""
""

Zvezda potpisala, pa prosledila u FMP igrača sa teškom životnom pričom

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.01.17. | 08:37

Nekada je bio viđen kao jedan od pikova u prvoj rundi NBA drafta, ali mu je teška bolest prekinula karijeru na dve i po godine. Najbolji drug Kvinsija Milera, čovek koji je imao velikih problema sa srcem, slep na desno oko...

Božićna noć donela je navijačima Crvene zvezde razlog da ostanu budni do ranih jutarnjih časova. Posle transfera Diona Tompsona iz Galatasaraja dobili su pomalo neočekivano iznenađenje u vidu novog potpisa na poziciji centra. I to pravo iz Sjedinjenih Američkih Država. U pitanju je nekada velika nada NBA košarke - Ajzea Ostin (23).

Izabrane vesti

Ali, novo pojačanje neće moći na delu da vide na delu bar neko vreme. Bar ne u opremi srpskog i regionalnog šampiona. Jer, novajlija na poziciji petice odmah je prosleđen razvojnom timu - FMP iz Železnika.

Sve se dogodilo u kasnim večernjim časovima. Ostin je na društvenim mrežama okačio video poruku na kojoj se vidi kako potpisuje prvi profesionalni ugovor, a sve je ispraćeno tekstom sledeće sadržine:
"Nakon 2014. rečeno mi je da ovaj dan nikada neće doći, ali Bog je veliki i sa mnom je sve ovo vreme. Tako da, evo me! Potpisujem prvi profesionalni ugovor i jako sam zahvalan. Zahvalan na šansi da budem deo jednog od najboljih evropskih klubova, Crvene zvezde. Hvala vam ljudi na šansi koju ste mi pružili, da radim ono što najviše volim. Jako sam srećan što dolazim i zahvalan na velikoj podršci, molite se za mene", napisao je Ostin

Ko je, zapravo, Ajzea Ostin? Momak koji će u svetu najjače košarkaške lige sveta ostati upamćen kao „svečani pik“. Jer, teška bolest ga je onemogućila da ostvari svoj dečački san. Sa 216 centimetara visine, zavidnom tehnikom, dobro pokretljivim nogama za igrača te visine, ali i dobrim šutem s poludistance bila mu je predviđana solidna NBA karijera.

Ali, samo nekoliko dana pre održavanja Drafta 2014. godine dijagnostikovana mu je teška i retka bolest - Marfanov sindrom. U pitanju je poremećaj zbog kojeg u elastičnim vezivnim vlaknima nedostaju mikrofibrili, pa ta vlakna nemaju potrebnu čvrstinu. A u SAD obolelih od ovog sindroma ima kod 0,02 odsto populacije. Manifestuje se najčešće koštanim, očnim i srčanim problemima, a oboleli su obično visoki i mršavi, sa neproporcionalno dugim ekstremitetima, deformitetima grudnog koša, skoliozom...

Iako se momentalno povukao sa Drafta 2014. godine, uz doktorske priče da više nikada neće moći da igra košarku, komesar NBA lige Adam Silver pozvao je Ostina da prisustvuje velikoj svečanosti. A onda ga je, između 15. i 16. pika prve runde, pozvao da izađe na veliku scenu. Ostin je tada dobio stojeće ovacije kompletnog Barklajs Centra u Bruklinu, da bi mu potom bio ponuđen posao u okviru NBA lige, uz obavezu da diplomira na koledžu Bejlor. 

Koliko je Ostinova priča, zapravo, teška, govori i to da je slep na desno oko. To je priča za koju su znali samo Ostinovi najbliži prijatelji i porodica. A uprkos čemu je imao sasvim pristojnu srednjoškolsku karijeru. 

Problem sa desnim okom dogodio se u srednjoj školi, tokom jedne neobavezne partije bejzbola sa društvom. Naime, lopa ga je pogodila u oko i pritom mu oštetitla receptore koji šalju sliku ka mozgu. Doktori su pokušali da mu spasu oko, Ostin je bio na četiri teška operativna zahvata, ali bez očekivanih rezultata.

Doktor koji je tada vodio računa o Ostinu, Gregori Kozijelek, jednom prilikom je otkrio da mu je to bio možda i najteži slučaj tokom cele karijere.
„Toliko je bilo teška i delikatna situacija. Jer, bez operacije bi sigurno ostao slep, dok mu je operacija garantovala neke šanse“.

Uz veliku podršku porodice, a posebno majke Lise, pregrmeo je najteže dane u životu i nastavio dalje. Promenio je život iz korena i počeo da se navikava na situaciju koja nije bila nimalo bezazlena. Mada je bilo dana kada je sve pogađao, ali imao i velike promašaje, treneri nisu mogli da utvrde da Ostin zapravo ne vidi na desno oko. 

Kasnije je upisao, potom i diplomirao na koledžu Bejlor, a u prvoj sezoni beležio je čak 13 poena, osam skokova, dve blokade i jednu asistenciju u proseku. Drugu godinu završio je sa prosekom od 11 koševa, pet uhvaćenih lopti, jednom asistencijom i tri blokirana šuta. Kasnije se prijavio za NBA draft 2014, ali mu se život ubrzo pretvorio u pakao. 

U međuvremenu postao je najbolji drug sa nekadašnjom vedetom Crvene zvezde, Kvinsijem Milerom, koji na društvenim mrežama nimalo nije krio oduševljenje što Ajzea potpisuje prvi profesionalni ugovor u karijeri i to baš sa Crvenom zvezdom. 

Dve i po godine teške i mukotrpne borbe kasnije, Ostin se našao na prvoj velikoj stanici u karijeri. A 30. novembra dobio je zeleno svetlo lekara da se vrati sportu koji najviše voli. FMP će mu biti klub, ali će Crvena zvezda voditi računa o njegovom daljem razvoju i životu.

Sada se očekuje samo još ozvaničenje saradnje od strane kluba. 

Piše: Nikola Stojković (nikolaS_sN)

(FOTO: Printscreen)


tagovi

FK Crvena zvezdaFMP ŽeleznikJadranska ligaSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara