Od trećeg Murinjovog golmana do jednog od najboljih trenera Premijer lige

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.03.20. | 18:24

Sve je počelo pejntbolom

Bio je prethodnik Gerija Nevila na klupi Valensije, kasnije trener Porta i konačno Vulverhemptona. koji s velikim uspehom predvodi u Premijer ligi.

A šta, zapravo, znate o Nunu Espiritu Santu?

Izabrane vesti

Važio je za jednog od prvi klijenta superagenta Žorža Mendeša. Rezervni golman Žozea Murinja u Portu u čuvenom pohodu na titulu Lige šampiona 2004. Istina, nije te sezone upisao nijedan nastup u elitnom evropskom takmičenju. Put ga je kasnije vodio u Dinamo iz Moskve, Deportivo Aveš, prethodno je nastupao za Gimaraeš, Deportivo la Korunju, Osasunu i Meridu, da bi igračku karijeru završio 2010. na mestu najvećeg uspeha, na Dragauu.

U Portugalu je počeo i trenersku karijeru dve godine kasnije. Prvu pravu priliku dobio je u Rio Aveu da klub pogura u gornji deo tabele, nakon što je Karlos Brito prethodu sezonu završio na 14. poziciji. Kako bi probudio tim, okupio je mladu, svežu krv – između ostalih, sa golmanima Janom Oblakom i Edersonom, sada u vrhu evropskog fudbala – i uspeo je. Rio Ave je preko kupa po prvi put u istoriji doveo do Lige Evrope.

U debitantskoj sezoni Espirita Santa na klupi portugalskog tima, u ekipi je bio i Ahmed Koka Hasan, trenutno napadač Olimpijakosa.
Nekad smo timski išli na pejntbol ili zip lajn. Bilo je pomalo rizično, ali istovremeno i zabavno. To nas je zbližilo. Posle mečeva i treninga, tim bi provodio vreme zajedno i to je ono što je Santo smatrao važnim. Želeo je da budemo ujedinjeni i uvek je radio drugačije stvari kako bi stvorio dobru atmosferu“, priseća se Egipćanin.

Bio je to jedini vid sukoba koji bi portugalski stručnjak dozvoljavao – pucanje u saigrača iz kuglica različitih boja. Uvek je akcenat stavljao na stvaranje male, ali složne grupe igrača koji bi činili prvi tim u svakom klubu koji je vodio. Počevši od Rio Avea, preko Valensije, Porta i najzad Vulvsa.

Ove sezone, Espirito Santo je koristio tek 20 igrača u Premijer ligi, što još više daje na značaju njihovom uspehu na drugom koloseku, u Ligi Evrope, takmičenju započetom još u julu. Upravo je njegova svest o važnosti uključivanja svakog pojedinca proistekla iz njegovog igračkog iskustva.

Kroz čitavu karijeru Portugalac je naviknut da, umesto među stativama, utakmice posmatra sa klupe, stoga ne želi da bilo koji igrač njegovog tima pomisli da nema šansu da se nađe na terenu.
Sa manjom ekipom lakše je upravljati igračima i njihovim egom. U Engleskoj imate toliko utakmica da ukoliko imate malu grupu igrača, svako će dobiti priliku da igra i svako to zna. To sve drži motivisanim, jer niko ne može da igra 40 ili 50 utakmica godišnje“, rekao je Žoao Tešeira koga je Nuno doveo u Porto 2016. godine iz Liverpula.

Nema toliko bivših golmana koji su se kasnije odlučivali za ulogu glavnog trenera, ali Nuno je oduvek bio odlučan da postane ključni čovek. Bilo na gol-liniji, na klupi ili tribinama, imao je najbolji pogled na dešavanja na terenu, što mu je pomoglo u pronalaženju ideja kako bi njegov tim  mogao da igra.

U Rio Aveu je pojedinim igračima trebalo vremena da se uvere u trenerske metode bivšeg golmana, međutim, Koku je odmah “kupio“.
Vrlo brzo smo stekli poverenje u njega“, rekao je napadač Olimpijakosa, a sumnje u Nuna nije imao ni Tešeira. "Golmani vide igru iz druge perspektive. Bio je iza cele ekipe, mogao je da vidi čitavu utakmicu, gde se ko nalazi na terenu, to je sigurno pomoglo.“

Jednu od odluka koja mu je zasigurno pomogla u razvoju trenerske karijere, Nuno je napravio još u igračkim danima, kada je postao prvi klijent Žorža Mendeša. Da njega nije bilo, verovatno Vulvsi nikada ne bi privukli fudbalere kalibra Dioga Žote, Raula Himeneza, Žoaa Mutinja, Rubena Nevesa i Rui Patrisija.

U krojenju tima, Nuno je tražio bitnu karatkeristiku kod svakog igrača – prilagodljivost. Iz prostog razloga što Portugalac često ume da promeni taktiku, te su mu potrebni igrači koji brzo usvajaju instrukcije i sposobni su da se uklope u različite formacije i zamisli.

Mali, ali jednako važan zahtev podrazumeva da igrači na treninzima moraju da nose kostobrane. Mala mera predostrožnosti koja čuva od žestokih startova i osigurava da svi u potpunosti budu spremni za mečeve. Još jedan bitan šraf u mašineriji Espirita Santa je i njegov stručni štab. Na okupu su celu karijeru.
Bili su vrlo inteligentni, sa velikim brojem ideja, uvek su nas terali da radimo. Ponekad je igrač lenj i ne želi da trenira, ali ga pomoćnici uvek guraju napred. Čak i kada nešto ne primetite u svojoj igri, videli bi to, pokušali da pomognu“, pojašnjava Hasan.

Važan deo Nunove filozofije je i njegova kancelarija, otvorena u svakom trenutku za sve kojima je potreban savet ili žele da razgovaraju o bilo kojoj temi, fudbalskoj ili životnoj.
Uvek je imao vremena da svakom pojedincu objasni određene stvari, jer je pokušavao da izvuče ono najbolje iz svih. Nikada neću da zaboravim kad mi je rekao da kako bi dostigao vrhunski nivo ’ne možeš samo da sanjaš, već da radiš na tome’“, kaže Koka.

Nunovi govori pre meča, glavno motivaciono oružje svih trenera, takođe su deo uspeha Vulvsa. Hasan opisuje te sastanke, izvedene u nameri da razdrmaju igrače i u probude zveri pred početak utakmice.
Znao je kada treba da bude smiren, a kada ljut. Ponekad bi vikao na mene, jer želi najbolje od svih, ali to je uradio sa poštovanjem“, uverava Hasan.

Nuno je odavno izašao iz kalupa trenera početnika. Sad je u misiji da postane jedan od najboljih trenera Evrope.
Nema mnogo uspešnih trenera koji su prethodno bili golmani, ali on je dokazao suprotno i jedan je od najboljih stratega sveta, vrlo je ambiciozan. Mi smo to videli još prve godine i znali smo da se neće zadržati u Rio Aveu. Suđene su mu velike stvari i do sada je bio u velikim timovima, što ima smisla s obzirom na stvari koje smo uradili u Portugalu“, tvrdi Hasan.

Na stadionu Molinu se iz utakmice u utakmicu čuju navijači Vukova kako glasno pevaju: “Nuno had a dream to bild a football team (Nuno je imao san da sagradi fudbalski tim)“, hvaleći 46-godišnjeg stručnjaka pošto je klub u potpunosti promenio dolaskom. Ne samo što je uspeo da ih iz Čempionšipa uvede u Premijer ligu, već je u narednoj sezoni tim doveo do Lige Evrope. Očekuje se da ova - ako se nastavi - bude još uspešniji, jer je na dva boda od petog mesta, koje u slučaju da zabrana Mančester Sitija ostane na snazi, značilo plasman u Ligu šampiona.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara