Tipično, portugalski - Ronaldo ga dao, pa svi trk pred svoj gol! Maroko bio bolji i zaslužio makar remi

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.06.18. | 15:54

Aktuelni evropski šampion stigao do tri boda

Ono što ste videli protiv Španije minulog petka može se podvesti pod najbolje izdanje Portugalije u dužem vremenskom periodu - samo zahvaljujući suvom kvalitetu Kristijana Ronalda - i bez sumnje najluđu utakmicu dosadašnjeg toka Mundijala. Samo pet dana kasnije aktuelni evropski šampion podsetio je fudbalske kritičare kako izgleda njegovo pravo lice. Portugalija je savladala Maroko s minimalnih 1:0 (1:0), ali kako su se stvari odvijale na velelepnom stadionu Lužnjiki u Moskvi, popularni Lavovi Atlasa zaslužili su (makar) nerešen ishod!

Svaka čast Kristijanu Ronaldu i na tome što je prestigao legendarnog Ferenca Puškaša i postao igrač s najviše reprezentativnih golova na Starom kontinentu, ali bez pomoći zvanično najboljeg fudbalera sveta ovaj tim je - suv prosek. Ima Fernando Santos na raspolaganju nekoliko zaista kvalitetnih igrača, od Mutinja i Silve, preko Marija i Guedeša, do Karvalja i Pepea. Ipak, daleko najbolji igrač Portugalije danas bio je strašni golman - Rui Patrisio!

Izabrane vesti

Kakve je parade samo imao odlazeća legenda lisabonskog Sportinga! Da ne beše prekaljenog čuvara mreže, Maroko bi sigurno uzeo makar jedan bod i tako kaznio neobjašnjiv mentalitet portugalskog nacionalnog tima i povlačenje pred svoj gol istog trenutka kada je Kristijano Ronaldo zatresao mrežu! Maroko ne da je bio ravnopravan takmac Portugaliji, već ga je nadigrao u najvećem delu susreta! Ni ovog puta, ipak, sreća nije pogledala Maroko koji je i u drugom pojavljivanju na ovogodišnjem Mundijalu u Rusiji bio bolji tim na terenu, ali do gola nije mogao. Baš kao ni protiv Irana u onoj nesrećnoj utakmici prošle sedmice... Zbog toga Maroko je postao prvi tim koji je praktično ispao iz trke za osminu finala. 

Gotovo nestvarno izgledala su dešavanja na travnatoj areni stadiona Lužnjiki. Maroko je konstantno napadao i propustio tri fantastične prilike, Portugalija se branila i čekala svoju šansu iz kontranapada. I nije je dočekala...

A sve je počelo potpuno savršeno, kao da je najavljivalo pravu goleadu. Kristijano Ronaldo je iskoristio savršenu parabolu Žoaoa Mutinja sa desnog boka, posle čega je usledilo pravovremeno polaganje, udarac glavom i lopta iza Munirovih leđa. Snažno, sigurno, letalno. 

I, to je bilo sve! Bukvalno. Portugalija je do kraja utakmice imala samo još jednu veliku šansu u finišu prvog poluvremena kada je Gonsalo Guedeš istrčao sam pred Munira, imao mogućnost da bira stranu u koju će da puca, a on je u maniru amatera ili nedovoljno koncentrisanog profesionalca izabrao da gađa direktno golmana Maroka. Takođe, Kristijano Ronaldo imao je dva pokušaja iz slobodnih udaraca, po jedan u oba poluvremena, ali je u oba navrata bio nedovoljno precizan. Ostatak utakmice pripao je jedino i apsolutno Maroku! 

Ekipa Erva Renara pritiskala je takmaca po boku, Nordin Amrabat je u školsku klupu poslao Rafaela Gereira, ali je Rui Patrisio bio nepremostiva prepreka. U periodu od 55. do 60. minuta Maroko je propustio dve stopostotne šanse. Centrirao je Busufa, a Belanda još jednom pokušao glavom. Činilo se da je lopta posle odbrane golmana Portugalije čak dotakla prečku. Samo nekoliko trenutaka kasnije usledio je novi promašaj! Ovog puta u centru pažnje bio je Mehdi Benatija posle odlične dubinske lopte. Štoper Juventusa je napravio dobar posao, postavio loptu u povoljnu poziciju, raspalio sa gotovo 15 metara, ali je lopta otišla preko gola.

Nešto više od deset minuta do kraja viđena je zaista neuobičajena slika. Maroko je igrače Portugalije saterao u šesnaesterac u kojem se našao u Ronaldo, opsedao gol Ruija Patrisija, ali kao da nije bilo dovoljno znanja i umešnosti da se konačno postigne taj toliko željeni gol.

Poslednju veliku šansu na utakmici imao je Zijeh u samoj završnici utakmice. Uspeo je da da napravi nekoliko dobrih driblinga, uđu u kazneni prostor i puca dobro, ali se lopta od Fontea odbila u korner.

To je, praktično, bio i kraj susreta. Maroko ima za čim da žali, a Portugalija zaista može da se zamisli i zapita da li je ovo put do svetskog trona?

Grupa B

2. kolo

Portugalija - Maroko 1:0 (1:0)
/Ronaldo 4/

20.00: (12,0) Iran (5,80) Španija (1,25)

Grupa A

2. kolo

Utorak: 

Rusija - Egipat 3:1 (0:0)
/Fathi 47 ag, Čerišev 59, Dzjuba 62 - Salah 73 penal/

Sreda:

17.00: (1,20) Urugvaj (6,50) Saudijska Arabija (15,0)

Foto: Action Images


tagovi

Kristijano Ronaldoreprezentacija Portugalareprezentacija MarokaRusija2018Junes BelandaMehdi Benatija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara