""
""

Zreo čovek zarobljen u telu deteta

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.06.13. | 11:12

Za Danila Pantića je bivši direktor Partizana Ljubiša Tumbaković rekao da je sublimacija Peđe Mijatovića, Saše Ćurčića i Saše Ilića, a nova nada crno-belih za MOZZART Sport objašnjava da se ne plaši izazova i kaže da će za godinu dana dostići nivo Jovetića, Ljajića i Lazara Markovića...

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

Bivši i sadašnji rukovodioci, vlast i opozicija, struka i navijači, stari(ji) i mladi... Svi u Partizanu su složni kada se pomene ime – Danilo Pantić (16 godina). Dešavalo se i ranije da se izdancima čuvene Omladinske škole crno-belih prišiju epiteti „čudo od deteta“, „zver od igrača“, govorilo se da pojedinci „jedu loptu“, ali odavno neko nije doživeo niz pohvala i projektovanu svetlu budućnost kao kadet kluba iz Humske 1 koji će po povratku s priprema prvog tima potpisati profesionalni ugovor.

Izabrane vesti

Možda je najbolji opis ofanzivnog veziste ponudio prethodni sportski direktor Ljubiša Tumbaković. Mesec dana pre nego što se posvađao s vrhuškom kluba i pobegao u Kinu, najtrofejniji trener u istoriji Parnog valjka je nacrtao siluetu momka o kojem bi uskoro moglo da se priča i van granica Srbije.

"Ima sad jedan mali u Partizanu, neću vam reći njegovo ime, koji je sublimacija Peđe Mijatovića, Saše Ilića i Saše Ćurčića. Vrlo brzo biće jedan od igrača koji će igrati za prvi tim i zbog kojih će publika dolaziti na stadion", nagovestio je Tumbaković 19. marta.

U tom trenutku, verovatno iz pedagoških razloga, nije želeo da precizira da je reč o momku kojeg je Vladimir Vermezović još jesenas priključio prvom timu, a zimus vodio na pripreme. Međutim, Tumbakovićevi saradnici u Zemunelu uveravaju da mu je u tom trenutku na pameti bio Danilo Pantić.

"I ja se nadam da je na mene mislio... Velika je obaveza kad vas hvali poznati stručnjak, ali ja nemam problem da ponesem teret odgovornosti. Samouveren sam i hrabar, odmalena sam želeo da budem prvi i najbolji čime god da se bavim. Posedujem sportsku drskost i trudiću se da opravdam pohvale na moj račun. Neću se zadovoljiti sve dok to ne učinim", odiše optimizmom momak iz Rume, rođen 26. oktobra 1996.

Taj datum ima poseban značaj za pasionirane navijače Partizana, posebno mlađih generacija. Baš tada je Saša Ilić debitovao za prvi tim, u pobedi nad čačanskim Borcem (10:0), u vreme trenerske ekspanzije Ljubiše Tumbakovića koji je usmerio i karijere Ćirića i Ćurčića.

"Prirodno, osećam dodatni pritisak zbog činjenice da sam se rodio u danu kada se Sale predstavio Grobarima, ali se ne bojim uspeha. Kao što nemam ni trunku sumnje da ću opravdati očekivanja ljudi iz kluba i navijača. Igram na istoj poziciji kao Ilić, kažu da imam miran završni pas nalik našem kapitenu, da dobro baratam loptom i slično čitam igru... Što se Ćirića tiče, nisam ni bio rođen kad je pružao najblistavije partije, ali verujem da su poređenja pozitivna. Svi znamo kako je tekla karijera Saše Ćurčića, preneli su mi da imam fudbalski bezobrazluk poput našeg nekadašnjeg asa, ali ja bih samo tu njegovu osobinu da zadržim".

Svaka čast na umeću i Ćiriću i Ćurčiću, ali kad već ima privilegiju da svakodnevno uči od legendarnog „broja 22“, šteta bi bilo da tu priliku Danilo Pantić olako proćerda.

"Neću i ne smem. Sale je veliki gospodin koji nas manirima, pričom i stavom tera da budemo najpre dobri ljudi, a tek onda fudbaleri. Stalno mi sugeriše šta bi trebalo da radim na terenu i kako da se ponašam van njega. Beskrajno mu hvala na takvim gestovima i pažnji, jer je više nego duplo stariji od mene, a ima vremena da mi priđe, raspita se kako je u školi, opomene me da učim, a kad je takav dok nemamo obaveze, možete misliti koliko mi koristi kad smo na terenu, jedan do drugog. Sad upijam od njega, a nadam se da ću jednog dana i ja na sličan način podučavati nekog novog talenta".

Posle prvih lekcija u Jedinstvu iz Rume, Danilo je kao devetogodišnjak prešao u Partizan i pod nadzorom Ivana Kostadinovića i Ilije Zavišića postao jedan od oslonaca klase 1996. Kažu, njen najbolji pitomac. Kao takav je 26. maja i debitovao za seniorsku ekipu, protiv Spartaka.

"U svim selekcijama bio sam kapiten, ne plašim se odgovornosti i pritiska. Zato su mi prilikom ulaska u prvi tim samo rekli da se opustim i igram najbolje što znam, a ja to primenio. Nikog se ne plašim, hoću da budem najbolji. Tačno je da nisam ni punoletan, ali verujte mi da sam zreo čovek zarobljen u telu deteta".

Ako je to tačno, onda znači da za ime kadetskog reprezentativca ne bi smeli da se veziju ispadi kakvi su karakterisali početke karijera u prvom timu, na primer, Aleksandra Mitrovića i Nikole Ninkovića.

"Mladost–ludost. Verujte mi da su sve to dobri momci koji nemaju zlu nameru, već jednostavno na početku karijere moramo da prođemo svi isti ili sličan put, dok ne isteramo bubice iz glave. Iz želje za dokazivanjem, da budeš primećen, možda napraviš ispad, ali brzo će sve doći na svoje".

Bude li tako kao što predviđa vrlodobar đak trećeg razreda gimnazije u Rumi, moglo bi da se dogodi da se sadašnji procenat prvotimaca crno-belih poniklih u omladinskoj školi dodatno uveća.

"Moj najveći san je da deca Partizana zajedno naprave nešto veliko, poput plasmana u Ligu šampiona. Verujem da ću najkasnije za godinu dana dostići nivo po kome su u istom tom životnom dobu bili prepoznatljivi Jovetić, Ljajić, Lazar Marković... A ne zaboravite da ni tad neću biti punoletan, dosta je vremena predamnom, kao i pred mojim vršnjacima koji tek nadolaze iz škole. Kad taj kvalitet bude na jednom mestu, u prvom timu, igraćemo Ligu šampiona. Ubeđen sam", dodaje Danilo Pantić koji je u mlađim kategorijama osvajao prvenstva i kupove Srbije, turnire u inostranstvu, ali ga tek čeka dokazivanje na velikoj sceni.

RAŠOVIĆEVI KOMPLIMENTI

Pred kraj boravka na Zlatiboru, trener Partizana Vuk Rašović je izneo niz komplimenata na račun Danila Pantića i jedino je njegovo ime izdvojio iz grupe od 30 momaka koji su prošli prvi deo priprema. Tad je rekao: „Dača je fudbaler koji je igrom i ponašanjem zaslužio da ga javno pohvalim.“

"Mnogo mi je drago što me je nagradio takvom izjavom. Sada je na meni da uzvratim na treninzima i utakmicama. Nadam se da ću se tokom priprema izboriti za pristojnu minutažu, a kad dobijem šansu, budite sigurni da ću je iskoristiti", uzvraća Danilo.

SVAKA ČAST JUVENTUSU, ALI...

Danilo Pantić je za prvi tim Partizana debitovao u poslednjem meču minule sezone, protiv Spartaka (5:0), odigravši završnih 20 minuta, da bi već sedam dana kasnije italijanski mediji počeli da pišu o navodnom interesovanju Juventusa.

"Svaka čast klubu iz Torina, poštujem njegovu veličinu i navijače, ali niti znam da je to tačno, niti verujem da me traže. A i da je istina, pravo da vam kažem, meni se ostaje u mom Partizanu još dosta godina. Želim ovde da igram i osvajam trofeje. Ništa ja tu ne bih menjao", poručuje Pantić.

Sve vesti sa priprema Partizana i Crvene zvezde u Sloveniji možete pratiti na našem SPECIJALU.


tagovi

Danilo PantićFK Partizanpripreme 2013SrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara