vest

0

Finale MOZZART kupa u igri go: Alegorija života

02.07.2014 16:39 | mozzartsport.com

Borba blistavih umova nastavljena je na MOZZART uplatnom mestu Novi Beograd 1 u Ulici dr Ivana Ribara 61b u subotu i u nedelju 28. i 29. juna

Veličina slova A A A

Igra balansa, takođe popularan naziv među ljubiteljima društvene misaone igre Go, predstavlja kosmos u malom, nepregledan izvor mogućih izbora, sagledavanja, strategija i taktika. To nije samo način za vežbanje naših moždanih vijuga, već način sticanja mudrosti, razvoja ličnih mogućnosti.

Naime, ova igra se može smatrati i imitacijom života, večnom borbom, ne samo između dobra i zla, učitelja i učenika, već svakodnevnom životnom borbom svih nas.

Kompanija MOZZART se kao organizator turnira potrudila da igračima najstarije misaone igre na svetu omogući odlične uslove za igru, dok su se igrači potrudili da turnir bude neizvestan i kvalitetan.

Posle prvog kola, MOZZART kupu se priključilo još četiri igrača, od kojih su Lazar Manojlović i Dejan Krstić odmah ušli u najuži krug favorita za prvo mesto, pored Stanojkovića i Dubakovića, iako nisu odigrali prvo kolo.

U poslednja dva dana je u svakom kolu bilo po dva derbi meča i skoro svaki je bio neizvestan do samoga kraja. Puno preokreta i dosta potrošenog vremena za razmišljanje je pokazalo da su igrači ozbiljno shvatili turnir i da je i najmanje opuštanje igrača vodilo ka porazu.

Posle iznenađujuće pobede Dubakovića nad Manojlovićem, u četvrtom kolu, duel Krstić - Dubaković direktno je odlučivao o pobedniku turnira. Još jedan meč poslednjeg kola je odlučivao o najvišem plasmanu. U meču Stanojković - Milošević pobeda je značila drugo mesto Stanojkoviću ili treće mesto Miloševiću.

Dejan Krstić, član Go Kluba Milentije Popović je pokazao da je najstabilniji igrač trenutno i pobedom postao osvajač MOZZART kupa i prve nagrade - bicikla. Milan Stanojković, Go Klub Meijin, je pobedom nad Miloševićem osvojio drugo mesto i MOZZART sat, dok je poraženi iz duela za prvo mesto, Dragan Dubaković, iz Go Kluba Radnički Kragujevac osvojio treće mesto i vaučer za večeru za dvoje. Poslednje kolo MOZZART kupa obeleženo je pre svega prijateljskim nadmetanjem mislilaca, uz uzajamne analize načinjenih poteza rivala.

Tabela plasmana MOZZART kupa

1. Dejan Krstić 4D 4 8 44
2. Milan Stanojković 1D 3 13 49
3. Dragan Dubaković 3D 3 13 47
4. Lazar Manojlović 5D 3 8 40
5. Aleksandar Milošević 2D 2 12 42
6. Marta Jorgačević 4K 2 3 31
7. Zoran Rilak 1K 1 8 24
8. Ivan Dubaković 1D 1 6 26
9. Damir Čohadarević 15k 0 6 11
10. Branko Bavrljić 9k 0 5 21
NAPOMENA: Kolone znače: plasman, ime i prezime, kategorija, poeni, SOS, SOSOS

Učesnici MOZZART kupa

Za svaku je preporuku posmatrati igru takmaca koji prikazuju da je i sam termin ferplej igre suviše blagog značenja za ovih deset veličanstvenih igrača članova pet različitih klubova. Kompanija MOZZART, svesna trenutne pozicije igre GO u Srbiji, organizacijom MOZZART kupa pružila je mogućnost srpskim igračima osvajanje bodova za međunarodnu listu.

Neke od kompanija koje takođe imaju svoje turnire su: Toyota, Samsung, Fujitsu, LG i druge.

Istorija igre GO u Srbiji

Go u Srbiji je po nekim informacijama počeo da se igra negde oko 1966. Ne postoje pouzdani izvori, ali iz priče se zna da se tada Go sigurno igrao u nekim gradovima. Prvi Go klub je osnovan u Kragujevcu 1970, odakle se ubrzo proširio po celoj Srbiji. Veliki Go centri u bivšoj SFRJ, iz Srbije, su bili Beograd, Kragujevac, Niš, Subotica, a klubova i sekcija je bilo i u Novom Sadu, Čačku, Smederevskoj Palanci itd.

Poslednjih pet godina su se pojavila tri jako talentovana igrača, pa je reprezentacija nošena njima uspela da dođe do srebra na ekipnom Prvenstvu Evrope. Dušan Mitić iz Niša je dva puta na pojedinačnim prvenstvimma Evrope uspevao da uđe među osam, a njegov brat Nikola je na Svetskom amaterskom prvenstvu u Japanu prošle godine osvojio sedmo mesto, što je najbolji rezultat nekoga iz Srbije.

Braća Mitić će po svemu sudeći postati i prvi Go profesionalci u Srbiji. Stariji, Dušan, ide u Kinu, dok Nikola ide u Japan u školu za profesionalce i ako sve bude prošlo kako se nadaju, sledeće godine u ovo vreme bi trebalo da Srbija ima bar jednog profesionalca, ako ne dva. Zasad iz Evrope samo Rumunija, Rusija, Mađarska i Ukrajina imaju igrače koji su na dalekom istoku stekli zvanje profesionalnog igrača Goa.

Profesionalni igrači Goa, oni najsposobniji, u Japanu mogu zaraditi i preko milion dolara godišnje, polovinu vremena koriste za smišljanje strategije a polovinu na igru, tako da neke partije traju danima.

Zanimljivost

Interesantan je podatak da je legenda Goa, definitivno najveći živi igrač, koji se smatra jednim od tri igrača koji su najviše doprineli razvoju Goa u istoriji (posle Šusakua i Dosakua) proslavio 100. rođendan dva dana pred početak MOZZART kupa.

ostale vesti

najnovije vesti

najviše komentara

najčitanije vesti

najnovije vesti

ili
Zaboravljena lozinka