ANTOLOGIJA – Derbi za sva vremena: Na tribinama 90.142 gledaoca

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.03.20. | 16:16

Obustavljena prodaja ulaznica zbog prevelike gužve

Rekord koji sigurno nikada neće biti oboren. Tog 7. novembra 1976. godine na Marakani je večiti derbi gledalo 90.142 gledaoca i to sa plaćenim ulaznicama!

Izveštači toga vremena kažu da je ispred stadiona ostalo još nekoliko hiljada ljudi, jer je obustavljena prodaja ulaznica zbog prevelike gužve. Bila je to tada, a i ostala do danas, najveća poseta u istoriji večitog derbija.

Izabrane vesti

Bila je i četvrta najveća poseta u istoriji stadiona Crvene zvezde. Samo godinu dana ranije na Marakani je gostovao Real Madrid i na stadionu je bilo 1.500 manje gledalaca nego protiv Partizana...

Evo šta je pisao izveštač Politike R. Stojanović sa 59. večitog derbija:
Kada je sudija Čajić dao znak da utakmica počne stadion Crvene zvezde bio je pun. Nekoliko časova pre početka utakmice nije se mogla kupiti nijedna ulaznica za sedenje, a preprodavci su za karte tražili i 250 dinara.

Petnaestak minuta pre 14 časova, pre vremena određenog za početak velikog derbija, direktor stadiona Miodrag Petrović obavestio nas je da je prodato preko 90.000 ulaznica i da je prodaja preostalih karata obustavljena, da se ne bi stvorila prevelika gužva na tribinama.

Crveno-bele i crno-bele zastave preplavile su tribine na kojem se našla masa od blizu sto hiljada ljudi. Videli smo i jednu kombinovanu: dve klupske zastave sastavljene. To je bio simbol drugarskih osnova simpatizera dva kluba. Jedan sat pre utakmice masa nacvijača sa zastavama oba kluba zajedno je došla od Slavije do stadiona. Na žalost, bilo je i drugačijih istupanja i postupaka među navijačima. Pre utakmice ispaljeno je nekoliko raketa, posle gola Crvene zvezde bačena je i jedna petarda, a za vreme igre bilo je neukusnih dobacivanja i vređanja iz tabora zagriženih navijača oba kluba.

Prvi minuti utakmice protekli su u veoma uzdržanoj igri crno-belih. Oni su se branili grčevito, kao sa strahom pred favoritom, koji je spreman da ih razbije u prah i pepeo. Međutim, minuti su prolazili, a od neke spektakularne igre Crvene zvezde ni traga. Borba je bila oštra, pojedinci su ispoljavali nervozu, ali dva žuta kartona koja je pokazao Čajić, nisu imali pravog opravdanja. Dobili su ih Kunovac zbog faula nada Sušićem i Nikolić zbog fala nad Trifunovićem, ali to nisu bili prekršaji koje je trebalo tako strogo kazniti.

Fudbaleri Partizana postepeno su se oslobađali treme i u nekoliko mahova izveli su opasne napadae. U 24. minutu Antić je pucao preko gola, u 25. minutu posle vrlo efektnog prodora Zavišića Paunović je šutirao pored gola, kao i minut kansije. Šanse Crvene zvezde, međutim, više su obećavale. U 21. minutu   je idealno uposlio Filipovića, koji nije uspeo da lobuje Borotu. Sjajnu priliku imao je Bogićević u 30. minutu pošto mu je loptu dodao Jovanović, ali je pucao pored gola. U 34. minutu Nikolić je ubacio loptu, ali je sada Jovanović propustio šansu. Jednom je i Sušić mogao da zatrese mrežu.

Nismo gledali veliku borbu. Bilo je borbe, bilo je želje, nisu izostali pokušaji, ali ova utakmica neće biti upamćena po izuzetnom kvalitetu prikazane igre. Ostaće, međutm, u sećanju po trijumfu jednog rezervnog igrača. Bio je to Boško Kajganić, pravi junak utakmice. Juče su igrali i repezentativac Bogićević i do juče najbolji strelac Prve lige Grubješić, tobdžija Sušić... Svejedno što su svi oni popularniji i više cenjeni igrači, sve ih je zasenio Kajganić, vratar koji je svojevremeno imao taj peh da bude rezerva Petroviću i Dujkoviću, a danas isto tako odličmom golmanu Stojanoviću. Da se ovaj nie povredio Kajganić ne bi došao u situaciju da pokaže šta zna u derbiju pred 100.000 gledalaca.

Bilo je 1:0 za Crvenu zvezdu, a do kraja je bilo ostalo još samo devet minuta. Jovanović je u bekovskom prostoru srušio Paunovića, pritom igrao rukom i to je, naravnio, bio jedanaesterac. Oči u oči su se našli Pavle Grubješić i Boško Kajganić. Ko će koga prevariti? Grubješić je potrčao ka beloj tački, u jednom trenu Kajganić je pošao udesno, a zatim se munjevito bacio u levu stranu. Imao je sreću: Grubješić je pucao baš u tu stranu. Kajganić je rukama odbio loptu koja je udarila u stativu, a zatim se odbila da bi konačno završila u golmanovom naručju!

Kasnije je Kajganić odbranio još jednu „bombu“ Boška Đorđevića, a kada se svemu tome dodaju i uspešne intervencije tokom cele igre možemo slobodno da kažemo: on je bio junak utakmice.

ANTOLOGIJA - derbi broj 1: Kako se rodilo rivalstvo Zvezde i Partizana

ANTOLOGIJA – Večiti derbi u poslednjem kolu, a Zvezdi potrebno 2:0 za prvu titulu u istoriji

ANTOLOGIJA - Derbi broj 13: Rekord koji će teško biti oboren – 7:1 (VIDEO)

ANTOLOGIJA – Dva derbija u pet godina: Zvezda bacila Partizan na rub ispadanja, Partizan srušio Zvezdu na poslednje mesto

Drugi čovek u pobedničkom timu bio je centarhalf Branko Radović. On se uspešno nosio sa Grubješićem, a nekoliko puta je intervenisao u poslednjem času, kada su crno-beli mogli da zatresu mrežu, kao na primer u 78. minutu kada je odbio loptu ispred Paunovića koji se spremao da šutira sa pet-šest metara udaljenosti. Vrlo dobro je igrao levi bek Novković, a u navali je najzapaženiji bio Filipović. Sušić je van forme, Šestić je počeo dobro, ali je pri kraju popustio, Nikolić je igrao uobičajeno, Bogićević aktivan u napadu, ali je izbegavao odbrambene zadatke.

U timu Partizana istakli su se Antić, Kunovac i Polak. Partizan je – imali smo utisak - mogao da pruži mnogo bolju igru, da njegovi fudbaleri nisu bili previše stegnuti, suviše oprezni, možda i zbunjeni protivnikovom snagom koja na ovoj utakmici, međutim, nije došla do svog punog izraza, no to crno-beli nisu znali da iskoriste. Da je Partizan odneo bod, to ne bi bilo nezasluženo, ali ni minimalan poraz u susretu s favoritom nije neuspeh. Ako ikada poraz može da bude podstrek za bolju igru i nova stremljenja, onda je to ovaj jučerašnji koji je doživeo Partizan.

Samo minut pošto je Antić poslao „bombu“ iznad prečke Kajganićevog gola, zatresla se mreža na drugoj strani terena. Muslin je dodao loptu Sušiću, ovaj propustio Nikoliću, a zatim je lopta stigla do Filipovića. U tom trenutku Borota nije znao šta da čini: da ostane na golu i čeka ili da potrči do mesta akcije, gde je kraj trojice crveno-belih stajao samo Đurović. Napustio je gol, ali je u tom trenutku Filipović snažno pucao u bliži ugao i gol je bio neodbranjiv.

To je bio jedini gol u ovom derbiju. I Sušić je još mogao da postigne pogodak za Crvenu zvezdu, a o Grubješićevoj šansi već je bilo reči. No, golova više nije bilo. Crvena zvezda je razočarala pasivnom igrom posle datog gola. U jednom trenutku, Nikolić je vratio loptu Kajganićiu gotovo s centra igrališta! Tako se nije smelo igrati.

Ova pobeda koja je plod bolje igre, omogućila je Crvenoj zvezdi da najbližem konkurentu za prvo mesto pobegne četiri boda! Velika prednost, ali trka za titulu se nastavlja.


CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:0 (0:0)
/Filipović 54/

Stadion: Marakana.
Gledalaca: 90.142.
Sudija: Čajić (Beograd).

CRVENA ZVEZDA: Kajganić, Jelikić, Novković, Muslin, Radović (Đorđević), Bogićević, Nikolić, Jovanović, Filipović, Sušić, Šestić (Baralić).

PARTIZAN: Borota, Kozić, Antić, Stojković, Đurović, Kunovac, Zavišić, Polak, Grubješić, Trifunović (Boško Đorđević), Paunović.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara