Demant iz Niona: UEFA nema nadležnost da određuje prvake domaćih liga

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.03.20. | 15:36

To je u rukama fudbalskih saveza država

Vremena kada ne vlada baš savršeni red dovode i do opštih zabuna, pogrešnih informacija, poturanja, saplitanja o greške...

Tako je danas pre podne brzinom munje prostrujala vest koju je objavio španski AS kako UEFA planira da stavi tačku na sva domaća prvenstva u Evropi i da timove koji su do prekida bili vodeći na tabeli proglasi prvacima. Po toj priči, ne bi bilo ekipa koje bi ispale, već bi se lige proširile za po dva nova kluba.

Izabrane vesti

Međutim, sve to je demantovano posle samo nekoliko sati. Portugalska Abola je donela svoju informaciju, pozivajući se na visokog činovnika UEFA, čije ime nije objavila. Ali, objašnjenje zvuči razumno i glasi: UEFA nema nadležnost nad domaćim prvenstvima!

To znači da Evropska kuća fudbala ne može da presuđuje ko će biti proglašen prvakom neke države, da preuređuje tabelu, sistem takmičenja i tako dalje. Sve te stvari su pod nadležnošću isključivo fudbalskih saveza država i samo oni mogu da presude kome da dodele titulu prvaka, da li će biti ispadanja iz lige...

Tako, na primer, kada UEFA ima saznanja o nekim neregularnostima u nacionalnim prvenstvima, šalje samo svoje preporuke ili savete, ali nikako ne presuđuje šta da se učini.

Dakle, krećemo ispočetka kada su teorije i predlozi u pitanju, ali verovatno će se mnogo više o svemu znati u toku sutrašnjeg dana, za kada je zakazana video konferencija na kojoj će učestvovati čelnici UEFA i 55 fudbalskih saveza evropskih država.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara