Svemirski fudbal - tri na tri!

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.02.18. | 13:04

Večeras nas očekuje najveći derbi osmine finala Lige šampiona: Bejl, Benzema i Ronaldo na Nejmara, Kavanija i Mbapea...

Konačno nam se vratila Liga šampiona, a s njom i okršaj Real Madrida i Pari Sen Žermena (večeras, 20.45), koji je, bar po imenima, možda i najatraktivniji u osmini finala elitnog evropskog takmičenja. Real bi da spase sezonu, Parižani da naprave iskorak u odnosu na prošlu. Jedno je sigurno – gledaćemo svemirski fudbal!

Kada si član Real Madrida, bilo kao igrač ili trener, od tebe se uvek očekuje najviše. Uvek i svuda. Baš zbog tog ogromnog pritiska i ne mogu svi tamo da uspeju. Ne zanima Florentina Pereza da li si najbolji igrač na svetu ili si mu dvaput uzastopno doneo Ligu šampiona. Gleda se samo napred, a Kraljevići u ovom trenutku kaskaju za Barselonom čak 17 bodova, što je za klub takvog renomea ispod časti. Zato, dok bi Zinedin Zidan i kompanija u nekim drugim sredinama uživali kakve-takve kredite, Marka, opšte poznato naklonjena Realu, obasipa kritikama isti taj Real, piše da je Zidan uspeo da od najbolje ekipe na svetu za samo šest meseci napravi njenu suštu suprotnost, a kao logično rešenje provlači se i otkaz Zizuu koji bi navodno mogao na Juventusovu klupu. Perez se svakodnevno sastaje sa trenerom, analiziraju taktiku, razmišljaju o novom napadaču... Kako bilo, svima je valjda jasno da je Real pod ogromnim pritiskom i da bi mogle da lete glave ukoliko Madriđani ispadnu iz Lige šampiona.

Izabrane vesti

S druge strane, Pari Sen Žermen očekivano dominira Francuskom, a pitanje je da li je spreman za iskorak u Ligi šampiona. Svi se sećamo kako su Parižani prošli s Barselonom, tako da ne bi trebalo ništa da iznenadi, tim pre što ni u njihovoj svlačionici ne cvetaju ruže zbog varnica Nejmara s ostatkom svlačionice.

S obzirom na to da je prvi meč, očekujemo da i jedni i drugi pristupe malo opreznije. Međutim, Unai Emeri sinoć se oglasio i poručio kako će na teren poslati najjači tim, što će reći kompletnu udarnu trojku: Nejmar, Kavani, Mbape. On je još poručio da je njegova ekipa sada mnogo spremnija nego pre godinu dana kada je doživela onaj brodolom na Nou Kampu i ispala posle 4:0 u Parizu. 

Pritisak silnih uloženih miliona i skoro pa obaveza da se uzme titula prvaka Evrope nije mala stvar za pleća Emerija i njegovih pulena, ali je ipak ništa naspram onoga što će morati da podnesu Geret Bejl i Karim Benzema. Njima Marka bukvalno stavlja "nož pod grlo" i pod naslovom "Sad ili nikad" poziva ih da odigraju kako umeju, ili su svoje u Realu odsvirali. I jedan i drugi najavljeni su u startnoj postavi, a kako je tu i neizostavni Ronaldo, očito da ćemo imati jedan strašan duel tri na tri. Svemirski fudbal tri na tri!


REAL MADRID (4-3-3): Navas - Marselo, Ramos, Varan, Naćo - Kazemiro, Kros, Modrić - Bejl, Benzema, Ronaldo.

PARI SEN ŽERMEN (4-3-3): Areola - Alves, Markinjos, Tijago Silva, Kurzava - Verati, Lo Selso, Rabio - Mbape, Kavani, Nejmar.  


Nivo euforije sigurno je manji, ali nikako ne treba potceniti ni okršaj Porto - Liverpul. Zmajevi su do proleća u najeminentnijem kontinentalnom klupskom takmičenju stigli posle drugog mesta u grupi, iza Bešiktaša, a ispred Lajpciga i Monaka, dok su Redsi bili prvi u grupi sa Seviljom, moskovskim Spartakom i Mariborom.
Pre 12 meseci Porto je eliminisan u ovoj fazi od Juventusa, posle 0:2 na Dragau i 0:1 u Torinu, a najbolje izdanje u Ligi šampiona poslednjih sezona imao je 2015. kada je ispao u četvrtfinalu od Bajerna.

Zmajevi su trenutno dominantni u Portugaliji, gde u dosadašnjem toku sezone nemaju poraz. Ostvarili su 17 pobeda i četiri remija, a naročito su ubedljivi na Dragau, gde su pobedili deset mečeva i jednom igrali nerešeno uz 34 postignuta i samo sedam primljenih golova. Porto juri duplu krunu i puca od samopouzdanja, a za vikend je isprašio Šaves u gostima (4:0) iako je igrao bez nekolicine standardnih prvotimaca. Trener Seržo Konseisao trebalo bi da može da računa na najboljeg strelca Vensana Abubakara, koji je bio rovit prethodnih dana.

Redsi igraju prvu osminu finala posle devet godina, kada su u uzbudljivom dvomeču poraženi od Čelsija ukupnim rezultatom 5:7. Liverpul do kraja sezone očekuje grčevita borba za jedno od mesta koje dogodine vode ponovo u Ligu šampiona. Trenutna forma trebalo bi da bude garant za taj podvig. Na krilima fenomenalnog Mohameda Salaha Crveni su slavili na četiri od proteklih sedam mečeva i svakako su favoriti u ovim okršajima, jer je portugalski fudbal minulih godina u tolikom padu, da je postalo teško nabrojati nekoliko igrača iz tamošnjih najvećih timova.

Šef struke Jirgen Klop neće moći da računa na vezistu Emrea Džana zbog suspenzije.

Na kraju treba dodati da Liverpul nikada nije poražen u dvobojima sa Portom. Oba gostovanja okončao je remijem (0:0, 1:1), dok je domaćinstva rešavao u svoju korist (2:0, 4:1). Slične ishode treba i sada očekivati...


PORTO: (4-4-2): Kasiljas - Pereira, Rejes, Markano, Teljes - Korona, Erera, Oliveira, Braimi - Marega, Soareš.

LIVERPUL (4-3-3): Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Vajnaldum, Henderson, Čemberlen - Salah, Firmino, Mane.


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

utorak
Juventus - Totenhem 2:2 (2:1)
/Iguain 2, 9. penal - Kejn 35, Eriksen 71/

Bazel - Mančester Siti 0:4 (0:3)
/Gundogan 14, 53, B. Silva 18, Aguero 23/

danas, 20.45:
(2,95) Porto (3,35) Liverpul (2,40)
(2,45) Real Madrid (3,45) Pari Sen Žermen (2,80)

utorak, 20. februar, 20.45:
Bajern - Bešiktaš
Čelsi - Barselona

sreda, 21. februar, 20.45:
Sevilja - Mančester junajted
Šahtjor - Roma

(foto: Action Images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara