Pored toga što ljudi nisu u mogućnosti da idu u teretanu ili se bave nekim sportom na koji su navikli, istovremeno je smanjena i njihova standardna doza kretanja tokom dana, pa je zbog toga jako važno da budu maksimalno aktivni u zatvorenom prostoru i rade neke od mnogobrojnih vežbi koje se mogu raditi kod kuće. Isto tako, u ovoj situaciji treba posebno obratiti pažnju na kvalitetnu ishranu, a u vreme kada je omogućeno kretanje napolju, dozvoljeno je i trčanje, ali isključivo samostalno i bez ikakvog dodira sa drugim osobama", poručio je Semeredi.

Foto: FK Vojvodina


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara