Zvezdino evropsko sutra!

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.18. | 14:38

Igrači i stručni štab su napravili niz vratolomija ove sezone, sada je na potezu uprava kluba kako se o ovoj godini ne bi pričalo kao o Zvezdinom evropskom incidentu

Kada ga je prošla drhtavica izazvana ruskom zimom kapiten Crvene zvezde bez trake na ruci Vujadin Savić je stao pred novinare i jednom rečenicom opisao dešavanja u revanšu sa CSKA:
"Ova evropska bajka, koja je trajala osam meseci, je završena", poručio je iskusni štoper.

Izabrane vesti

Bilo je u njegovom stavu romansiranja stvarnosti, jer posle 16 utakmica na sceni Starog kontinenta prosto tako mora da bude. Ova Crvena zvezda sa Milojevićem i aktuelnom generacijom kao gumicom je izbrisala neke ranije izgovore. Ne postoje preveliki budžeti, ne postoje nepobedivi rivali i ne postoji potreba za petogodišnjim sistemskim radom kako bi se napravilo nešto veliko, što bi trebalo da predstavlja skoro, pa Zvezdinu konstantu.

I ne postoji sreća kao ozbiljan faktor u fudbalu. Jer davno je neko rekao da je ta toliko puta pomenuta sreća brak između pripreme i prilike.

Ako si dovoljno spreman i kvalitetan naravno da će da ti se posreći kad god ti se ukaže prilika. Tako je bilo protiv Krasnodara, Kelna, Arsenala... Na kraju Zvezdu je Fortuna izdala u belom moskovskom paklu, a mogla je da je i pogleda...

Dok su čekali na let za Beograd na aerodromu Šeremetjevo igrači Crvene zvezde mogli su da osete puls javnosti. Prelistavali su pisanja portala, komentare, dobijali poruke od prijatelja... Shvatili su da su ove sezone napravili mnogo evropskih vratolomija i podigli standarde. Nije bilo radosti i veličanja poraza, ali nije bilo ni prevelike tuge. Shvatili su da je svaka borba za loptu sa presikusnim igračima CSKA predstavljala jednu vrstu odrastanja.

Baš u takvom imperativnom sosu biće rukovodstvo Crvene zvezde do juna ili avgusta kako ovogodišnja bajka (što bi rekao Vujadin Savić prim.aut) ne bi bila incident i kako se o njoj ne bi pričalo u narednoj deceniji.

TERZIĆ I UPRAVA TEK TREBA DA ODIGRAJU "SVOJ KRASNODAR"

Terzić, Mrkela i Milojević

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić sa svojim najbližim saradnicima tek treba da odigra "svoj Krasnodar". A zatim stigne do Moskve.

Bez obzira na krajnje rezultate u domaćim okvirima čelnici crveno-belih treba da stvore uslove za ozbiljan kontinuitet. Posebno sada kada je Zvezda igrački skoro pa dosegla nivo redovnog učesnika Lige šampiona i kada je ispala zbog jednog i to neregularnog gola Dzagoeva.

Na Zvezdnoj fascikli pod nazivom "Još lepše evropsko sutra" treba verzalom da piše jedno ime - Vladan Milojević. Zvezdin šef stručnog štaba još nije doživeo kataklizmičan poraz (a i on po zakonu velikih brojeva mora da dođe) u Ljutice Bogdana, o njegovoj dosadašnjoj zaostavštini smo mnogo pisali i pričali. Ali Milojević je u finišu duela u Moskvi dobio još jedno veliko priznanje koje se možda nije videlo u televizijskom prenosu.

KAKO JE GONČARENKOVA CEDULJICA ODALA PRIZNANJE MILOJEVIĆU

Gončarenko

Kada je u igru ušao Srnić, trener CSKA Viktor Gončarenko je ustao sa klupe kao oparen, počeo da piše po cedulji, a zatim je prosledio Verblumu. Predosetio je opasnost, znao je da ima posla sa taktičkim perfekcionistom koji bi mogao da ga uhvati na krivoj nozi. I malo je nedostajalo da se to desi...

Nema Vladan Milojević brojke i istorijske uspehe kao jedine saveznike. Učinio je da Zvezdu poštuju afrimisaniji treneri na sceni Starog kontinenta od njega. I da je shvataju kao nepoželjnog rivala. Sve to uradio je tako što je zagnjurio u trenersko okno i radio, radio i radio. Shvatio je definiciju sreće na najbolji mogući način. Spremao je utakmice na italijanski način, vodeći računa o najsitnijem detalju. O tome govori još jedan podatak koji je u neformalnom razgovoru izneo jedan od ljudi iz kluba.
"Znali smo da Fernandes u ruskoj ligi dobija 87 posto duela. Neverovatan bek. Zato je Radonjić morao stalno da udvaja i pomaže Rodiću. I nije mogao stalno da se ponavlja gore".

Kako bilo - Milojević je u "vin-vin" poziciji. Ugovorna obaveza mu ističe za šest meseci. U Zvezdi je odskočio, ali... Njegov novi ugovor predstavljao bi najveći mogući dokaz da Crvena zvezda nije spremna da se vrati na nultu tačku iz maja prošle godine, već da želi da odskoči zajedno sa sopstvenim trenerom i da ne želi da se ovoj sezoni prišije etiketa slučajnog incidenta.

Zvezdini igrači nakon utakmice u Moskvi

Jer Milojević je ovo sve napravio posle desetodnevnih priprema na Zlatiboru. Šta tek može da se očekuje posle godinu dana skeniranja situacija i bar nekog kontinuteta?

Na leto neće biti Donalda, Le Taleka i vrlo verovatno Ričmonda Boaćija. Međutim, veći deo baze, stvorene od domaćih igrača, mora da bude tu. Da pojednostavimo: Borjan, Stojković, Savić, Rodić, Jovičić, Babić, Srnić, Radonjić, Pešić, Adžić... Od njih desetorice bar osmorica moraju da iznesu kvalifikacije. Mada uslovi tržišta i prazna kasa teraju na nepopularne mere. U toj igri živaca, ponude i potražnje, Zvezdan Terzić će morati da bude hrabar kao Milan Borjan u Moskvi, smiren kao Le Talek u Londonu, brz kao Nemanja Radonjić, agresivan kao Branko Jovičić, racionalan kao Nenad Krstičić. Plus da nađe majsotra kome će staviti Zvezdinu desetku na leđa i doneti novi kvalitet crveno-belima.

Ako tako bude još nekoliko evropskih pobeda biće zagarantovano. I sreća će vratiti ono što je crveno-belima uzela u Moskvi. Automobili sa srpskim tablicama jezdi će evropskim putevima i svi će pričati o Zvezdi kao fudbalskom klubu u naletu... Potrebna je još samo jedna ili dve dobre evropske godine.

Piše: Darjan NEDELJKOVIĆ;
Foto: Star Sport, Aciton images, crvenazvezdafk.com.


tagovi

Vladan MilojevićZvezdan TerzićVujadin Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara