Rešite rebus: Nemac, Rumun, raški župan i Čaušesku

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.05.18. | 14:00

Znate li odgovor?

Brdoviti Balkan je neiscrpan izvor zanimljivih, blesavih i neverovatnih priča, a jedna od njih dolazi nam - a odakle drugo - iz Rumunije.  

Verovatno se sećate priče o Hermanštatu, a za one koji ne znaju, nije na odmet da u kratkim crtama pomenemo o čemu se radi. Trenutno drugoplasirani tim Lige 2 i od sledeće sezone verovatno član elite nosi nemački naziv (na rumunskom Sibiju ili Sibinj), a sve to zbog nemačkih doseljenika, odnosno boraca za Ugarsku iz 12. veka pod kraljem Gezom Drugim, unuka raškog župana Uroša I Vukanovića. Kada su potomci tih istih Nemaca želeli da se vrate u matičnu zemlju krajem prošlog veka, rumunski diktator Nikolae Čaušesku ih je bukvalno prodavao za devize?!

Izabrane vesti

Fudbalski klub iz ovog grada osnovan je tek pre tri godine, a verovali ili ne u proseku njegove mečeve posmatra - ili je bar donedavno posmatralo - 4.000 - 5.000 duša, za oko 2.000 više od aktuelnog rumunskog šampiona Vitorula predvođenog legendarnim Georgeom Hadžijem.

Neverovatna priča, zar ne? 

Zašto baš danas govorimo o Hermanštatu? Zato što ovaj tim hita ka finalu rumunskog kupa. U prvoj polufinalnoj utakmici na svom stadionu bili su bolji od Gaz Metan Medijaša koji je jedan od kandidata za selidbu u niži rang (1:0), tako da sa solidnim suficitom putuju na revanš. 

Iako postoji značajna razlika između prvoligaškog i drugoligaškog karavana, nikako nije za potcenjivanje činjenica da je Hermanštat tokom cele sezone doživeo samo jedan poraz u svim takmičenjima te da je u brutalnom nizu od 10 pobeda. Ponavljamo, nisu druga i prva liga isto, ali je svakako Hermanštatovo dostignuće za respekt.

Sa druge strane, Medijaš grca, čas krene, čas stane i tako u krug. Nakon dve pobede u martu usledili su remi i dva poraza, potom opet dva trijumfa i jedan izgubljen meč. Trenutno su na šestom mestu koje vodi u plej-aut za opstanak. 

Pošto je Hermanštat maltene prebrinuo sve brige oko ulaska u elitu, to se ne može reći za Medijaš i sva je prilika da će baciti karte na obezbeđivanje opstanka. Zbog toga nije isključeno da domaći fudbaleri u mislima već budu u ligaškom dvoboju sa Konkordijom te možda ne bi bilo loše ukazati poverenje gostima, tim pre što je logično da će Hermanštat čuvati stečeni kapital.

Pobednik ovog susreta ukrstiće koplja u finalu sa Krajovom koja je ukupnim rezultatom 6:3 preskočila Botošani. 

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 19:00 4534 RUM K Medias - Hermannstadt kmb X2&0-3 1,65
Ukupna kvota1,65

RUMUNIJA, KUP, POLUFINALE, REVANŠ (PRVI MEČ 0:1):

Foto: Shutterstock


tagovi

Rumunija kupRumunija 2Rumunija liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara