Zvezdi raspored ide na ruku, ali oprez zbog ABA lige! Dupla doza Brauna i “par excellence“ odbrana

Vreme čitanja: 6min | pet. 06.12.19. | 12:11

Crvena zvezda u Milanu izgledala ozbiljno, stabilno i spremno da kontroliše ritam utakmice od prvog, do poslednjeg minuta. I, što je najvažnije, uspešno odbije svaki nalet ofanzivno potentne Olimpije. Uloge su počele da se kristališu, Beronovo šutersko veče pomalo zasenio Derik Braun, igrači iz drugog plana imaju sve veću svrhu i to može da raduje stručni štab

Kada se spustila zavesa u milanskom Mediolanum Forumu, ubrzo se pojavio komentar sledeće sadržine:
“Statistika je neumoljiva – kad Filip Čović pogodi za dva, Zvezda ne gubi“.

Šalu na stranu, Crvenoj zvezdi su se poklopile sve kocke u Gradu mode i zato pobeda nije mogla da izostane. Pogodio je Filip Čović tu, pomalo famoznu dvojku i probio led, ali mnogo važnije od toga Crvena zvezda je napravila idejni plan kojim treba da se vodi u narednim mesecima! Trećom evropskom pobedom u nizu Zvezda je stigla nadomak pozicije među osam najboljih u Evroligi, što je pre dve sedmice u Berlinu delovalo nezamislivo. Zaostavštinu Andrije Gavrilovića u obliku brejka u Kaunasu samo dva dana posle onog bolnog poraza od Albe novi trener Dragan Šakota uobličio je sa još dva sigurna izdanja i udario temelj pred mesec s povoljnim rasporedom - pet utakmica u Beogradu i tri gostovanja gde će jedino biti teško boriti se za bodove u domu moskovskog CSKA. 

Izabrane vesti

Sve počinje od Baskonije u Beogardu narednog četvrtka, gde će publika moći da ispuni Štark arenu do poslednjeg mesta i pozdravi Zvezdin rezultatski i psihološki uspon. Sledi nova sedmica duplog programa i taj put u Moskvu, na šta se vezuje dolazak Olimpijakosa. Poslednji evropski izazov u decembru biće gostovanje Zenitu u Sankt Peterburgu, posle čega već drugog dana 2020. stiže minhenski Bajern. Do 17. januara Zvezda će odigrati još tri utakmice gde može da pojuri sve tri recke – prvo se ide na noge Asvelu, a onda dolaze Žalgiris i Alba u još jednoj nedelji s dve utakmice.

Ono što će, međutim, predstavljati dodatno opterećenje po ceo tim jeste raspored u ABA ligi, gde Zvezda mora da nadoknadi neke ranije poraze. Sve počinje u nedelju, kada dolazi FMP, a onda slede tri vezana gostovanja – Zadru, Primorski i Budućnosti, što će ujedno biti i poslednja utakmica u 2019. godini. Do kraja pomenute serije evropskih izazova tim Dragana Šakote imaće još i obaveze protiv Krke i Mege. Dakle, evropski raspored ide na ruku, ali stručni štab ima obavezu da bude dodatno oprezan kako se ne bi utisak dodatno pokvario u regionalnom takmičenju. Što, realno, nikako ne sme da se dogodi. 

Mada je posle gostovanja u Ljubljani bilo smrknutih lica i pomisli da će se Crvena zvezda vratiti starim navikama iz dosadašnjeg toka sezone, utakmica u Milanu pokazala je da je Šakotin kratkotrajni rad urodio plodom. Konačno su se iskristalisale uloge u sastavu, a lider je postao Lorenzo Braun. Ako je zbog rola u prvih nekoliko utakmica zaslužio određene kritike - pisali smo da se nalazio u delikatnom periodu adaptacije na evropski stil, strog pristup Milana Tomića i njegove kaznene mere kojim mu je kratio samopouzdanje -, sada je u potpunosti zavredneo pohvale jer je postao motor Crvene zvezde i mozak operacije, što je crveno-belima mnogo nedostajalo. Sve što radi Lorenzo Braun prethodnih nedelja zlata vredi. Od onog finiša u Kaunasu, preko harpuna Valensiji, do jučerašnje predstave na velikoj milanskoj sceni, Lorenzo Braun iz sedmice u sedmicu probija stare barijere i postavlja nove izazove sebi. Ponovo je odigrao rekordnu partiju s 21 poenom i indeksom 29, dok je sa sedam asistencija i dve blokade poravnao dosadašnje lične rekorde u elitnom takmičenju. I sve to za manje od 27 minuta na parketu. 

Ono što Lorenzo iz septembra, oktobra, pa i većeg dela novembra ne bi verovatno mogao jeste da reaguje pozitivno u situaciji kada utakmicu počne s tri brze izgubljene lopte. To nimalo nije poremetilo Zvezdinog Amerikanca pošto je brzo pronašao svoju zonu komfora i iz nje nije izlazio. Naposletku odigrao je školsku pik'n'rol akciju s kraljem igre dva na dva Džejmsom Gistom i poslao mu asistenciju koja je probudila leptiriće u stomaku svakog navijača Crvene zvezde. Njegova smirenost i četiri vezana poena za manje od minut u finišu susreta definitivno su slomili Manekene, a sveukupnim izdanjem pokazao je da zaslužuje sve što mu se dešava trenutno. Sve bi moglo da padne, ipak, u vodu ako Zvezdina uprava i stručni štab uskoro ne budu rešili pitanje drugog plejmejkera. Bili Beron i Čarls Dženkins ne smeju više da budu opterećeni tom obavezom iako, objektivno, Filip Čović sve teže izlazi na kraj s odgovornom ulogom u elitnom rangu... 

Još jedno Beronovo izdanje u kojem je izjednačio evroligašku maksimalu sa 17 poena zasenio je Derik Braun. Čovek koji je poslednjih sedmica hodao po tankoj ivici žileta pokazuje znake života i u momentu kada Boriša Simanić ponovo luta tražeći sebe, Crvenoj zvezdi su kao lek došli Derikovi korisni minuti i poeni. Mada mu još nedostaje prave defanzivne svežine, napadački je Braun delovao vrlo dobro, uprkos tome što je za dva poena imao samo 2/6. Izmislio je neke važne poene u prvom poluvremenu, a onda u poslednjoj četvrtini imao sekvencu u kojoj je pogurao Zvezdu do pobede i skupio 12 poena i četiri skoka. Jako važnom trojkom za 62:53 na osam minuta pre kraja sprečio je još jedan nalet Olimpije, da bi u narednim minutima pokupio i neke važne lopte u oba reketa, da bi s onim realizovanim penalima na 24 sekunde pre isteka vremena “ubio” Manekene. Mnogo će takav Derik Braun značiti Crvenoj zvezdi narednih sedmica, pogotovo ako se njegova forma ustali. Jer jako ga je teško čuvati kada je u pravom ofanzivnom raspoloženju, što ga čini posebno opasnim i nepredvidivim. Od prvog na listi za odstrel Derik Braun ima mogućnost da postane Šakotina karta za dalji rast celog tima. 

Pohvale je zaslužio i Mohamed Faje zbog minijature u trećoj četvrtini kada je radio apsolutno sve, baš kao i Džejms Gist, Čarls Dženkins Dejan Davidovac u pojedinim momentima susreta. Jednostavno, radili su mnogo toga što gola statistika ne pokazuje u obe faze, krpili rupe u organizaciji, na skoku, imali pravi defanzivni uticaj i u izostanku povređenog kapitena Branka Lazića držali bedem u svojim rukama. To je upravo ono što je i ostavilo najjači utisak, uz psihološku stabilnost Crvene zvezde i spremnost ekipe da kontroliše ritam utakmice od prvog, do poslednjeg minuta. I, što je najvažnije, uspešno odbije svaki nalet ofanzivno potentne Olimpije. Nisu procenti Manekena juče bili ni blizu srednjih vrednosti, pogotovo za tri poena gde je milanski sastav dosad bio najsigurniji sa preko 42 odsto pogodaka, pošto je sinoć ostao na samo 23 odsto realizacije (7/30). Igračima Etorea Mesine nije pomoglo to što su za 40 minuta imali samo četiri izgubljene lopte, jer je Zvezdina odbrana drugačije kvarila njihovu koncepciju. Dobrim rotacijama, pravovremenim iskakanjima, uz pomoć sa strane doveli su do toga da se biraju mnogo teže situacije za šut, a kada se ušlo u minus fazu nervoza ih je delimično pokosila. Pečat su utisnuli Lorenzo, Derik i Bili, uz “par excellence“ odbranu koja je od prvog dana ulaska u novi projekat trebalo da bude centar Zvezdine igre. 

U najvećoj pobedi dosadašnjeg toka sezone treba izvući dodatnu motivaciju i snagu da se narednih mesec i kusur odrade uz mnogo uspeha. Dragan Šakota očigledno vidi i oseća koliko iz koga može da izvuče u trenutku i to je iskustvo koje njegovi prethodnici još nemaju. To se možda i najbolje videlo po načinu na koji je koristio Majkla Odža. Naterao je snažnog Nigerijca da se pomeri samo dva koraka bliže košu i odmah su se videli rezultati.

Zbog svih pobrojanih detalja se posle one serije 14:2 u trećoj četvrtini nije osetila nevroza ili nesigurnost kao ranije. Na primer u Tel Avivu ili Istanbulu. Mogla je samo da se namiriše potencijalna Zvezdina pobeda. I ona je došla, u punom sjaju!

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara