""
""

Gde su nestali Partizanovi šampioni?

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.17. | 18:26

Kako su pojedini crno-beli biseri ostali bez šanse

Kada su u junu prošle godine juniori Partizana osvojili titulu prvaka Srbije u košarci u dramatičnom finalnom okršaju sa Crvenom zvezdom, navijači crno-belih ponadali su se da bi nosioci te generacije mogli vremenom da završe u prvom timu i pokažu na seniorskom nivou koliko mogu. Ipak, kako to često biva u srpskoj košarci, od toga nije bilo ništa, pa su ti momci morali da potraže sreću na nekom drugom mestu.

Izabrane vesti

U toj šampionskoj ekipi crno-belih, koju je sa klupe vodio Bojan Salatić, značajnu ulogu imali su Nikola Tanasković, Slobodan Jovanović, pa i Miloš Glišić, a tu je bio i Tadija Tadić. Valja podsetiti da su crno-beli na završnom juniorskom turniru te sezone bili pojačani i za Vanju Marinkovića koji je tada već bio član prvog tima i osetio je barut na velikoj sceni. Takođe, na finalnom turniru zbog zdravstvenih problema nije učestvova Tanasković, mada se računa kao osvajač trofeja, dok je Glišić dva meseca pre toga napustio juniorski tim.

Ali, šta se desilo sa ostalim pomenutim biserima? Odlukom novog stručnog štaba Partizana na čelu sa Miroslavom Nikolićem, Tanasković i Jovanović su poslati da igraju u Spartak iz Subotice, odnosno OKK Beograd na dvojne registracije. Radi se o nekoj vrsti pozajmice koje je “zadesila” ove momke rođene 1997. godine.

Njih dvojica su prošli letos kompletne pripreme sa Partizanom, a prošle sezone su kod trenera Aleksandra Džikića dobijali šansu bukvalno “na kašičicu”. Tanasković je u Jadranskoj ligi upisao tri nastupa, dva puta je zaigrao u MOZZART Superligi, a istrčao je na teren na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Nišu, ali samo zbog činjenice da je pola tima zaradilo trovanje hranom.

Tanasković je letos igrao za juniorsku selekciju Srbije na Evropskom šampionatu, Orlići su zauzeli peto mesto. Imao je prosečan učinak od 12,3 poena po utakmici. Inače, u kadetskoj konkurenciji ovaj momak je osvojio bronzu na Svetskom šampionatu.

Slična situacija je bila i kod Jovanovića, ali je ovaj momak prošle sezone zabeležio sedam nastupa za prvi tim - tri na Jadranu, četiri u Superligi i dva u FIBA Ligi šampiona. I on je poput Tanaskovića letos osvojio peto mesto u Evropi sa Orlićima, a i pre toga je bio standardni član svih mlađih selekcija Srbije. Naravno, i kada su igrali Tanasković i Jovanović prošle sezone, to je bila veoma mala minutaža, a ove sezone neće dobiti ni toliko u dresu Partizana. Koliko je ovo ispravna odluka rezimiraće se na kraju sezone, zajedno sa rezultatima prvog tima.

Za razliku od pomenute dvojice, dve godine mlađi Tadija Tadić je posle priprema sa najboljim timom Partizana ostao u klubu i prema najavama trenera Nikolića, trebalo bi da dobije šansu. Ovaj bek dobio je, za sada, sedam minuta protiv Mornara u Jadranskoj ligi. Doduše, pred Partizanom je dugačka sezona i biće dovoljno prilike, naravno, ako bude volje i hrabrosti da se ukaže šansa.

I za kraj, Miloš Glišić. Momak rođen 1998. godine dobio je prvu šansu još kod Duška Vujoševića u sezoni 2014/15 kada je odigrao 10 mečeva. Kod njegovog naslednika Džikića ovaj krilni centar nije dobio šansu, zatim nije ni potpisao profesionalni ugovor. Neko vreme je posle Partizana tražio klub, pominjali su se i Mega, Crvena zvezda i Bamberg, ali je završio u Vršcu za koji je potpisao prošle sezone.

Dakle, trojica talenata koji su u najboljem smislu, mogli da budu potencijalni klupski projekti za budućnost, nisu dočekali da prikažu talenat u punom svetlu. Podatak za razmišljanje u Humskoj, pogotovo ako je cilj kluba da se osloni na sopstvene snage i u budućnosti u rezultatskom i u finansijskom smislu izvuče ozbiljne benefite.

(FOTO: KK Partizan)


tagovi

Aleksandar DžikićEvrokupFIBA Liga šampionaJadranska ligaMiloš GlišićMiroslav Muta NikolićNikola TanaskovićFK PartizanSlobodan Jovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara