Predstavljeno prvih sedam promena pravila u fudbalu

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.03.19. | 14:00

Zvone Boban i Pjerluiđi Kolina dostavili spisak Međunarodnom fudbalskom bordu (IFAB), sledi glasanje...

Prvi operativac Svetske fudbalske federacije (FIFA) Zvonimir Boban i nekada najbolji sudija sveta Pjerluiđi Kolina predstavili su danas prvi set izmena pravila fudbalske igre, najavljen još krajem prošle godine. Predlozi su dostavljeni na kongresu Međunardonog fudbalskog borda (IFAB), jedinog organa koji može da promeni pravila. 

Podsetimo, u novembru se pisalo o tome kako ljudi iz FIFA spremaju velike promene i čak 50 novih pravila, ali svakako da neće sva u istom trenutku biti implementirana. Za početak, pogledajte prvih sedam izmena koje bi trebalo da budu na dnevnom redu IFAB-a.  

Izabrane vesti


1. Prilikom formiranja živog zida igrači ekipe koja ima slobodan udarac više neće smeti da budu deo njega i moraće da se udalje najmanje metar od zida.

2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati da sačeka da ona napusti kazneni prostor, već može krenuti na nju čim je golman vrati u igru.

3. Svako igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena biće penal, bez obzira da li je bilo namere ili ne. 

4. Više neće biti moguće postići gol rukom, čak i ako se radi o lopti koja je u mreži završila tako što je napucana u ruku.

5. Treneri i igrači sa klupe dobijaće žute i crvene kartone.

6. Igrač koji je izveden iz igre teren će morati da napusti tamo gde mu je izlaz sa terena najbliži. 

7. Sudije se više neće smatrati "vazduhom" kada ih dodirne lopta. Ako se ista odbije od sudije u gol šansi ili nakon kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u posedu.


Sve ovo je samo deo onoga što FIFA priprema, a sve kako bi se igra ubrzala, sprečila krađa vremena i izbegle nepravilnosti i neregularnosti. 


tagovi

FIFApromena pravila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara