""
""

Živeli, Don Silvio! Bilo je to pre ravno 30 godina, sećaš se?

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.02.16. | 14:33

Na današnji dan poslednji fudbalski don počeo je da menja istoriju ove čarobne igre...

Svedoci tog događaja kažu da je bilo kao kod Kopole. Film „Apokalipsa danas“... Prigušeni zvuk helikoptera, slike eksplodiranih bombi u tropskoj vijetnamskoj prašumi i kultna rečenica pukovnika Kilgora: „Osećaš li to? Napalm, sinko. Ništa na svetu na miriše tako. Volim miris napalma ujutro“. Deceniju nakon što će Vijetkong konačno kapitulirati, slična slika u Milanelu. Umesto one vreline – hladan februarski dan, a vazduh nad Milanom paraju elise helikoptera kojim dolazi budući don svetskog fudbala.

Izabrane vesti

Na mestu Roberta Duvala sada je Silvio Berluskoni. Možda nema bombi, ali Milan je u tom trenutku izgledao možda i gore od Sajgona posle američke agresije. Izmrcvaren od dvogodišnjeg tavorenja u Seriji B, sa 15.000.000 funti duga, čekao je svog spasitelja.
„Taj helikopter će mu poslužiti kada bude morao da beži”, izjavio je zajedljivi Stefano Takoni, tada prvi golman Juventusa, zbog čega će ga predsednik Đanpjero Boniperti kazniti novčano.

Priča se da je Anjeli lično platio tu kaznu...

Don Silvio, naravno, nikada nije pobegao. Zaljubio se „do ušiju“ u svoje mezimče i napravio ep o nepobedivosti... (KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE OVDE)

Prošlo je ravno 30 godina od tog dana kada je jedan čovek počeo da menja fudbalsku istoriju. Da besomučno troši novac, stvara timove snova, da "na silu" osvaja trofeje... Svi ovi novi fudbalski tajkuni Berluskonijevi su potomci. On će, ipak, za sva vremena ostati najsimpatičniji gazda otkako je ove čudesne igre pa do do ko zna kada. Nije sve u trofejima, a bilo ih je skoro po jedan u proseku za ovih 30 godina. Setite se samo onoga: "Silvio, kupi nam Ronaldinja", i Don Silvio dok dlanom o dlan... Ili kada se raspravljalo oko Van Bastena, treba li ga kupovati. Priča se da je pogledao samo tridesetak minuta video trake i prelomio: "U redu, to je fenomen, uzmite ga"...  

Za sve to vreme Berluskoni je na San Siro doveo asova koliko neki velikani nemaju u čitavoj svojoj istoriji: Gulita, Van Bastena, Anćelotija, Rajkarda, Savićevića, Papena, Lentinija, Veu, Bobana, Bađa, Desaija, Klajverta, Leonarda, Birofa, Ševčenka, Redonda, Rui Koštu, Inzagija, Nestu, Rivalda, Ronalda, Kafua, Kaku, Sedorfa, Ronaldinja, Ibrahimovića...

Procenjuje se da je do sada u klub upumpao preko 700 miliona evra sopstvenog novca... 

Za ovu priliku i u neku ruku obeležavanje 30 godina Silvija Berluskonija u Milanu, izdvojili smo 15 njegovih izjava koje su obeležile najuspešniju epohu Rosonera:

1) O BERLSUKONIJU I MILANU
Milan? To je stvar srca. Skupo je, ali opet skupe su i lepe žene zar ne? (1986)

2) BERLUSKONI KAO NAVIJAČ
Ja sam milanista, navijač ovog kluba, nisam drugčiji od ostalih samo zato što sam Berluskoni. Nisam samo onaj Berluskoni iz novina. Ja sam onaj koji drži do srca, koji je emotivan, ali razmišlja racionalno. I u fudbalu ću biti uspešan kao u medijima, neće biti razlike (La Republika, 18.februar 1986)

3) PRVA TITULA
Hvala svima, lepo je imati uz sebe mlade ljude koji veruju u svoje snove. (jun 1987. govor na proslavi titule)

4) VEČNOST
Sve stvari kojima sam se bavio u životu su bile prolazne, samo je Milan večan. (La Republika, 27. jul 1987)

5) USPEH I BAREZI
Svaki uspeh sam zaslužio, baš kao i Barezi koji je zaradio milione jer je dobro igrao odbranu. (7. april 1989)

6) PICA, MAFIJA I MILAN
Nadam se da smo napravili tim sposoban da igra dobar fudbal jer imamo obavezu prema navijačima, ali i celom svetu, jer smo mi posle mafije i pice najveći italijanski brend (Korijere dela Sera, 21 jul 1995)

7) O PAPI I MILANU
Moram da kažem da me njegova svetost veoma podseća na Milan: Oboje putuju po svetu i pronose pobedničke ideje. To je ideja Bogova (prilikom susreta sa Papom Jovanom Pavlom, 1998)

8) PROFESOR BERLUSKONI
Ja sam naučio milan da igra fudbal (ANSA, 23. mart 2001)

9) TRENER SILVIO
Stalno se priča o Milanu Sakija, Zakeronija i Ančelotija. A šta je sa Berluskonijevim Milanom? Ja sam taj koji je za ovih 18 godina radio sve poslove, postavljao pravila, dovodio igrače. Opet, kao da ne postojim (La Republika, 16. mart 2004)

10) GOSPODARI TERENA
Ja sam taj koji je naredio igračima da izađu na teren i preuzmu inicijativu. Da budu gospodari na travi (2005)

11) ZBOGOM ŠEVČENKO
Rastanak sa Ševčenkom? Mi smo ga odbijali, fudbaler je to sam odlučio. Morao je da udovolji želji svoje žene. A znate i sami da su žene pravi šefovi, mnogo su nezgodne, ne možeš da im kažeš ne (14. decembar 2006)

12) POKORITI SVET
Pre 20 godina kada je Milan bio na ivici bankrota, odredili smo jasan cilj: da odvedemo tim na vrh italijanskog fudbala, ali i Evrope i sveta. I uspeli smo (2007)

13) SUDIJE KOMUNISTI
U Čezeni nismo igrali loše, ali smo oštećeni. Problem je što sam ja video tri gola, a da nije bilo ofsajda. Prečesto smo žrtve sudijskih grešaka za koje niko ne odgovara, kao u komunizmu. (septembar 2010)

14) AH, TAJ PIRLO
Pirlo je moja živa rana na srcu, ali i svih navijača Milana. Nismo imali nameru da ga pustimo niti prodamo (januar 2013)

15) TRULA JABUKA
Baloteli? Ako stavite trulu jabuku u svlačionicu sve ostale će se pokvariti. Moram da prosudim o ličnosti Balotelija i nikada neću da ga prihvatim kao deo prvog tima (januar 2013)

(foto: Action Images)


tagovi

Silvio BerluskoniSerija AMilanItalijaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara