Talični Kosta skratio muke Špancima, ne otpisujte odlični Iran!

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.06.18. | 21:52

Furija slavila sa 1:0 i napravila veliki korak ka plasmanu u osminu finala

Mučila se Španija u drugom kolu Mundijala protiv Irana, ali je strah od novog neuspeha na svetskoj smotri odagnao talični Dijego Kosta. Crvena furija je u Kazanju pobedila sa 1:0 i sada deli prvo mesto na tabeli B grupe sa Portugalijom.

U poslednjem kolu špansku selekciju čeka duela sa Marokom koji je ionako izgubio šanse za plasman u osminu finala, dok će Iranci odmeriti snage sa Kristijanom Ronaldom i drugovima. Zbog svih okolnosti u ovom trenutku ipak najrealnije deluje da dalje prođu dva evropska velikana, kao što je bilo i prognozirano mesecima uoči Mondijala.

Izabrane vesti

Za razliku od prvog kola i Iberijskog derbija, Španci su pružili znatno slabiju partiju u kojoj su samo na momente delovali kao ekipa koja puca na najviši plasman na Mundijalu. Iran je izgledao hrabro, dobro ih je spremio Karlos Keirož, ali su presudili individualni kvalitet i poslovična sreća Dijega Koste koji je uz to i pravi fudbalski majstor.

Tokom većeg dela utakmica Španci su delovali kao da im nedostaje malo želje i makar još mrvica borbenosti, dok su Iranci na fanatičan način zatvarali sve prilaze svom golu. Nije to bio bunker, već pravo atomsko sklonište u odbrani iranske selekcije. Kako je vreme odmicalo na stadionu u Kazanju, tako su igrači Crvene furije jednostavno bili primorani da sve više pritiskaju napred ne bi li nekako pronašli pukotinu u ekipi Karlosa Keiroša. I uspeli su nekako u tome.

Bilo je malo povuci-potegni, pomoglo su i Iranci u tome, pa je Španija povela u 54. minutu. A za to je bio zadužen prgavi, ali i veoma, veoma talični Dijego Kosta. Puraligandži je u pokušaju da izbaci loptu van kaznenog prostora pogodio u koleno napadača španske reprezentacije, a lopa se odbila pravo u mrežu. Fernando Jero konačno je mogao malo da odahne, mada je ovo definitivno bila znatno slabija partija u odnosu na onaj duel protiv Portugalije.

Kako naši treneri to vole da kažu, Iran je dobro stajao na terenu dobrih 50 minuta. Španija gotovo da u prvom poluvremenu nije imala pravu priliku za gol. A u napadu je čak azijska selekcija uspela da napravi pometnju u par navrata u nastavku utakmice. Samo minut pre nego što je Kosta dao gol, Karim Ansarifarda je snažno šutirao i pogodio spoljni deo mreže. U prvom trenutku je čak delovalo da je lopta ušla, posle čega su usledili uzdasi.

A na momente je visila španska odbrana u finišu utakmice, iako nije tu bilo mnogo konkretnih šansi za Irance. Ipak, ona iz 82. minuta kada je Mehdi Taremi sa peterca gađao malo iznad prečke. Valja pomenuti i da je Irancima, doduše opravdano zbog ofsajda, poništen gol Sajeda Ezatolahija u 63. minutu. Kao da su se doza straha i nesigurnosti uvukle u redove Španije jer nisu uspeli da postignu i drugi gol kako bi na vreme otklonili sve dileme oko konačnog pobednika.

IRAN – ŠPANIJA 0:1 (0:0)
/Kosta 54/

Stadion: Kazanj Arena
Kapacitet: 42.873
Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)


IRAN (4-2-3-1): Beiravand – Rezejan, Puraligandži, Hoseini, Hadžsafi (od 69. Mohamadi) – Ebrahimi, Ezatolahi - Ansarifard (od 75. Jahanbakš), Taremi, Amiri (od 86. Godos) – Azmun.

ŠPANIJA (4-2-3-1): De Hea – Karvahal, Pike, Ramos, Alba – Buskets, Inijesta (od 71. Koke) – Silva, Isko, Vaskez (od 80. Asensio) – Kosta (od 89. Rodrigo).


Foto: Action images


tagovi

Dijego KostaŠpanijaIranRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara