FČ3 i dani koji su promenili sve

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.04.19. | 12:10

Filip Čović naterao skeptike da priznaju grešku

Umeli su tokom sezone navijači Crvene zvezde često da se našale na račun Filipa Čovića i njegovo ime i prezime, zajedno sa brojem na dresu svedu na inicijale "FČ3", što je predstavljalo jasnu i donekle potcenjivačku asocijaciju na jednog od najboljih plejmejkera današnjice Krisa Pola i njegovu "trojku" na dresu, što u originalu daje skraćenicu - CP3.

Bile su te šale verovatno podstaknute činjenicom da je Filip sin predsednika kluba i da je jedina njegova preporuka u timu zasnovana na porodičnom stablu, ne i na onom najvažnijem - košarkaškom znanju. Možda su one dolazile kao plod određenog nezadovoljstva, jer je upravo Filip Čović bio jedina prirodna zamena za Džoa Reglanda tokom sezone, smatrajući da iskusni Amerikanac zaslužuje bolje. Skeptici su čak u tome videli razlog Zvezdinih loših igara tokom sezone, zbog čega su ga i stavili na suprotni kraj skale u odnosu na asa Hjuston Roketsa. Da budemo jasni, ovo nije tekst gde se na bilo koji način porede kvaliteti dvojice košarkaša i suština istog sama će se otkriti.

Izabrane vesti

Game changer

Džo Regland sada utakmice plej-ofa gleda u civilu i pokraj klupe za rezervne igrače, u nadi da će se oporavak od intervencije na meniskusu završiti u najskorijem roku. Filip je, nesvesno, u pet utakmica najvažnijeg perioda sezone učinio da tvrdi protivnici njegovog lika pognute glave priznaju grešku, ujedno dao materijal za likovanje onima koji su pružali bezuslovnu podršku ekipi i svakom pojedincu. 

Bićemo politički korektni i napisati da su obe strane u pravu. Čović nije igrao istu košarku na početku sezone kao sada i to su dva potpuno različita sveta. Čović je u ovogodišnjem plej-ofu uskočio u patike asa Hjustona i postao, ma koliko čudno zvučalo, Zvezdin Kris Pol. Ne bukvalno, jer ne postoji realni osnov da se porede njihove karakteristike, ali ono što trenutno noseći plejmejker radi vodi crveno-bele ka četvrtom šampionskom prstenu u Jadranskoj ligi. Baš kako bi jedan organizator igre kao motor ekipe i trebalo da radi, zar ne? Bio on Filip Čović, Džo Regland ili neko treći. 

Zvezdino košarkaško proleće

Zvezdin skriveni adut u plej-ofu beleži nezapamćene brojke. Kroz pet dosadašnjih utakmica, tri protiv Partizana i dve protiv Budućnosti, Filip Čović ima čak 35 asistencija i samo tri izgubljene lopte?! Da ponovimo - prosečno sedam asistencija i SAMO tri izgubljena poseda... Dva u dosad jedinom porazu u doigravanju i jedan u majstorici s crno-belima. U finalu ovogodišnje Jadranse lige košarkaši Budućnost nisu uspeli Čovića da navedu da izgubi niti jednu loptu! 

Upoznati smo s tim da statistika ume da zavara, ali Filip Čović kroz ceo plej-of ima tu neverovatnu moć da kontroliše Zvezdinu igru i praktično joj garantuje pobede! Bio je strelac 16 poena i uz Bilija Berona i Dejana Davidovca neko ko je izneo pobedu u uvodnom polufinalnom susretu s Partizanom, trasirao je Zvezdi put do ubedljive pobede u majstorici, a onda se izborio i s rivalima poput dvostrukog NBA šampiona Norisa Kola i šampionskog pelcera Budućnosti Nemanje Gordića kako bi u dve utakmice izvukao 17 poena, šest iznuđenih fauilova i čak 16 završnih dodavanja od ukupno 42 timske asistencije! 

Svestan je bio i Andrea Trinkijeri šta priča kada je za Čovića upotrebio pojam "Game changer", iako je italijanski stručnjak kasnije uprljao obraz tako što ga je nazvao patuljkom... Partizanu je pokazao šta i koliko može. U finalu bio je pokretačko gorivo i Čovićev ulazak u igru poklapao se sa transom u koji je upadala Crvena zvezda kako bi razmontirala protivnika i stigla do (pre)lakih pobeda. 

U nedelju je tokom poslednja dva i po minuta prve četvrtine sam napravio sedam poena i podelio još dve asistencije, čime je Zvezda sa 15:15 otišla na 26:19. Na to je u sledeća tri i po minuta podelio još četiri dodavanja iz kojih su Cirbes, Dobrić i Perperoglu navezali još 10 poena, posle čega je Zvezda imala rezultat 40:24 u svojim rukama i otvoren put do trijumfa. Ako vratimo film samo tri dana unazad, njegovih pet poena, dve asistencije i skok najavili su Zvezdin preokret kroz interval od dva i po minuta u finišu poluvremena. Uostalom, uz njega su se ponovo razigrali Majk Cirbes i Mohamed Faje, a Majkl Odžo dobio mnogo snažniju ulogu, jer ih je upravo video u pravim momentima i delio im lopte za realizaciju napada. 

Filip Čović je sa nepunih 30 godina pronašao svoju ulogu u Crvenoj zvezdi. Radio je on mnogo toga u vremenu dok je nastupao za FMP i bio možda najvažniji igrač Pantera, što ne treba zaboraviti. Ali ovo je sledeći, ako ne i dva nivoa iznad onoga gde se Čović osećao komotno na parketu. I sada je doveo pojedine navijače do toga da zaborave na Reglanda i zapravo najviše iščekuju da vide šta je to što će doskora otpisani plejmejker uraditi na parketu.

Nikada ne treba suditi po ambalaži, jer ko zna šta se sve dobro krije unutra...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Filip ČovićDžo ReglandMilan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara