"Rik Pitino"
"Rik Pitino"

Skandal u Americi! I u njemu srpsko košarkaško čudo... FBI raskrinkao prevaru Adidasa i trenerske legende

Vreme čitanja: 8min | pet. 29.09.17. | 08:42

Propao plan o stvaranju mladog Drim tima sa supertalentovanim Srbinom u njemu

Rik Pitino

Koledž košarka je duša američke košarke. NBA je spektakl i šou koji se prati i voli, univerzitetska košarka se obožava i za nju se živi. U mnogim segmentima je i popularnija od NBA lige. I zato kada se u koledž košarci desi neki veliki skandal, on potresa celokupan američki sport i drma temelje na kojima počiva tamošnja košarka. Brine svaki američi ljubitelj sporta...

Izabrane vesti

A upravo to se dešava ovih dana posle skoro filmske istrage FBI. I što je zanimljivo, u celoj priči se nalazi i ime bisera srpske košarke – Balše Koprivice. Nažalost, iako je on samo žrtva jednog razrađenog i opasnog sistema koji je naterao i FBI da se ozbiljno pozabavi njime.

Balša Koprivica je po ocenama stručnjaka s one strane Atalantika jedno od sledećih košarkaških čuda. Predviđa se da je na draftu 2019. godine siguran među pet deset pikova, verovatno i pet. Mnogi se slažu da u njegovom uzrastu, na toj  poziciji trenutno ne postoji takav beli igrač na svetu. Deo je juniorske generacije koja je minulog leta donela Srbiji titulu evropskog prvaka. Iako je na tom prvenstvu imao manju minutažu, treba staći da je bio najmlađi među 12 igrača u generaciji i da je poenta pre svega bila da zaigra za Srbiju kako bi dobio naše košarkaško državljanstvo i kako nam ga ne bi preotela neka druga reprezentacija. Zbog toga, taj neko iz KSS koji se toga setio, zaslužuje sve pohvale. Možda smo dobili ono što Slovenci imaju u Luki Dončiću.

I na kraju, Balša Koprivica je sin legendarnog košarkaša Slaviše Koprivice koji je sa Partizanom pokorio Evropu pre 25 godina i bio deo fenomenalne jugoslovenske generacije iz Bormija. Ali to što je sin velikog imena ne bi trebalo da mu stoji kao etiketa na leđima jer ovaj dečko već gradi svoju karijeru koja će prema mišljenima ozbiljnih košarkaških „mudraca“ vrlo brzo zaseniti očevu. Mada, takvi geni svakako ne mogu da budu smetnja već samo kvalitet više...

Balša ima 17 godina, visok je 214 centimetara, igra na poziciji centra, porede ga sa Karlom Entoni Taunsom, Kristapsom Porzingisom i ima predispozicije kakve se viđaju jednom u deceniji. Trenirao je u mlađim kategorijama Partizana pre nego što je odlučio da pređe na košarkaško školovanje s one strane Atlantika. Bio je član srednje škole Vindermer sa Floride koja je bila samo odskočna daska za prelazak na ozbiljan nivo – koledž košarku.

Balša Koprivica

I tu polako počinje da se odmotava klupko skandala za koje se ovih dana Koprivicino ime vezuje u Americi.

Ovo je period godine kada koledži jure najtalentovanije srednjoškolske košarkaše. A Balša je zaludeo najprestižnije koledže Amerike. Čak 19 ih je zainteresovano za njega. Među njima su Kanzas, Kentaki, Djuk, Florida, Arizona, UCLA, Djuk, Vejk Forest, Lujvil... Nažalost Lujvil! Jer Lujvil je srž skandala u koji se upetljalo Koprivicino ime.

Lujvil je jedan od najprestižnijih koledža u američkoj košarci. Prvak države iz 2013. sa famoznim Rikom Pitinom na klupi kao simbolom njihove moći. Reč je o jednom od pet najvećih živih košarkaških trenera u Americi. Koledž legendom koja stoji uz rame Kšiševskom, Vudenu, Smitu i Kalipariju. Jedini čovek u istoriji američke košarke koji je sa tri različita univerziteta došao na fajnal for NCAA i jedini koji je je sa dva različita osvojio titulu. I povrh svega, nije trenirao Džordana ili Dankana, već je čuda pravio sa manjim talentima i činio ih na terenu mnogo boljim nego što to zaista jesu. Poput Lejtnera ili Mešburna. Hodajuća legenda američke košarke, nešto kao što su kod nas sada Duda, Željko ili Pešić.

Član je Kuće slavnih, genijalac u svom poslu, ali se ispostavlja i pokvaren do srži.

Pitino je već 17 godina na čelu Lujvila i napravio je od njih jedan od najcenjenijih koledža u američkoj košarci. Ali, morao je da ode pre nekoliko dana zbog skandala koji je raskrinkao FBI u priči koja podseća na filmske.

Strogo pravilo koeldž sporta u Americi je da igrači ne smeju da budu plaćani. Treneri zarađuju milione, desetine miliona dolara, ali igrači ne smeju da dobiju ni cent. Ipak, javna je tajna da postoje crni fondovi koje obezbeđuju sponzori. Sa tim parama koledži privlače najbolje srednjoškolske igrače. Ali fazon je da ne budeš uhvaćen. Pitino je posle nekoliko godina sumnje – uhvaćen! I u Americi je izbio skandal.

Otkriveno je da je Pitino u saradnji sa direktorom iz Adidasa plaćao igrače ispod stola da izaberu njegov koledž. Trenutno je u Americi vrhunac potere za srednjoškolskim igračima koja se završava u novembru. Pitino je prešao granicu, uhvaćen je, osramoćen i otpušten u sredu... Kao licemer i prevarant, a ne kao jedan od najboljih na svetu u svom poslu. Šteta.

Rik Pitino

Još 2009. je sumnjičen za mito. Pre dve godine je bio u središtu istrage o plaćanju prostituki igračima koje je želeo da dovede. Tada je glavom platio njegov asistent za kojeg je Pitino rekao da „nema pojma da je angažovao prostituke“. Ipak, na kraju je „pao“ zbog kombinacije sa Adidasom. FBI ga je odavno imao na nišanu i sada ga je posle višemesečne istrage konačno uhvatio.

Hteo je da napravi generaciju 2018. koja bi ličila na pravi mali koledž Drim tim i koja bi osvojila titulu. Preterao je... Počeo je da nudi klincima i njihovim porodicama po 100.000 dolara ispod stola što je prešlo sve granice. U igrici koju svi igraju, Pitino je ubacio u turbo brzinu i otkriven je. Nije se držao sive zone, bahato je zagazio u crvenu.

FBI ga je raskrinkao u pevari u kojoj je prospektu od pet zvezdica (najveći talenti u srendjoškolskoj košarci se označavaju sa pet zvezdica) Brajanu Bouvenu isplatio 100.000 dolara ispod stola. U saradnji sa svojim prijateljom iz Adidasa koji je taj novac obezbedio, a igrač bi zauzvrat kasnije postao maneken nemačkog giganta.
„Posrećilo nam se. Video sam ga i postao mi je intersantan. Njegova porodica je došla nama na noge, platila sebi hotel, platila sebi hranu... Nismo potrošili ni cent na njih jer su oni želeli da Brajan igra kod nas. Za nula dolara smo dobili talenta najviše klase. Nikada u 40 godina karijere nisam bio tako srećan“, rekao je Pitino pre nekoliko meseci kada je objašnjavao medijima kako je pored svih tih koledža uspeo da privuče Bouvena.

Adidas je sponzor Lujvila, a upravo je to bila kopča Pitinovog pada. FBI je pokrenuo opsežnu istragu, koja je okončana posle više meseci u kojoj je za sada palo deset ozbiljnih faca. Među njima direktor Adidasovog globalnog nmaerktinga Džim Gejto, Adidasov zvaničnik Merl Kod, sportski agent Kristijan Doukins i Bred Ogustin direktor košarkaškog programa pod sponzorstvom Adidasa koji okuplja najtalentovanije srednjoškolske igrače. I koje kasnije  usmerava kod određenih trenera, univerziteta i menadžera. Palo je nekoliko trenerskih asistenata na koledžima poput Arizone, Oklahome, Južne Karoline... Konkretno Adidasov direktor Džim Gejto je u dogovoru sa Pitinom garantovao Bouvenoj porodici 100.000 dolara da izaberu Lujvil. A naravno tu su i menadžeri koji trenerima daju novac kako bi treneri potom nagovorili igrače i porodice da izaberu baš tog agenta u profesionalnoj karijeri.

Pitino je pravio možda i najtalentovaniji tim u istoriji Lujvila. „Generacija 2018“ je trebalo da napravi čudo. Uz Bouvena, dogovorio je dolaske Anfernija Simonsa koji je u Top 10 srednjoškolskih igrača i Kortnija Ramzija koji je 37. na listi. Posle otkaza Pitinu, svi oni su odlučili da ne potpišu za Lujvil.

Planirano je bilo da dođe i Romeo Lengford, takođe prospekt ocenjen sa pet zvezdica. Uz njih četvoricu, Drim tim je trebalo da kompletira Balša Koprivica. Pored svih zainteresovanih koledža, Pitinov Lujvil je bio ubeljivo najbliži Koprivicinom dovođenju. Praktično je bilo dogovoreno...

Koprivica je nedavno prešao iz škole Fort Loderdejl koja je bila vezana za Najkijev program u školu Vindermer Prep koja je vezana za Adidas. Bio je deo Najki Tima Florida programa iz kojeg je otišao u program 1Femili koji sponzoriše Adidas. Tim programom rukovodi jedan od 10 uhapšenih u akciji FBI, Bred Ogustin.

U jednom delu FBI istrage koja procurila u javnost se navodi i deo vezan za Koprivicu. Na sastanku u sobi jednog hotela u Las Vegasu prerušeni agent FBI je snimao razgovor u kojem su učestvovali Ogustin, agent Kris Doukins i pomoćni trener Lujvila. Tema je bio Koprivica.
„Majka je u fazonu ’potreban nam je novac’. Najvažnija stvar je da se postarate da Bred svakog meseca dobije onoliko koliko mu je potrebno“, rekao je Doukins.

U nastavku Ogustin kaže pomoćnom treneru da očekuje od Adidasa da se postara za Koprivicu i njegovu porodicu.
„Sva moja deca će biti Adiadsova deca ako se postarate za to. Obećavam. Vidi, niko nema veća muda od Pitina. Potrebno je samo da uzme telefon, pozove nekoga tamo i da kaže da se postaraju za njegovu decu“, rekao je Ogustin.

Nekoliko dana posle sastanka u Vegasu, američki mediji su objavili da je Lujvil glavni favorit za dovođenje Koprivice pre ostalih zainteresovanih koledža.

To se dešavalo otprilike pre 15 dana. Ipak, pre nego što je Koprivica i doneo konačnu odluku da li ide u Lujvil - odnosno pre nego što je to izaščlo u javnost - FBI je krenuo akciju i usledila su hapšenja ljudi umešanih u skandal sa korupcijom na koledž košarci. Iz FBI je u javnost procurilo da imaju snimljena tri Pitinova telefonska razgovora sa Adidasovim dirketorom Džimom Gejtom oko mita vrednog 100.000 dolara za dovođenje Brajan Bouvena. I više nije bilo povratka nazad. Zbog istrage, pomenuti osumnjičeni su uglavnom odstupili sa svojih funkcija ili su smenjeni.

A šta će biti sa igračima? Od stvaranja Drim tima u Lujvilu nema ništa. Odlaskom Pitina srušena je i koncepcija moćne „generacije 2018“ koja je trebalo da napadne NCAA titulu. Igrači koje je Pitino ubedio da dođu u Lujvil već traže nove koledže. Među njima je i Koprivica. Za njega ne bi trebalo da bude „zime“. Svi su svesni da ja reč o talentu kakav se ne propušta. Njegovo ime se samo našlo u skandalu iza kojeg su stajale neke veće face. Tim putem su do sada prošli mnogi maloletni košarkaši koji nisu bili svesni da su samo prolaznici kroz sistem ozbiljne prevare koji je od kršenja koledž prevare došao do statusa federalnog zločina u Americi. A kada se FBI umeša, onda je jasno da je neko prešao granicu koja se ne prelazi.

Balša Koprivica

Za američku košarku je ovo bolan udarac, ali to su već njihovi problemi. Za srpsku košarku je najbitnije da ova neprijatna epizoda ne uspori zvezdani uspon momka koji bi mogao da bude planetarna zvezda i zbog kojeg bi u narednih mnogo godina mogli da više pratimo NBA ligu. Ako nastavi da se ovako razvija... I ako izvuče pouku iz ove lekcije.  

(FOTO: Action images, MN Press, fiba.com)


tagovi

Balša KoprivicaNBA ligaNCAARik Pitino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara