""
""

Zvezdaš koji je otkrio Drogbu: Dok je zarađivao 200 evra rekao sam mu da će biti veliki igrač, nije mi verovao...

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.03.14. | 17:59

"Nikada nije zaboravio šta sam sve uradio za njega. Kada smo se videli rekao mi je: 'Hvala treneru'. Samo sam mu odgovorio 'Hvala tebi'", prisetio se Srebrenko Repčić

Nadimak koji nosi od malena, a koji mu je nadenula majka (Tito) iz poštovanje prema nekadašnjem predsedniku SFRJ, nije jedina veza Didijea Drogbe sa Jugoslavijom! U svojoj biografiji objavljenoj 2008. godine legendarni napadač iz Obale Slonovače na svemu što je uradio u karijeri zahvalio se bivšem fudbaleru Crvene zvezde Srebrenku Repčiću, koji ga je i pronašao dok je radio u jednom nižerazrednom klubu u Francuskoj.

Da ne beše Drogbe za taj mali klub po imenu Levaloa verovatno niko ne bi ni čuo. Repčić je te 1993. počinjao svoju trenersku, a Didije igračku karijeru. Iako je imao samo 15 godina, prekaljeni fudbalski as je u tom snažnom momku video ogroman potencijal. Nedugo zatim prekomandovao ga je u prvi tim. Pod Srebrenkom Repčićem danas legendarni napadač upisao je svoj prvi profesionalni nastup i zaradio prvi novac od fudbala...

Izabrane vesti

Mnogo godina kasnije Repčić se prisetio starih vremena i ispričao neke detalje vezane za Didijea Drogbu.

"Sećam se da je bio veliki radnik. Uvek koncentrisan na ono što mu govorim. Imao je karakter za nešto veliko. Za četiri godine u klubu dao je 17 golova na 30 utakmica. Govorio sam mu da će završiti u Pari Sen Žermenu, ali nije mi verovao".  

Kasnije, Drogba je preko Le Mana i Gengana stigao do Marselja, gde je stasao u jednog od najboljih napadača planete. Nije, dakle, bio PSŽ, ali Repčić je u suštini pogodio.

"Nikada nije zaboravio šta sam sve uradio za njega. Kada smo se videli rekao mi je: 'Hvala treneru'. Samo sam odgovorio 'Hvala tebi'", prisetio se Repčić.

"On je u Francusku došao sa samo pet godina. Roditelji su ga poslali da živi kod ujaka. Kod nas je došao sa 15. Uvek je bio jako borben i znao je šta hoće. U to vreme Levaloa je bio polu-profesionalni klub i igrači su novac dobijali samo kada pobeđuju. Danas bi to, recimo, iznosilo oko 200 evra. Njemu je i to bilo mnogo, ali sećam se da je posle svakog poraza plakao".

Repčić se prema Didijeu odnosio gotovo očinski, čak ga je vozio i na treninge, a prilikom jednog putovanja umalo i jedan i drugi nisu poginuli...

"Jedan kamio se zaneo i umalo da nas pregazi. Zakačio je samo ogledalo. Tada sam zaustavio auto, okrenuo se prema njemu i rekao mu: 'U životu imaš samo jednu šansu, uradi sve da je iskoristiš'".

I on je to učinio. Napravio je veliku karijeru, jednu od najvećih u poslednje dve decenije, ali učitelja nije zaboravio.

"Taj period proveden u amaterskom rangu bio je veoma važan za sve što će se dalje dešavati u mom životu i karijeri. Bez toga nikada ne bih postao ono što jesem"

Levaloa ima mali stadion od jedva 1.500 sedećih mesta. U čast najboljeg igrača kojeg su proizveli tom objektu nadenuli su naziv Didije Drogba. Kada je potpisao za Čelsi Tito je klubu poklonio 750.000 evra kako bi bile napravljene pomoćne prostorije.

(foto: Action Images, MN Press) 


tagovi

TurskaGalatasarajEvropaEngleskaDidije DrogbaČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara