Šakota: Nenadić i Jovanović će se naigrati košarke

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.12.19. | 21:14

Strateg Zvezde opširno o odnosu sa igračima, mogućnostima Zvezde i zdravstvenom biltenu pred predstojeće izazove

Porpilično se danas Crvena zvezda namučila protiv FMP-a u Hali „Aleksandar Nikolić“, ali je na kraju ipak uspela da upiše jako važnu pobedu u ABA ligi tek nakon produžetka. Crveno-beli su tako produžili svoj niz nepobedivosti protiv tima iz Železnika na 25 utakmica – 95:89.

Nakon utakmice, trener Dragan Šakota istakao je da pred sam meč nije ni očekivao da će biti lako, te da se nadao da će njegovi igrači nešto bolje i angažovanije odigrati drugo poluvreme.
Moram da priznam da je FMP dosta dobar tim i da se zasluženo nalazi tamo gde se nalazi, do ovog kola čak i ispred nas tabeli. Nismo očekivali nimalo laku utakmicu, ali nas je malo poremetila povreda Čovića, pa sam morao da rizikujem na poziciji plejmejkera. Kada igraš Evroligu, imaš samo dva dana za pripremu utakmice u ABA ligi, pa je nedostajalo tu i malo svežine. Imamo razloga da iskoristimo ovu utakmicu za kritiku. Mislio sam da ćemo to malo svesnije i odgovornije odigrati, pogotovo u drugom poluvremenu“, istakao je Šakota.

Izabrane vesti

Strateg Crvene zvezde kaže da je danas bilo određenih problema u odbrani.
„Visoki igrači ili imaju ili nemaju učinak, pa pokušavaš da se snađeš. Sve je kasnilo u rotaciji, pa smo izmenama pokušali da dođemo do nekog ritma, ali je mnogo vremena ostalo do kraja da izmenimo šta u odbrani. Izgubili smo nekoliko skokova baš zbog toga što smo rotirali, bila je teška situacija u odbrani zbog mismeča“.

Dodaje da je danas igrao sa prilično skraćenom rotacijom, jer se svesno ‚odrekao‘ nekih igrača.
„Ne bih se složio da sam danas imao neki izbor u rotaciji, jer sam se svesno odrekao nekih visokih igrača i bez Filipa koji je jedini tu na poziciji plejmejkera. Mi smo baš bili u limitiranoj rotaciji. Teoretski mi imamo veliki broj igrača, ali u praksi smo danas pokazali nešto drugo. Svugde, u svim ligama je problem dizanje ekipe posle teških gostovanja. Veliki broj utakmica igraš u tenziji, nije baš sve kao u NBA ligi. Mnogo puta ljudi pitaju kako smo izgubili, a ja volim nekad da ih pitam kako smo dobili. Imate dva pravca, moraš nekad da daš nešto više da bi dobio“.

Trener Crvene zvezde kaže da polako pokušava da shvati kakva je situacija u svlačionici i na koga može da se osloni kada je utakmica neizvesna i kada se rezultat lomi.
„Pokušavam da shvatim i njih, da vidim koji su to čvrsti karakteri, da vidim šta od koga možeš da očekuješ u nekoj situaciji, da bi to rasporedio kako treba. Tu uvek postoji nešto novo, ali to je trenerski posao. U situaciji sam da stalno pokušavam da vidim koliko mogu da pomognem. Nama se već drugi put povređuje plejmejker u toku utakmice, a ja ne želim da imam veliku minutažu na nekim pozicijama. Sa druge strane, momci iz FMP-a se mnogo detaljnije spremaju za utakmicu. U zaostatku smo u ABA ligi, to je jedan određen problem, ali mislim da imamo šanse da se popravimo“.

Dodaje da mu je draže da igračima sve kaže nasamo, jer je tako reakcija bolja.
„Kad se neko napije vode, više nije žedan. Ako hoćeš u punu čašu da sipaš, ne možeš. To su ljudi, nekad ne možeš da izvučeš preko maksimuma. To su neke stvari koje su ljudske, biće tu poraza koje nijedan trener ne želi, ali ću ih ja gledati drugačije od ostalih. Kritika će ostati u svlačionici, a ne ovde ispred svih“.

Na pitanje da li će biti problem da se u ABA ligi sustigne određeni zaostatak, Šakota kaže da će pokušati da motiviše igrače da daju sve od sebe na svim poljima, pa tako i onom evroligaškom
„Pa jedino da im kažemo dekretom da sve pobede, da ostave Evroligu po strani i da se koncentrišemo samo na ovo. A oni će da kažu zašto u Evropi nije tako? Probaćemo svugde koliko god možemo. Ne radi se da li neko može ili neće. I mi imamo sve limite“.

Tvrdi da će se i Nenadić i Jovanović naigrati košarke i da će sve leći na svoje mesto.
„Ja ih manje znam, upoznajem ih na treninzima. Tamo vidim jednu lepu energiju, ali tek treba da vidimo šta ćemo sa njima. Sa druge strane, konkurencija na tim pozicijama gde su oni je malo jača. Meni je bilo žao mladih igrača kad nemaju pravu šansu. Mislim da sam jedan od trenera koji je uvek dao šansu mladima. Gledaš da dođeš da središ nešto, ali opet moraš da shvatiš da su u drugom planu. Naigraće se oni košarke“.

Šakota se potom dohvatio i zdravstvenog biltena pred naredne utakmice.
„Nadam se, mislim da je dobio Filip udarac u butinu, ako se ne varam, i vidim da ne može da savije nogu. Lazić će trenirati od sledećeg dana, a nismo ga ni spomenuli. Trudimo se da povrede budu deo stvarnosti i mislim da je ona šansa nekom drugom da se pokaže. Kada se nalazimo na deficitarnim pozicijama to je malo teže, ali danas je to iskoristio Davidovac, ali i Dobrić“.

Da li može bolje od onog meča u Milanu?
„Od Milana
mislim i da ne mora bolje. Ja sam uvek optimista. Neka nas neko ostavi da treniramo sedam dana, to će da izgleda mnogo bolje. Premalo je vremena za nešto što se zove kontinuirani rad i napredak i orijentisao bih se da izvučem maksimum iz igrača i da skupimo što više pobeda“.

O Deriku Braunu, Šakota je za današnju partiju je imao pohvalne reči.
On je možda malo više pauzirao, ali je pokazao veću želju nego ostali. Da smo svi danas igrali kao on, verovatno ne bismo ni izgledali ovako“, zaključio je trener Zvezde.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara