Posle svega, šta Zvezdi ostaje?

Vreme čitanja: 7min | uto. 12.06.18. | 10:07

I ko će od igrača ostati na Malom Kalemegdanu?

Mudri ljudi sporta često kažu da se uspeh ne meri samo brojem osvojenih trofeja. Da, to jeste možda i glavna merna jedinica u momentu kada se računi svode. Nekada je, ipak, mnogo važnije pitanje zaostavštine koju ostavljate narednim generacijama. Posebno se takve stvari gledaju posle godine kakvu je imala Crvena zvezda.

Klub sa Malog Kalemegdana je prethodne večeri odbranom srpskog trona stavio tačku na sezonu neusaglašenih ambicija, loših kadrovskih procena i poneke nelogične odluke. Situacija nije dramatična, ali nije ni lepršava. Ako bi se u budućnosti ova godina nazvala samo izolovanim slučajem, onda je Crvena zvezda uspela da izvuče važne pouke i nauči mnogo iz svakog napravljenog poteza. Za klupsku budućnost ne bi bilo dobro da bude drugačije...
“Ostaje žal zbog ABA lige, glavama smo svi i dalje tamo. To ne možemo da prebrodimo. Ostavili smo Zvezdu bez Evrolige i ovaj trofej je samo delić radosti, ali taj osnovni cilj nismo ispunili. Utisci su sjajni posle osvajanja trofeja, pogotovo kada se zna na koji način smo došli do nje, kada vratimo film na ono gde smo bili pre mesec i po dana“, poručio je Milenko Topić u emotivnom izlaganju na završnoj konferenciji za medije i možda najbolje objasnio koliki je teret nosio na svojim leđima.

Izabrane vesti


Nekoliko crtica i o Zvezdinom vatrogascu.

Dobio je ulogu kakvu nije mogao da zamisli ni u najluđim snovima. I nju je izneo dostojanstveno, smelo se uhvatio u koštac s problemima. Imao je dovoljno hrabrosti da odbrusi igračima i dovede u pitanje njihovu takmičarsku ambiciju, valjda  i sam svestan kako je to biti igrač gladan uspeha i trofeja. Možda neće biti vrhunski stručnjak u budućnosti, niti trener Crvene zvezde naredne sezone, ali on je pobednik sadašnje drame. Mada će neko verovatno dobaciti da je, žargonski rečeno, flegma i da mu trenerski poziv kao takvom ne pristaje, malo ko je zapravo mogao da “pročita“ Milenka Topića onakvog kakav zaista jeste. Veliki emotivac. Čovek koji Crvenu zvezdu voli do bola. I opet joj je dao sve. Zato mu je toliko teško palo sve ono što je proživeo. Kao pomoćnik Dušanu Alimpijeviću, potom i kao šef struke. Ponajviše jer je prošle godine u ovo vreme svoju sportsku ljubav bezbrižno posmatrao sa tribina. Zato je i zaslužio sve one aplauze malobrojne publike i pokliče koji su ga vratili dve decenije unazad, kada je sa kapitenskom trakom na dresu uzimao šampionski pehar.


Crvena zvezda je stigla do kraja velikog puta. Tačno sedamdeset i devet takmičarskih utakmica i dvesta pedeset i četiri dana kasnije postavlja se pitanje - šta Zvezdi ostaje posle svega?

To će, pre svega, najviše zavisiti od toga ko će biti na čelu kluba. Nije tajna da je sadašnji predsednik Nebojša Čović nedugo posle gubitka trofeja u Kupu Radivoja Koraća izjavio da razmišlja o tome da li napušta funkciju sa koje je Zvezdu odveo do najtrofejnijeg niza u njenoj istoriji. Pitanje je kakva su mu osećanja sada i gde sebe vidi u budućnosti.

Klupski sistem će dobiti novu verziju, pošto nije ostavljen taktički pečat koji bi mogao da se oblikuje. Zvezdi je potreban upečatljiv dodir britkog trenerskog uma, neko ko će postaviti temelje kakve je svojevremeno gradio Dejan Radonjić. Gde se tačno znala svaka, pa i najmanja sitnica. Uloga. Zadatak. Cilj. Toga, budimo realni, u prethodnoj godini nije bilo.

Što se igračkog kadra tiče, Crvenoj zvezdi “preti“ scenario od prošlog leta, kada je najveći deo rostera zamenjen. Krenimo redom...

Pero Antić

Pero Antić nije sinoć bio raspoložen da priča o svojim daljim planovima.
“Pitao si me pogrešno pitanje... No comment“, rekao nam je Antić uz osmeh.

Još kada je dolazio u klub najavio je da će mu ovo biti poslednja sezona u karijeri. Gotovo je izvesno da odluku neće menjati.

Nemanji Dangubiću zvanično ističe ugovor na kraju sezone. Njegova pozicija i dalje je nejasna. Na papiru rastanak deluje kao logična stvar, posle četiri godine uspešne saradnje i devet osvojenih pehara. Ali postoji dobra šansa da potencijalni reprezentativac Srbije nastavi karijeru na istom mestu. To će, naravno, zavisiti i od planova novog trenera.

Dejan Davidovac je prošlog septembra parafirao četvorogodišnji ugovor (do juna 2021. godine) sa Crvenom zvezdom i situacija ne bi trebalo da se menja. Napravio je veliki korak napred u karijeri i opravdao poverenje trenera, ali je pred njim leto koje će sigurno posvetiti kvalitetnom radu kako bi se dalje razvijao. Pokazao se kao zanimljiv igrač sistema, spreman da svoju atipičnost iskoristi kao plejmejker, ali da bi bio još bolji nedostaju mu konstantniji šut, leđna tehnika i brže kretnje. Sa i bez lopte.

Ognjen Dobrić je godinu stariji, samim tim i iskusniji. Ima važeći ugovor do juna 2020. godine i poput Davidovca - očekuje se da bude Zvezdina haubica i u budućnosti. Momak rodom iz Knina imao je svojih blistavih momenata i nosio je teret Zvezdinog napada s vremena na vreme. Sada mu je potrebna sezona u kojoj će zaista da eksplodira i pokuša da bude stabilniji. Ima veliki potencijal i treba da ga iskoristi.

Džejms Feldin je mnoge iznenadio izjavom “Vidimo se i naredne sezone“, ističući da ima ugovor na još jednu sezonu. Da li je šuter iz Dominikanske Republike bio ozbiljan ili je novinarima prodao fintu - ostaje da se vidi. Ukoliko odluči da ostane, pred njim će biti još zahtevniji posao, jer mora da pronađe način da pruža dobre partije u kontinuitetu. Ako ništa drugo, bar kao u finalnoj seriji Superlige, gde je držao isti ritam i tako doneo titulu klubu. U suprotnom, Crvena zvezda imaće mogućnost da naplati njegov odlazak.

Stefan Janković se zajedno sa Nikolom Jovanovićem našao na tapetu Milenka Topića pošto ih je Zvezdin trener etiketirao kao igrače od kojih se očekivalo više. Budimo potpuno jasni, Topić je to učinio dobronamerno, da podstakne nekadašnje studente američkih koledža da još više rade kako bi probili barijere i išli napred. Janković nam je posle sinoćnje utakmice rekao da sigurno ostaje i to je praktično izvesno. Na njemu je da pokaže da zna da iskoristi drugu šansu. Jovanović trenutno nije ni na nebu, ni na zemlji. Ima ugovor na još dve sezone i za nijansu su veće šanse da će ostati. Naravno, ako mu klupska vrhuška ovu sezonu oprosti pod izgovorom da je prošao tranziciju kako bi se navikao na evropski stil.

Marko Kešelj

Marko Kešelj je ovogodišnja enigma. Njegova uloga nijednog trenutka nije bila iskristalisana, iako je verovatno želja Dušana Alimpijevića bila da uz Pera Antića bude ta iskusna kajla među domaćim igračima koji će držati dobru radnu atmosferu u timu. Ugovorom je vezan na još godinu dana, ali teško je da će u klubu ostati. Videćemo...

Kapiten Branko Lazić sinoć je postao igrač s najviše trofeja u istoriji Crvene zvezde. Uprkos fantastičnoj prošloj sezoni, posle koje je postao i reprezentativac Srbije, ove godine nije bio ni nalik igraču od ranije. Istini za volju, nije imao sistem u kojem se osećao najbolje, trener nije imao pravu ulogu za njega osim one moralne i zato nije blistao. I pored toga borio se lavovski, pokazao je da Zvezdu voli svim srcem i zbog toga je zaslužio dubok naklon publike posebno nakon što je osvajanjem 11 pehara u finalu Superlige postao najtrofejniji igrač u istoriji crveno-belih. Verujemo da će biti tu i posle leta, jer ima aktivan ugovor na još godinu dana.

Matijas Lesor. Šta se sa tim momkom desilo? Došao je s etiketom jednog od najtalentovanijih centara svoje generacije, pun energije, pozitivnog naboja i želje da atraktivnim zakucavanjima i dobrim rešenjima u reketu pokaže da je Zvezdina budućnost. Ali kako je sezona odmicala, on je sve slabije igrao. Od dolaska Alena Omića potpuno je izgubio samopouzdanje, na kraju i mesto prvog centra, da bi u poslednjoj utakmici sezone bio van protokola. Ima važeću saradnju sa Crvenom zvezdom na još dve godine, ali posle svega viđenog samo u 2018. godini, nije ostavio dobar utisak. Ipak, kao i Jovanoviću moglo bi da mu se progleda kroz prste jer se prvi put u karijeri suočio sa ovakvim tempom i pritiskom. Videćemo šta će struka reći...

Alen Omić je uz Tejlora Ročestija verovatno jedini igrač koga bi ama baš svaki iskreni i politikom neopterećeni navijač Crvene zvezde voleo da vidi u timu i naredne sezone. O njemu smo naširoko pisali nedavno, tako da nećemo mnogo da anliziramo. Priznao je da ni sam ne zna gde će biti naredne sezone, ali je jasno istakao da ga je iskustvo u Crvenoj zvezdi promenilo nabolje i da ima želju da ostane. Posle odličnih igara u crveno-belom dresu i bez ugovora - teško.

Tejlor Ročesti je svoju misiju u Crvenoj zvezdi završio s jednim osvojenim peharom, iako je verovatno i sam ciljao triplu krunu. Konstatujemo da je “završio“ pošto je njegov ostanak u klubu trenutno u domenu naučne fantastike. Verovatno je i najškolovaniji stranac kojeg je Zvezda, možda čak i srpska košarka imala, bio je najbolji igrač crveno-belih i neko ko je izneo najveći pritisak i teret. Odavno se priča o interesovanju iz Izraela, verovatno je da će i sam Ročesti pokušati da pojuri još jedan jak ugovor do kraja karijere.

U perspektivi Crvena zvezda ima Dragana Apića (2021), Stefana Lazarevića (2021) iz FMP, te Aleksu Radanova (2019) koji je pred početak Superlige vraćen iz Železnika na Mali Kalemegdan. Filip Čović je imao kratkoročni ugovor, do kraja sezone i verovatno ga neće produžavati, ukoliko ne bude neophodno.

Struci Crvene zvezde, takođe, ostaje da proceni da li je najbolji igrač FMP-a u Superligi Nemanja Nenadić položio prijemni za prvi tim, te da li korpulentni centar Majkl Odžo zaista ima potencijal da bude deo rostera u budućnosti.

O pojačanjima, kao i o budućnosti Milenka Topića, biće govora u narednim sedmicama. Dosadašnji trener crveno-belih poručio je da ostaje na raspolaganju timu, ali će se posle temeljne analize videti da li su dve strane kompatibilne jedna za drugu. Emocijom, sigurno, jesu...

(FOTO: Action Images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara