PET NA PET - Safet Sušić: Mogao sam za Partizan, pa za Zvezdu da gorim, kao sada za Sarajevo i PSŽ svim srcem

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.04.19. | 08:44

Sjajni “Pape” doneo je prvu titulu PSŽ-u što se u Parizu ne zaboravlja!

Između gimnastike, rukometa i fudbala opredelio se za fudbalsku karijeru koju je započeo u Krivaji iz Zavidovića. Ubrzo se obreo na Koševu i u timu Sarajeva za nepunu deceniju igranja Safet Sušić Pape ostavio je neizbrisiv trag. Naravno, usledio je poziv za reprezentaciju Jugoslavije u kojoj se proslavio maestralnim igrama, driblinzima, golovima… Zabeležio je čak tri het-trika u nacionalnom dresu protiv Rumunije, Italije i tadašnjeg svetskog šampiona Argentine.

Iz Sarajeva je prešao u slavni PSŽ. Za Parižane je igrao skoro devet godina, u sezoni 1985/1986 uzeo je titulu sa Prinčevima što je bila prva šampionska titula PSŽ – a koja se pamti i ne zaboravlja. Zbog svega je izuzetno poštovan i cenjen u PSŽ – u. Karijeru je okončao u takođe čuvenom pariskom Red Staru. Klubu koji je osnovan 1897. godine. Osnivač je bio čuveni Žil Rime, prvi predsednik francuskog Saveza i predsednik FIFA.

Izabrane vesti

Pape je trenirao klubove iz Francuske, Turske, Saudijske Arabije i bio je selektor BiH. Na 50. rođendan UEFA 2000. godine izabran je za najboljeg igrača BiH u poslednjih pola veka. Safetov rođeni brat Sead igrao je za Sarajevo, Zvezdu, reprezentaciju … Sticajem okolnosti ovaj tekst smo pisali tačno na Safetov 64. rođendan, 13. aprila. Pa pogledajmo Sušićeve odgovore je na naših pet pitanja.

1. Da li ste se svojevremeno pored fudbala bavili još nekim sportskim aktivnostima i kojim?
“Naravno, kad sam imao dvanaest godina trenirao sam gimnastiku. Čini mi se dva puta sedmično. U mojim rodnim Zavidovićima popularan je bio rukomet i dečaci su imali dilemu, posvetiti se rukometu ili fudbalu. Fudbal je bio popularniji i ja sam se okrenuo fudbalu. Počeo sam u Krivaji, a dodatni motiv dao mi je stariji brat Sead koji je prvi krenuo sa treninzima”. 

2. Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
” Pazite, u tom periodu u najmanjoj mogućoj meri je bilo televizora, televizije, prenosa utakmica. Nama je glavna stvar bila da školske torbe ostavimo kod kuće i sa rajom igramo fubal. Do kasno uveče”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Kao dečak navijao sam za Partizan. Plakao sam kad su çrno-beli izgubili od Reala 1966. godine u finalu Kupa šampiona i pored prednosti od 1:0. Kad je brat Sead prešao u Crvenu zvezdu i osam godina igrao za crveno-bele i ja sam prešao da navijam za Zvezdu. Trenutno, najviše volim FK Sarajevo gde sam proveo devet i po godina odnosno PSŽ za koji sam igrao godinu dana manje”.

4. Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Iz igračke karijere uvek ću se sećati utakmice kvalifikacija za Mundijal iz 1977. godine sa reprezentacijom Rumunije. Igrali smo u Bukureštu, dobili sa 6:4, a ja sam dao tri gola. Uvek ću pamtiti učešća na dva Svetska šampionata, Španija i Italija, i jednom kontinentalnom prvenstvu u Francuskoj. Kao selektor BiH plasirali smo se na SP koje je održano u Brazilu. Mada smo imali odličan skor poslednji trijumf nad Litvanijom odveo nas je u Brazil. Takođe, nezaboravno”.

5.Životni i sportski moto?
“U životu je najbitniji cilj. Prvo sam želeo da postanem dobar igrač, pa da zaigram za reprezentaciju, pa da igram na velikim takmičenjima, bitne utakmice…Upornost se isplati, ali morate ići stepenik, po stepenik”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u  odigrati na utakmicu  koja dolazi iz elitne lige, Juventus – Ajaks. Stara dama ima bolji skor, 3:2:0, a poslednji meč okončan je rezultatom 1:1. Nakon remija u Amsterdamu Juve je dozvolio dag a porazi SPAL. Kopljanici su bili ubedljivi, trijumf od 6:2.

“Pokušajte sa igrom da Ajaks daje makar gol na meču”.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 21:00 6412 Juventus - Ajax tm2 1+ 1,47
Ukupna kvota1,47

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
FOTO: Reurters/MN Press


tagovi

pet na petSafet Sušić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara