""
""

Počinje prelazni rok: Vodič, najave, spekulacije, kombinacije...

Vreme čitanja: 8min | pet. 02.01.15. | 10:56

Kome šta treba? Ko gde hoće? Ko koga traži? Kolike su kome šanse za transfer? Pogledajte šta nas očekuje u januarskoj fudbalskoj pijaci i spremite se da se od sutra družimo u dnevnom blogu „Transferi uživo“

I dok lopta miruje u većini liga, evropski fudbal počinje da drma groznica prelaznog roka. Fudbalska pijaca u Španiji je počela danas, u Engleskoj kreće sutra, a u Italiji zvanično 5. januara. Zavesa na prelazni rok će biti spuštena 2. februara, a počevši od sutra, pa do kraja, svaki dan ćete imati priliku da najnovija dešavanja sa fudbalske pijace pratite u našem dnevnom blogu „Transferi uživo“. Najvažnije vesti iz prelaznog roka, možete da pogledate i u našem specijalu „Prelazni rok“. Nadamo se da nas očekuje vruć fudbalski januar.

Izabrane vesti

Krenimo od onoga što nas čeka u Premijer ligi.

Šta će Čelsiju pojačanja? Murinju zaista nije potreban zimski šoping za razliku od prošle godine. Ali klub nastavlja da gleda u budućnost i za devet miliona evra će iz Rijeke dovesti čudo zvano Andrej Kramarić, a onda će ga pozajmiti Viteseu. Neće biti ni odlazaka sa Stamforda ukoliko ne stigne dobra ponuda za Salaha.

Sa druge strane, Čelsijevi rivali će morati ozbiljno da se pozabave pijacom. Mančester Junajted će verovatno odigrati jednu od bitnijih uloga u prelaznom oku. Van Galova opsesija je Strotman, ali taj transfer ne može da bude jeftiniji od 35.0000.000 evra. Naravno, potraga za štoperom (možda i dvojicom) podrazumeva se, a videćemo koliko ima istine u glasinama o Vidićevom povratku. Teško da Junajted može da nađe bolju i jeftiniju opciju. Možda samo Ron Vlar. One skuplje i nerealne varijante su Dijego Godin i Mats Humels. Moguće je da na Old Traford dođe i desni bek, jer Van Gal ne veruje Rafaelu. U tom slučaju, sjajni Klajn iz Sautemptona je prva meta.

Gradski rival Mančester Siti mora da razmišlja o finansijskom fer-pleju koji mu kao mač lebdi nad glavom, ali postoji šansa da potroši oko 25.000.000 evra. Međutim, teško da će ta suma Građanima biti dovoljna da angažuju Rosa Barklija ili Vilfrida Bonija koji su na vrhu liste želja. Najvažnije je da zadrže Lamparda, a po sličnom pincipu bi mogli da dovedu Davida Vilju.

U Londonu će sigurno biti gužve. Venger mora da inteveniše na pijaci jer Aleksis Sančez nije napravljen od kriptonita da u ovakvom tempu vuče ekipu cele sezone. Štoper je neophodan, a Arsen će izgleda nastaviti sa svojom politikom i za tu ulogu angažovati talentovanog Tajrona Mingsa iz Ipsviča, pre nego Virdžila van Dajka iz Seltika. Kavani nije realna priča, El Šaravi je mnogo dostupniji, ali to je više opcija za leto. Arsenalu je potreban i jedan centralni vezni igrač. Pominju se stare želje Sami Kedira i Vilijam Karvaljo, zatim Morgan Šnajderlin i Musa Sisoko, ali potraga bi mogla da bude završena kupovinom Marcela Brozovića iz Dinama za deset miliona evra.

Najviše posla očekuje Liverpul. Očajan letnji prelazni rok zahteva da se usred sezone ispravljaju greške i popunjavaju rupe. Klub prvo treba da reši situaciju sa Balotelijem i Borinijem, pa onda da se baci u potragu za napadačem. Možda je najrelanija opcija da uplate Lilu bonus i dovedu Divoka Origija šest meseci pre dogovorenog roka. Napadači poput Berahina, Dumbije ili Čarlija Ostina takođe se dovode u vezu sa Redsima. Takođe, treba očekivati i novog golmana. Kandidati su Petr Čeh pre svih, a ako on ne dođe, Serhio Romero, Kiko Kasilja, Asmir Begović, Matija Perin… Međutim, direktor Ijan Ejr i menadžer Brendan Rodžers su se do sada pokazali kao prilično nesposoban tandem u proceni pojačanja, pa navijačima Liverpul predostoji period strepnje. Tek sledećeg leta sledi rekonstrukcija kada odu Džerard, Lukas Leiva, Glen Džonson.  

Što se Totenhema tiče, oni će juriti Šnajderlina i ove zime, ali će verovatno dobiti odgovor kao i prošlog leta. Stara želja je i Džekson Martinez, ali prvo se treba rešiti Soldada za kojeg nema mnogo potencijalnih mušterija. Fabijan Delf bi mogao da bude januarski čovek na Lejnu, a ne treba zaboraviti da je doveden i odlični Amerikanac Jedlin koji je kaparisan još prošlog leta.

Uprkos velikim problemima u kojima se nalazi, Everton neće izdvojiti ozbiljniji novac za januarska pojačanja. Spekuliše se o dolasaku Klemona Šantoma iz PSŽ-a, a Martinezova želja je i šestomesečna pozajmica Kurta Zume iz Čelsija. Sautemptonov primarni cilj će biti da zadrži sve igrače. Eljero Elija je već došao, blizu je i Dani Ings za kojeg se još ineteresuju Liverpul i Sautempton, a možda Kuman opet zablista sa nekim pojačanjem iz Holandije. Opcije su Klasi, Klasen, Viljems… U Vest Hemu je apsolutni prioritet situacija sa Vinstonom Ridom. Čekićari ne smeju da dopuste da ga narednog leta izgube bez obeštećenja. Ako Rid ipak ode, zamena bi mogao da bude N’Kulu iz Marselja.

Posle Engleske, najzanimljivije će biti u Italiji. Naravno, sume su daleko manje, ali na Apninima je pijaca uvek interesantna.

Juventus nema običaj da pravi egzibicije u januaru. Osim ako treba hitno pokrpiti neku rupu ili ako se ukaže neka jeftina prilika. Ta prilika bi mogao da bude Šaćiri ako Bajerrn pistane na pozajmicu vrednu tri miliona evra. Alternativa za poziciju „trekvartiste“ je Snajder koji želi po svaku cenu iz Galate. Kontakti su već uspostavljeni. Ali reč je ipak o bonus pojačanju, a ne prekoj potrebi Stare dame. Gorući problem je dovođenje štopera i Montoje iz Barse. Za poziciju štopera su se pominjali Nastasić, Dragović, Savić, Empolijeva senzacija Rugani, ali će se po svemu sudeći završiti jeftinom varijantom i dovođenjem Rolanda iz Porta na pozajmicu. Što se Montoje tiče, Marota se već dogovorio sa igačem kojem je minutaža neophodna. Ugovor mu ističe u junu i Barselona baš i nema neke jake adute u rukama. Montoja bi mogao da bude i najava Lihtštajnerovog odlaska, pošto fantastičnom Švajcarcu ističe ugovor za šest meseci, a Juve će teško parirati uslovima koje će Lihtštajenru ponuditi Mančester Siti i ostali zainteresovani klubovi.

Inter bi trebalo da bude najzauzetiji italijanski klub u januaru. Pre svega jer su Nerazuri odradili očajan letnji prelazni rok. Napadač, ofanzivni vezni, zadnji vezni... Mančini bi sve to da kupi, ali ovoga puta iza sebe nema gazdu koji će bez poblema da to sve isfinansira. Mančini će morati da se prilagodi italijanskim uslovima i bez mnogo para napravi ono što se od njega traži. Inter je već doživeo udarac kada je gradski rival uzeo Ćerćija koji je bio dugogodišnja želja kluba i Mančinija. Za tu poziciju sada juri Podolskog, ali plata od šest miliona je problem i Venger ne želi pozajmicu. Dobra stvar je što igrač hoće u Inter. Poput Juventusa, Nerazuri žele Šaćirija i nekadašnjeg asa Snajdera, Laveci je po ko zna koji put meta, ali za sve to je potreban ozbiljan novac kojeg Tohir ne želi da se odrekne. Zato je blizu dolaska talentovani, a jeftini Tino Sven Sušić iz splitskog Hajduka. U nekim kombinacijama se pominje i Tarabt. Za poziciju zadnjeg veznog konkurišu Paulinjo, Lukas Leiva i Las Dijara koji je najjeftinija ocija jer je slobodan. U Inter bi mogao da dođe i Arslan iz Hamburga. Direktor Auzilio je počeo pregovore i sa meksičkom Amerikom za levog spoljnjeg Migela Lajuna. Od dolaska Mančinijeve velike želje Nastastića verovatno nema ništa. Za poziciju napadača se spekulisalo imenom Žinjaka, ali on bi trebalo da produži ugovor sa Marseljom. Možda Borini bude gol igrač za kojim Inter vapi.

Milan je već odradio veliki deo posla trampom Tores za Ćerćija. Igrač kojeg je Galijani žarko želeo prošlog leta je došao na pozajmicu, umesto za onih 20.000.000 evra koliko je Kairo tražio letos za Ćerćija. Sledeća velika želja je Nastasić, ali tek ako Siti pristane na pozajmicu. Alternativa je Munjoz iz Palerma. Taži se i levi bek. Prva Galijanijeva želja je Vanđoni iz San Lorenca za kojeg je Milanov guru spreman da plati sedam miliona evra, B opcije su Luka Antoneli i Manuel Paskval. Danima se nagađa i o dolasku veziste Brozovića iz zagrebačkog Dinama, ali Galijani ni u ludilu neće Mamiću platiti deset miliona koliko Maminjo traži. Posle odlaska Toresa, Inzagi je od klasičnih “devetki” ostao na raspolaganju samo sa Pacinijem, a čak bi i Paco mogao da napusti klub. U tom slučaju, Rosoneri moraju da kupe centarfora. Čičarito je nemoguća misija jer je već igrao za dva kluba u sezoni. Destro bi mogao da bude Galijanijev čovek.

Roma? Džekson Matinez je Sabatinijeva opsesija i gol mašina kakva nedostaje Vučici. Ali za takvu operaciju je potrebno između 30 i 35 miliona evra. Dugo se najavljuje dolazak Glena Džonsona, ali realnije je da se to desi narednog leta i da Engez dođe bez obeštećenja. Sabatini traži i štopera. Nastasić je preskup kao i za ostale konkurente u Serriji A, a možda će doći Kirikeš ili kolumbijsko čudo Balanta iz Rivera.

Za Lacio je štoper gorući problem. Naravno, Nastasić je nerealna varijanta, ali zato su realne opcije Vlar iz Vile kojem ističe ugovor, Holanđanin Hut iz Alkmara i Rajković iz Hamburga. Ako Klose napusti Rim, alternativa je Borini. Napoli je već završio veliki posao dovođenjem Gabijadinija i Strinića, a mogao bi da dođe i Andre Aju. Fjorentina taži napadača, a najnovije glasine su da bi u dresu Viole opet mogli da vidimo nekada fatalni tandem ĐilardinoMutu. 

U Španiji ne treba očekivati velike potrese. Barseloni je zabranjena registracija igrača i Katalonci će ovaj pelazni rok ispratiti kao posmatrači. Real Madrid bi trebalo da privede kraju posao oko najboljeg veziste Brazila Lukasa Silve. On je zamena za Kediru. Nemac se verovatno seli na Ostrvo jer je odbio produženje ugovora koji mu ističe na leto.

Zanimljivo bi moglo da bude na Mestalji. Peter Lim i Žorž Mendeš razrađuju razne taktike. Konačno je potpisao Benfikin (pitanje je ko je zaista bio vlasnik ovog igrača) Enco Perez. Spekuliše se cifrom od 25.000.000 evra, ali kada je Mendeš umešan u priču, teško je zaključiti koliko se zapravo stvarnog novca nalazi u priči. Želja Lima i Mendeša je i Niko Gaitan, a klub sa Mestalje će pokušati da nagovori i Marselj da dobije na pozajmicu talenta Doriju kojeg Bijelsa ne vidi u ozbiljnim planovima.

Atletiko je trampom sa Milanom i dovođenjem Toresa dobio napadačku opciju koja mu nedostaje još od odlaska Vilje. Najavljuje se i dolazak talentovanog Kastiljeha iz Malage i to bi bilo sve od Kolčonjerosa.

Kod Nemaca po običaju ne bi trebalo da bude velikih pomena. Bajern nema potrebu da kupuje, ostaje mu da reši stuaciju sa nezadovoljnim Šaćirijem. Borusija je dovela supertalentovanog Kampla iz Salcburga za 14.000.000 evra i možda slovenački vunderkind pobudi Milionere. U nekim teorijama, Klop bi mogao da dovede i Klosea. Leverkuzen neće kupovati velika pojačanja, Šalke juri Nastasića, ali biće zanimljivo da vidimo šta će uraditi Volfzburg. Imaju pare, imaju sjajnog direktora Alofsa. Prošle zime su napravili vrhunski potez sa De Brujnom. Šuška se o dolasku Evertona Ribeira, najboljeg igrača Brazila u poslednje dve godine. Ako zaista kupe ovako dobog igrača, Vukovi će imati ozbiljnu ofanzivnu silu.

U Francuskoj, PSŽ mora da se pazi finansijskog fer-pleja, Monako verovatno neće mnogo kupovati, moguće je da Marselj dovede neko pojačanje. Za Lion je prioritet da zadrži fantastičnog Lakazeta.

Ovo je samo uvod u ono što nas očekuje u narednih mesec dana. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015VolfzburgValensijaSerija ASautemptonRomaReal MadridPrimeraPremijer ligaNemackaNapoliMilanMančester SitiLiverpulLacioJuventusItalijaInterFrancuskaFjorentinaEvropaEvertonEngleskaČelsiBorusija DortmundBajern MinhenAtletiko MadridArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara