Propali transferi zimskog prelaznog roka

Vreme čitanja: 7min | pet. 01.02.19. | 15:34

Ovo je lista poslova koji su čekali ozvaničenje, ali su u međuvremenu otišli pogrešnim smerom

Svaki prelazni rok ima svoje heroje, vrhunske priče, ali i tragičare i transfere koji su bili viđeni u kategoriji “završeni”, ali su na kraju ipak ostali samo trag u snegu. Sećanje. Ništa drugačije nije bilo ni ove zime.

Izabrane vesti

Sećamo se kako je Jevhen Konopljanka bio na pragu Liverpula, onda i Totenhema, pa nije potpisao, ili kada je Čelsi ukrao Vilijana sa medicinskih pregleda u Totenhemu, da Toma Lemar nekim čudom nije završio u Arsenalu... Ove zime nije bilo toliko ekstremnih dešavanja, ali su po zatvaranju zimske pijace ostali nedorečeni poslovi, propali pregovori i transferi koji su bili očekivani, ali se nisu dogodili. 

U narednoj listi propalih operacija nema igrača poput Gerija Kejhila (Fulam, Juventus, Arsenal, Kristal Palas), Abdulaja Dukurea (PSŽ, Čelsi), Kaluma Vilsona (Čelsi, Vest Hem), Vinsenta Jansena (Betis, Šalke), Čičarita (Valensija), ili Lukasa Ernandeza, zbog koga je Bajern napravio veliki ustupak i odložio pregovore sa Atletikom za leto, a mogli su da se nađu na istoj. 

Pišite nam, iznesite nam svoje viđenje, čiji ste potpis očekivali, a nije se dogodio ove zime?


IVAN PERIŠIĆ (Arsenal)

Perišić nije imao dilemu oko toga gde želi da nastavi karijeru. Bepeu Maroti je jasno stavio do znanja da želi u Severni London. Imao je dogovor oko plate – 3.000.000 evra do kraja sezone neto, plus 6.500.000 evra godišnje ako ga Arsenal otkupi. Međutim, klubovi nisu našli dogovor, iako je Inter bio voljan da Perišića oslobodi obaveza. Arsenal nije odstupao od formule sa pozajmicom do kraja sezone na 5.000.000 evra, uz opciju otkupa na 35.000.000 evra. Inter je tražio čisto 40.000.000 evra za transfer na zimu, što Arsenal nije mogao da priušti.

ADRIJEN RABIO (Barselona, Totenhem, Bajern, Čelsi, Liverpul)

Francuski vezista je verovatno školski primer malerozne osobe kojoj sreća okrene leđa. Nije se povredio, nije doživeo neku drugu vrstu nesreće... Adrijen Rabio je u dve sedmice postao žrtva sopstvene bahatosti i prevrtljivosti njegove majke Veronik. Otezao je prelazak u Barselonu do te mere da je transfer pukao, o čemu je danas pisao Mundo Deportivo danas. Njegova majka je tražila platu od 600.000 evra mesečno, uspela je da izvuče to od Barselone, ali je onda mislila da može da dobije od nekog još više. Koketirala je sa Bajernom, a čekala Liverpul i Čelsi, a na kraju se samo javio Totenhem. Mauricio Poketino je bio vrlo direktan, razgovarao diretkno sa Rabioom i nudio mu platu od 7.5000.000 evra godišnje i važnu ulogu u prvom timu, ali je to glatko odbio. U međuvremenu je izbačen iz prvog tima PSŽ, nije išao sa ekipom na mini-turneju po Bliskom istoku, radio je individualno... Posle kraha Svetaca na tržištu biće vraćen u pogon, ali je pitanje koliko će igrati. Rabio je, kako je Mundo Deportivo napisao – baš naj....o.

IDRISA GEJ (Pari Sen Žermen, Arsenal, Mančester Siti)

Odmah iza Rabioa je Idrisa Gej, koji je do poslednjeg sekunda čekao transfer u PSŽ. Čak je jučerašnji, poslednji dan prelaznog roka proveo u Parizu, želeći tako da stavi Evertonu do znanja da mora da ode. Ali, PSŽ i Everton nijednog trenutka nisu našli zajednički jezik. Na Gudison Parku odbili su čak pet različitih ponuda, uglavnom negde oko 35.000.000 evra sa bonusima. U jednom trenutku je Everton želeo da učini uslugu Geju posle intervencije njegovog zastupnika Pinija Zahavija, ali je onda reagovao Marko Silva i zapretio otkazom ako se transfer završi, posle čega se sve vratilo u prvobitno stanje. Everton je nastavio da traži 50.000.000 evra, PSŽ nije hteo da ide iznad 35.000.000, pa je sve propalo. Arsenal i Mančester Siti jesu pratili stanje, ali nijednog trenutka to nije bila ozbiljna priča kao Pari Sen Žermenova...

KALUM HADSON ODOI (Bajern)

Ogromna prašina podigla se zbog ovog momka. Ludo. Pomutio je razum ljudima iz Čelsija, mada jeste pokazao da ima veliki talenat i potencijal u utakmicama koje je odigrao. Svašta se pisalo za ovog momka. Od toga da je spreman da štrajkuje narednih godinu i po dana do isteka ugovora sa Čelsijem kako bi izboksovao transfer u Bajern, do toga da je nekoliko puta odbijao ozbiljne povišice, poslednja je bila čak na 5.000.000 evra. Igrao je, a onda kada je pristao da ostane (bar) do leta, što je potvrdio i Maurisio Sari, već ga u sledećoj utakmici s Bornmutom nije bilo u protokolu. Navodno, zbog toga je Hadson Odoi poludeo i zatražio od Čelsija da ga prodaju što pre. Nije se desilo, iako je Bajern na kraju čak i popustio i hteo da plati i preko tražene sume od 40.000.000 evra, samo kako bi osigurao potpis. Ako ga Bajern toliko juri i ne odustaje, verovatno i vredi toliko novca, zar ne?

JANIK FEREIRA KARASKO (Inter, Milan, Arsenal)

Kada se odustalo od Ivana Perišića, Arsenal je krenuo po Janika Fereiru Karaska iz kineskog Dalijana. Tu su Tobdžije naišle na jaku konkurenciju u Interu i Milanu, koji su takođe imali svoje planove za belgijskog reprezentativca. Karasko je prvo oterao Milan kada je zatražio platu od 9.000.000 evra, iako verovatno i sam svestan da takvu platu ne može da dobije nigde u Evropi. U Dalijanu ima 10.000.000 evra godišnje, ali platežna moć kineskih klubova gotovo je nemerljiva u poređenju s mnogim evropskim timovima. Sa Arsenalom i Interom Karasko nije bio tako eksplicitan. Nerazuri su probali da olabave Dalijan trampom gde bi bio uključen Antonio Kandreva, dok je Arsenal na ime pokušao da izvuče popust. Poslednjeg dana prelaznog roka usledio je šok. Karasko je uklonjen sa tržišta, što je u ime Dalijana potvrdio agent belgijskog fudbalera Federiko Pastorelo. Nastao je muk...

NIKOLO BARELA (Čelsi)

Po odlasku Seska Fabregasa u Monako kritička javnost na Ostrvu zapitala se: Kako je moguće da Čelsi prvo nije doveo zamenu za Španca, pre nego što ga je pustio u Kneževinu? Prvi pik Maurusija Sarija bio je upravo Nikolo Barela iz Kaljarija. Mladi italijanski fudbaler odlično se uklapa Sarijevu filozofiju, ali je Kaljari jednostavno tražio previše novca. Oko 55.000.000 evra. Čelsi je prvu polovinu januara, možda i malo više, pokušavao da smekša Kaljarijeve glavešine, a kada su shvatili da nema ništa od toga, digli su sidro i povukli se. Barela je danima bio najavljivan kao veliko pojačanje, Kaljari je zbog pregovora sa Čelsijem već vodio paralelne razgovore sa Bokom oko Naitana Nandeza kao direktne zamene, ali ništa se na kraju nije desilo. Čelsi je posle izvisio i za Leandra Paredesa, koji je završio u PSŽ.

NIKOLA KALINIĆ (Monako, Šalke, Betis)

Nikola Kalinić je bio deo velike vrteške koja je trebalo da se dogodi ove zime, ali se u međuvremenu negde zagubio. Posle odlaska Kšištofa Pjonteka u Milan oslobodio se prostor da Gonzalo Iguain preko Juventusa ode u Čelsi, onda da Alvaro Morata pređe u Atletiko, kako bi Kalinić mogao da se preseli u Kneževinu. I sve se dogodilo, izuzev onog poslednjeg. Kalinić nije otišao ni u Monako, a onda ni u Šalke, gde je bio viđen do poslednjeg dana prelaznog roka iako sam nije bio baš raspoložen za tu priču, a potom ni u Betis, koji ga je hteo kao zamenu za Antonija Sanabriju. Hrvat je zapao u ćorsokak, jer sada gleda u leđa Dijegu Kosti, Alvaru Morati i Antoanu Grizmanu.

VILIJAN (Pari Sen Žermen)

Poslednji dan prelaznog roka svanuo je uz bombastičnu najavu iz Francuske da Pari Sen Žermen ide po potpis Vilijana. Sveci su se okomili na Brazilca, viđenog kao direktnu zamenu za Nejmara, koga neće biti naredna tri meseca zbog povrede metatarzalne kosti. Vilijanovi agenti su od srede uveče bili u Parizu na pregovorima, PSŽ je nudio 40.000.000 evra, Brazilac je bio zainteresovan za transfer, ali je Čelsi smatrao da je previše važan da bi sada otišao. Pregovori su ležali u izmaglici neizvesnosti, ali je onda sve stalo. Nije ni bilo realno da se dogodi.

MARKO ARNAUTOVIĆ (Guangdžou Evergrande)

Austrijski reprezentativac srpskih korena je preko noći ostao bez brutalne plate i obraza. Nakon ubedljive pobede nad Arsenalom izgledalo je da se Arnautović oprostio od Olimpijskog stadiona, jer je praktično sve bilo dogovoreno da ode u Guandžou Evergrande za platu od 15.000.000 evra. Ali, nije se desilo! Nisu poznati razlozi zašto se Guangdžou povukao, kada je praktično bilo dogovoreno i obeštećenje na 50.000.000 evra, a nedugo pošto je sve propalo, Arnautović je potpisao novi ugovor. Dobio je packe od navijača, ali se prašina brzo slegla.

MAKSI GOMEZ (Vest Hem)

Uprkos tome što je Arnautović ostao, Vest Hem je imao najozbiljniju nameru da iskešira još 40.000.000 evra za još jednog napadača. Bio je to Maksi Gomez iz Selte. Međutim, sve se zakomplikovalo onda kada Vest Hem nije uspeo da se reši Čičarita i Endija Kerola. Prvom je propao transfer u Valensiju za 8.500.000 evra, drugi nije dobio nijednu ozbiljnu ponudu. I Selta se dosta natezala sa obeštećenjem. Tražila je 50.000.000 evra, Čekićari nudili 35.000.000 do 40.000.000 evra, plus neke bonuse. Selta je čak bila spremna da se nađe na oko 40.000.000 evra, ali da Gomez ostane u Vigu do leta i pomogne u borbi za opstanak. To Vest Hem nije hteo i tako je stavljena tačka.

Foto: Reuters


tagovi

Maksi GomezMarko ArnautovićVilijanNikola KalinićNikolo BarelaJanik Fereira KaraskoKalum Hadson OdoiAdrijen RabioIvan PerišićZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara