""
""

Ko je novo pojačanje Partizana? Tamnoputi Finac čiji ujak je bio kralj uličnog basketa u Bronksu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.11.15. | 16:24

Po završetku koledža nije uspeo da pronađe put do NBA lige, pa je stigao u Evropu, gde je prve tri godine igrao za belgijske klubove Pepinster, Lijež i Okapi. Usledila je sezona u finskoj Honki, kada je i upoznao buduću suprugu, članicu ženske košarkaške reprezentacije Loru Sario

Došao je i taj dan! Čekanju navijača Partizana je kraj, crno-beli su angažovali američkog plejmejkera koji bi, uz zemljaka Kevina Džonsa, krilnog centra, trebalo da promeni tok sezone i pomogne najtrofejnijem srpskom košarkaškom klubu da pobegne sa dna Jadranske lige.

Izabrane vesti

Dakle, ko je Džamar Vilson, igrač u kojeg navijači Partizana polažu velike nade, iako još nije stigao ni da obuče crno-beli dres za prvo poziranje fotoreporterima u srpskoj prestonici?

Vilson je rođen 22. februara 1984. godine u Bronksu, visok je 185 centimetara. Dolazi iz porodice koja ima sportski, pre svega košarkaški pedigre. Njegov ujak je pokojni Džejms Puki Vilson, kojeg u Njujorku smatraju jednim od kraljeva uličnog basketa. Ni on nije bio baš visok rastom, ali je jednom prilikom ubacio čak 100 poena, a visina mu očigledno nije predstavljala problem. No, vratimo se na Džamara.

Posle srednje škole u Bronksu, upisao je Olbani koledž na kojem je diplomirao 2007. godine. Već u prvoj sezoni je pružao odlične partije uz prosečan učinak od 18,9 poena i 3,3 asistencije po utakmici.

Ipak, u drugoj sezoni je pauzirao zbog povreda, pa je dobio priliku da bude godinu dana duže na koledžu u skladu sa pravilima u američkom univerzitetskom sportu. Nakon povratka na teren bio je još bolji, predvodio je Olbeni do prva dva učešća ekipe u popularnom "martovskom ludilu", odnosno najkvalitetnijem koledž turniru.

Tokom koledž karijere u kojoj je postigao ukupno 2.164 poena i postao najbolji strelac u istoriji Olbenija, a osvojio je i nekoliko individualnih priznanja u Istočnoj konferenciji koledža. Drugi je po ukupnom broju asistencija - 488, a sve to je dovelo do najveće nagrade - jedini je košarkaš čiji dres je Olbeni povukao iz upotrebe.

Po završetku koledža nije uspeo da pronađe put do NBA lige, pa je stigao u Evropu, gde je prve tri godine igrao za belgijske klubove Pepinster, Lijež i Okapi. Usledila je sezona u finskoj Honki, kada je i upoznao buduću suprugu, članicu ženske košarkaške reprezentacije Loru Sario.

Ona je 2013. godine rodila ćerku Fionu, a Vilson je ovog leta konačno dobio i finski pasoš, pa je mogao da zaigra za nacionalni tim na Evrobasketu. Zanimljivo, na tom turniru najbolje partije pružio je protiv najjačih, Francuske i Srbije koje ga očigledno inspirišu. Protiv Srbije je postigao 15, a u duelu sa Francuskom 21 poen.

Interesantno, Vilson je 2013. prošao test znanja finskog jezika.Prema informacijama iz te zemlje on je zaista veoma brzo naučio da govori, pa čak i piše na tom zaista komplikovanom jeziku.

Kakav odnos ima sa navijačima u Finskoj svedoči i snimak od letos sa Evrobasketa u Monpeljeu, gde repuje na finskom, a oduševljene pristalice skaču kao u transu.

Sjajno iskustvo ovaj momak imao je i u australijskoj ligi, gde je nastupao za dva tima - Kerns i Adelejd u periodu od 2011. do 2015. godine. Bio je u jednom trenutku i najbolji strelac te lige, a u Adelejdu su ga proglasili za igrača godine 2014.

Posle toga usledila je kratka epizoda u francuskom Ruanu, a sada stiže u Partizan. Neće mu biti lako, jer crno-beli dres svakako ima specifičnu težinu, ali ako je tačno i upola od onoga što finski mediji kažu za Vilsonovu posvećenost na treninzima i borbenost na utakmicama, navijači Partizana imaće dosta razloga za slavlje.

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: Action Images)


tagovi

SrbijaFK PartizanJadranska ligaFinskaEvropaDžamar Vilson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara