Biće sve u redu

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.02.19. | 10:24

Poraz od Estonije biće stvar prošlosti ako ozvaničimo plasman u Kinu. Gorak ukus u ustima ostavio je kompletan FIBA sistem, koji u budućnosti ne bi smeo da opstane sa ovakvim konturama

Glava se ohladila, a emocije sredile. Jutro jeste oblikovalo percepciju viđenja svega što se dogodilo u Talinu, ali to i dalje ne menja taj čudni osećaj teskobe jer je Srbija polivena kofom ledene vode. Zbog još jedne slabe igre u završnici ostala je bez mogućnosti da prečicom dođe do toliko čekane vize za Kinu. Takva je realnost, ma kako izgledala.

Izabrane vesti

Ni teža ruta nije komplikovana. Gruzija nam može biti saveznik, iako nema šansu da se plasira na Mundobasket, ali Srbija ne sme da zavisi od bilo koga. Sami su se zapetljali, sami moraju da se iščupaju. 
"Nismo očekivali poraz. Boli. Ovakve kvalifikacije su takve kakve su. Iznenađenja su postala normalna stvar. Ne mogu da kažem da se nismo borili, imali smo nekoliko puta solidnu prednost od sedam-osam razlike, ali oni nisu imali šta da izgube. Pogodili su neke šuteve koje inače ne bi i ušlo se u neizvesnu završnicu. Kada su se približili znao sam da ćemo teško da pobedimo", rekao je kapiten Miloš Teodosić.

Stručni štab na čelu sa Aleksandrom Đorđevićem imaće veliki posao da dotera ekipu za nedelju, kada tribine dvorane Aleksandar Nikolić moraju biti ispunjene do poslednjeg mesta. Drugi su nas nekoliko puta uverili da individualni kvalitet nije sve u ovim kvalifikacijama, a timski duh ne gradi se preko noći. Zato ceo tim Srbije mora kod kuće da ostavi sujetu i neka lična uverenja i maksimalno se podredi „obrtanju“ istorije i rezultatu koji garantuje odlazak na Daleki istok. I pored svega, imamo hrabrosti da konstatujemo da će sve biti u redu, ali i da ukažemo da ova ekipa mora da dobije podršku kao nikada ranije.

Miloš Teodosić i „dželat“ Sander Rajeste

Situacija u kojoj se Srbija nalazi podseća na kvalifikacije za Evrobasket u Sloveniji. Septembra 2012. godine puleni Dušana Ivkovića takođe su u nekoliko dana razmaka doživeli poraz od Estonije u Talinu, a onda razbili Izrael u krcatom hramu košarke u ulici Čarlija Čaplina. Te dane dobro pamte Miloš Teodosić i Milenko Tepić, koji su sve to preživeli kao članovi nacionalnog tima. U Deželu smo tada otišli s oreolom najbolje trećeplasirane reprezentacije. Sada nema te karte, ali je Gruzija određena ispomoć.
"Dali smo sve od sebe, teško je bilo ispuniti sve zamisli. Pravili smo neke greške u odbrani, izgubili neke bitne lopte, nismo zagrađivali... Jurili smo na kraju da se vratimo u meč, ali nismo imali sreće", sumirao je ukratko Milosavljević sve nedostatke u igri protiv Estonije i nastavio:
"Znamo šta nas očekuje protiv Izraela u nedelju. Apsolutno smo spremni da pružimo maksimum. Treba nam podrška navijača. Кvalitetnija smo ekipa i daćemo sve od sebe da pobedimo".

Dan odluke je nedelja. Izrael stiže osokoljen trijumfom protiv Nemačke, a selektor Oded Kataš nada se pozitivnom raspletu koji garantuje odlazak na prvi Svetski kup posle 33 godine. Izrael će u Beograd bez nekoliko važnih igrača. Tamir Blat, koji je Srbiju ozbiljno namučio u Tel Avivu, povredio se u meču protiv Hapoel Elijata i izostavljen je iz kampa nacionalnog tima. Odlični krilni košarkaš Šon Doson pretrpeo je kidanje prednjih ukrštenih ligamenata i neće ga biti bar osam meseci, dok Gal Mekel pati od mononukleoze. To su tri ozbiljna udarca za izraelski sastav. Mada još nema zvanične potvrde, ekipi bi za utakmicu u dvorani Aleksandar Nikolić trebalo da se priključi dvojac Makabija Jovel Zusman - Džejk Koen. Srpska publika neće imati priliku da vidi supertalentovanog Denija Avdiju, pošto je na insistiranje Ponosa Izraela povučen nakon svog debija protiv Nemačke. 

Srbija u ovom trenutku na čekanju ima Vasilija Micića i Nikolu Milutinova. Još je neizvesno da li će odlični plejmejker i centar pojačati roster i tako značajno uvećati šanse Orlova da se pobedom oproste od ovih, nimalo prijatnih kvalifikacija. Poraz od Estonije biće stvar prošlosti ako ozvaničimo plasman u Kinu. Gorak ukus u ustima ostavio je kompletan FIBA sistem, koji u budućnosti ne bi smeo da opstane sa ovakvim konturama.

O tome, ipak, drugom prilikom...

Foto: FIBA Basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019Aleksandar ĐorđevićMiloš TeodosićMilenko Tepić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara